Hjem » Asker&Bærum »  Velkommen inn i varmen

Velkommen inn i varmen

I høstvinden på Bærums Verk er det lite som frister mer enn å gjemme seg i den varme atmosfæren på Værtshuset – der lang historie gjemmer seg i tømmerveggene, og lokale råvarer styrer menyen.

«Vet du hvor Værtshuset ligger?», spør jeg damen bak kassen. Hun forklarer meg at jeg må gå helt øverst og ta til venstre ved broen. «Bak det røde huset. Du ser det», sier hun, og jeg legger i vei. Bak de gylne trærne kan jeg skimte røde trevegger, men hadde jeg ikke visst det hadde jeg nok gått rett forbi. Men tenk – gjemt bak svingen ligger en perle av en restaurant. Jeg tar et mentalt bilde og tenker at jeg gleder meg til å se hva som ligger bak den lille tredøren. 

Norges eldste vertshus

Det er lavt under taket, tømmervegger og levende lys på alle bord. Kanskje er det der den hjemlige atmosfæren stammer fra. Eller kanskje det er fordi Ulla og Bob har drevet restauranten i nesten tjue år. Siden 2000 har paret og de ti ansatte servert kvalitetsmat til alle som har tatt turen innom. De har lang fartstid – og det er ikke vanskelig å forstå. Det er noe urokkelig ved dette stedet. Det er kvalitet i alle ledd.
– All maten lages her. Vi har håndplukket produsenter, og har en god relasjon til første ledd i produksjonen. Vi synes det er viktig at gjestene våre får mat av høy kvalitet, og at man får nok mat på tallerkenen, forteller Bob. 
Selve huset ble bygget i 1640, og er med det Norges eldste vertshus. Veggene er vel bevarte – og det er også den autentiske følelsen.

Varm sommer – god høst

Etter en hektisk sommer er de endelig klare for den vakre høsten. Turistsesongen er over, og konfirmasjonssesongen står for tur. Da åpner de Værtshuset for de store feiringene, og står klare med en nydelig meny. 
Vi kan blant annet friste med and fra en gård her på Østlandet, reinsdyr og lam fra Hallingdal. Det er retter som pleier å være veldig populære. Dessuten har vi fisk: piggvar fra Vestlandet og ørret fra Hardanger, forteller Bob og viser frem menyen. 
Selv om tørken har vært hard i store deler av landet og ellers i Europa, forsikrer Bob at menyen er sprekkfull av deilige råvarer. Grønnsakene har til og med kommet ekstra tidlig i år. 
– Vi er veldig avhengig av å få ferske, lokale grønnsaker. Nå får vi masse fin jordskokk fra Lier!

Søt smak av høst

Bob har stort fokus på kortreist mat. Faktisk så kortreist at de tidligere fikk honning fra bier på Bærums Verk. De samme biene har nå blitt flyttet opp i høyden, men forsyner fortsatt Værtshuset med søt honning. 
– Til etterrett har vi sorbét av sesongens blåbær, eple - og mandelkake og solbærmousse med hasselnøtter. Vi prøver å ikke gjøre det så vanskelig for gjestene våre – det som står på menyen er det de får på tallerkenen, forteller Bob. 
Det lønner seg nemlig å ha en oversiktlig meny når variasjonen av gjester er stor. Og den skal passe til både konfirmasjoner og bestemødre, noe Ulla og Bob legger stor vekt på. 
– Vi har en del stamkunder, og det er veldig koselig. De drar frem historikken og atmosfæren som en kontrast til det vanlige og monotone preget mange nye restauranter bærer. Her er det ordentlige duker og ordentlige servietter. Det er viktig.

Klare for store begivenheter

Mange tar turen til Bærums verk når høsten er på sitt vakreste. Med konfirmasjoner, jubileer, gull – og sølvbrylluper på tapetet blir høsten en hektisk tid for Bob og Ulla, noe de gleder seg stort til. I tillegg tar de selvsagt imot private personer som tar turen. 
– Man vet aldri hva som skjer. Som i dag, plutselig kommer det masse folk! smiler Bob. 
Selv om Bob er utdannet kokk tilbringer han mye tid ute i restauranten for å snakke med gjestene. Og spennet strekker seg fra eldre fra det lokale gamlehjemmet til folk fra NATO. 
– Da hadde vi helikoptre sirklende over hustaket og livvakter overalt. Det er litt morsomt, amerikanere elsker det! Du vet aldri hvem som kommer inn døren, ler Bob.

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

• Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
• Telefonnummer: 67 80 02 00
• Web: www.vaertshusetbaerum.no
• Facebook: @vaerthusetbaerum.no
• Instagram: @vaertshusetbaerum

Tekst: Pauline Östgård | Foto: Værtshuset Bærums Verk

FØLG IN MAGASINET PÅ FACEBOOK