Hjem » Asker&Bærum »  Vårstemning på Værtshuset

Vårstemning på Værtshuset

Etter lange vintermåneder er det ekstra deilig å kunne sitte utendørs og nyte et deilig måltid. Værtshuset Bærums Verk kan friste med en meny bestående av fantastiske retter basert på det ypperste av råvarer og en av landets flotteste uteserveringer!

Det er ikke mange som kan matche uteserveringen ved Værtshuset Bærums Verk. Første gang man kommer ut i hagen bak det røde tømmerhuset føles det som om man har oppdaget en skjult perle. Store trær sørger for svalende skygge, biene haster forbi på vei til bikubene og i alle krukker og potter bugner det av blomster. I det hele tatt er bare det å ta turen ut til Bærums Verk nærmest som å komme til en annen verden. Med suset fra fossen i bakgrunnen er de gamle trehusene og mursteins bygningene den perfekte rammen for en spasertur eller en handleopplevelse hos de mange butikkene eller kunsthåndverkerne. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger Værtshuset Bærums Verk.
Værtshuset er Norges eldste spisested og holder til i et lite rødmalt tømmerhus like ved elven. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Siden 2000 er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som har vært vertskap ved Værtshuset. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser.

En følelse av sommer

Både menyen og livet på Værtshuset endrer seg i takt med årstidene. Så snart vinteren begynner å slippe taket starter forberedelsene til våren og sommeren. 
– Det er utrolig deilig når snøen begynner å forsvinne og vi kan begynne forberedelsene til sommeren. Etter vinteren har folk lyst til å sitte ute og det er godt å få litt ekstra plass med uteserveringen. Og det er utrolig fint å sitte ute når solen skinner. Det er verken trafikk eller støy og mange av gjestene våre beskriver det som en hemmelig perle, forteller ekteparet.
På vakre solskinnsdager er det få ting som slår det å nyte en salat og noe kaldt å drikke omgitt av historiske bygninger og blomstrende syriner. I hagen er det også mulig å bestille retter som du kan grille på en egen grillstein, noe som gjør måltidet til en morsom og sosial opplevelse.

Lokale råvarer

Det er en rekke fristende retter på menyen ved Værtshuset. Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. 
– Menyen endres i takt med råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. I tiden fremover blir det en lettere meny med alt det gode som gror om sommeren, som asparges, jordbær og rabarbra. På menyen blir det også grillet ishavsrøye, fjellørret, salmalaks og vaktler. Og fine, store salater til lunsj. Skalldyr er veldig populært, blant annet er krabbe i fennikel en av våre mest solgte retter denne årstiden. Kalvefileten er også utrolig populær, det samme med biff av urfe fra Røros som har en litt søtere smak enn fra vanlig storfe.

Værtshus-øl

Det er ikke alle restauranter som kan skilte med eget øl, men her kan du drikke ekte Værtshus-øl. Ølet er laget av Inger Marie Holtens i Stavern. 
– Vi synes det er ekstra gøy at det lages av en lokal produsent. Det er delikat og fint øl som har blitt populært. I løpet av våren kommer vi dessuten til å ha en egen øl og mat kveld med spennende retter.
Med sine mange rom i ulike størrelser er Værtshuset dessuten det perfekte stedet for selskaper og i løpet av våren er det mange konfirmasjoner som feires her. 
– Vi arrangerer selskaper fra fødsel til grav med alt i mellom. Både mai og juni er travle måneder for oss med mange konfirmasjoner, barnedåper, bryllup og avslutninger. Og er været bra er det ekstra flott å sitte ute. Bærums Verk er jo en destinasjon i seg selv med kort vei til landlige omgivelser fra Oslo. Her kan man både besøke smia og glassblåseren og gå på skulpturvandring, avslutter Ulla og Bob som ønsker alle velkommen til et minnerikt måltid på Norges eldste spisested!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

• Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
• Telefonnummer: 67 80 02 00
• Web: www.vaertshusetbaerum.no
• Facebook: www.facebook.com/vaerthusetbaerum.no
• Instagram: www.instagram.com/vaertshusetbaerum

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook