Reiser & opplevelser »  Stor interesse for fjellturer

Stor interesse for fjellturer

Å kjenne at kroppen er sliten er ikke bra, men å kjenne at kroppen er sliten etter en relativ lang tur, er faktisk godt. Enten turen er lang eller kort, gir den deg energi etterpå. Både fysisk og psykisk. Du har brukt kroppen din, fått frisk luft, og mottatt en mengde sanseinntrykk. Det lader batteriene dine, og gir deg mer energi i hverdagen.
                I Narvik-området har det denne sesongen vært stor interesse og aktivitet for fjellturer. Spesielt fjelltoppene våre er ettertraktede turmål. Vi bor i en by med en fantastisk beliggenhet med hensyn til friluftsliv. Området ligger i utgangspunktet ved sjøen, men samtidig har vi dalene, fjellet, høyfjellet og fjelltoppene i samme nærområdet.

Vi gir deg her noen tips til flotte fjellturer i området vårt. Noen er tunge turer, andre er mer enkle. Noen er kjente turmål, andre er mindre oppgått:

Vomtinden, Beisfjord:

Du ser fjellet når du kaster blikket inn Beisfjorden. Det er lett gjenkjennelig med sin pyramideliknende form og glatte granittberg. Dette er en flott, men krevende tur opp til 1494 moh. Kun et fåtall bestiger hvert år Vomtinden, og dette til tross for at fjellet er både høyere og med minst like luftige og flotte partier som mer kjente Rombakstøtta. Turen starter inne i Stubblidalen i Beisfjord, følger merket sti opp til vann 722. Løypa videre opp til toppen er merket, men har ingen sti. Turen anbefales ikke i fuktig vær. Utsikten fra toppen er fantastisk, med Storsteinsfjellet, Narviks høyeste fjell, som nærmeste nabo. Beregn 4-5 timer opp.

Prekestolen

Kjerna/Prekestolen, Tysfjord:

Kjerna er Ofotens Prekestol. Fra E6 i Ulvika ser du den karakteristiske prekestolprofilen i det vertikale utspringet i fjellet. Det ser spektakulært ut, og det er det også når du står på toppen. Suget i magen når du står på kanten er nesten ubeskrivelig. Man når Prekestolen etter en liten times gange fra toppen av Skjellesvikskaret på grensa mellom Ballangen og Tysfjord kommune. Denne turen passer for de fleste aldre, med unntak av de aller yngste.

Verdenssvaet, Efjord:

Dette er en helt utrolig tur som du neppe finner maken til. Hele turen går på jevn glattskuret granitt. Omgivelsene rundt, med høye fjell og blått hav, gjør opplevelsen unik. Turen passer også fint som familietur. Start ved parkeringsplass i Leirpollmarka i Efjord, i oppstigningen til Skjellesvikskaret. Berget stiger brattere og brattere jo lenger opp du kommer, for så å flate ut på toppen. På toppen, 408 moh, finnes en varde med vardebok. Et bad i vannet på toppen er også obligatorisk. Beregn en time opp til toppen.

Reinneset

Reinneset, Skjomen:

Turen opp til varden på Reinneset i Skjomen er ikke lang, men den er spekket med opplevelser. Du vandrer på bar granitt med sparsom vegetasjon og har fantastisk utsikt utover Skjomen og innover mor Sør-Skjomen. Mot vest ser du Reintind, Reintindbreen og Frostisen. Turen passer også fint for små barn. Start på toppen av bakkene ved Reinneset. Beregn en time opp til varden.

Rombakstøtta:

Du er ikke en ekte Narvikværing uten å ha besteget Rombakstøtta! Ingen annen lokal fjelltopp har en slik tiltrekningskraft på en Narviking som Tøttatoppen (1230 moh). Det er ikke så rart, der den stikker opp som et Matterhorn, godt synlig fra nesten hele byen og synes tilsynelatende ubestigelig. Men lurer du deg opp på baksiden, smyger deg opp ryggen, klatrer to kløfter opp nakken, er du på toppen med kongesutsikt over Rombaken og hele Ofoten. En krevende tur som man må beregne å bruke 3 til 5 timer opp.

Alle foto: Rune Dahl, www.narvikfoto.com
Kilde: Boka «På tur i Narvik og omegn» av Bjørn Forselv