Hjem » Oslo »  Sommer i Oslo

Sommer i Oslo

Oslo er aldri vakrere enn om sommeren, og kombinasjonen av storbyopplevelser og nærheten til naturen gjør at Oslo har en rekke unike opplevelser å by på.

Oslo har et variert spekter av tilbud man kan benytte sag av. Enten man liker å tilbringe lange sommerdager på stranden, eller om det frister mer med musikkfestivaler, nattklubber, galleribesøk eller en kaffe latte på en uterestaurant mens man nyter storbyen som pulserer rundt en, så kan hovedstaden tilby en rekke flotte opplevelser i sommermånedene. Ingen årstid er vel bedre egnet til å dra på opplevelsesturer til bydeler man kanskje ikke så ofte besøker til vanlig. En rekke av byens kaféer og restauranter har uteserveringer, og man kan veksle mellom yrende folkeliv på Karl Johan og sjarmerende bakgårder på Grønland. En kald utepils på en av de mange uteserveringene på Aker Brygge hører sommeren til for mange. Her kan man også kjøpe ferske reker fra en av fiskebåtene som legger til kai ved Rådhusplassen. I tillegg ligger Akershus Festning bare et steinkast unna, med deilige gressplener, spennende historie og museer som Norges Hjemmefrontmuseum og Forsvarsmuseet. 

Parksommer

Oslo er en by med en rekke parker i ulike størrelser hvor man kan nyte varme dager. Her kan man både sitte alene med en god bok, eller ta med seg engangsgrill og innta middagen i det fri sammen med gode venner. Det er mange grøntarealer å velge mellom, og mange bydeler kan by på sin egen park. På Grünerløkka kan man slappe av i Birkelunden eller Olaf Ryes plass mens man følger med på det yrende folkelivet på Løkka, eller i den litt større Sofienbergparken. På Torshov finner du Torshovparken med en fantastisk utsikt over fjorden og byen, Gamlebyen har Middelalderparken som også kan friste med ruiner fra Middelalderen og et kunstig anlagt vannspeil. Parken på St. Hanshaugen har i tillegg til store grøntarealer en flott utsikt over byen, og Slottsparken er det perfekte stedet å slappe av under store trær etter en shoppingrunde på Karl Johan
Botanisk Hage ligger på Tøyen, og er et sted hvor man kan nyte stillheten og føle seg langt unna storbyens støy og mas. Her kan man sette seg på en benk eller rusle rundt og titte på de spennende plantene. Det er også mulig å kombinere en tur hit med et besøk i Naturhistorisk Museum eller Munchmuseet som begge holder til på Tøyen. I tillegg kan man nyte solen i Tøyenparken hvor også Øyafestivalen arrangeres. Oslos mest kjente park er nok uten tvil Frognerparken med Vigelandsanlegget. Dette er en populær park som mange benytter seg av, og her finner du både serveringssteder, en stor lekeplass for barna og Frognerbadet med basseng, vannrutsjebaner, stupetårn og kafé. Selvfølgelig de kjente statuene til Gustav Vigeland. Like i nærheten ligger dessuten Vigelandsmuseet som innbyr til å bli bedre kjent med kunstneren bak de velkjente statuene.

Elvevandring

Med suset fra elva har også området rundt Akerselva en rekke idylliske gressplener og badeplasser. Her er det også mulig å benytte anledningen til å gå eller sykle langs elva på turstien som begynner ved Maridalsvannet og ender ved Vaterlandsparken på Grønland. På veien får man oppleve både industrihistorie, vakre fossefall og koselig trehusbebyggelse. Akerselva har dessuten et rikt dyre- og planteliv, og det er et yndet sted for fluefiske. Her er det også flere serveringssteder hvor man kan ta seg en velfortjent pause. Flere av guidebyråene i Oslo tilbyr dessuten guidete turer langs elva. Ved Th. Kittelsen park kan man også ta en vennskapelig runde minigolf ved Grünerløkka Minigolf Park. Hver søndag er det søndagsmarked ved Blå i Brenneriveien, hvor man kan få kjøpt blant annet strikkeprodukter, sjal, smykker, keramikk og glasskunst. 
Med Oslomarka bare en kort reise unna, ligger alt til rette for at man enkelt kan ta seg en tur ut i naturskjønne omgivelser. I Oslomarka kan man både gå tur og sykle, og i tillegg er marka full av hyggelige hytter det er mulig å overnatte på. Den Norske Turistforening driver 15 ubetjente og en betjent hytte i Oslomarka, og ved enkelte av hyttene er det også mulig å leie kano eller kajakk. Flere av tjernene i marka har dessuten utmerkede fiskemuligheter, og frister det med en fisketur anbefales det å klikke seg inn på nettsidene til Oslomarkas Fiskeadministrasjon hvor alle opplysningene man trenger ligger.

Strandliv

Det er ikke ordentlig sommer uten bading og strandliv, og hovedstaden er omgitt av gode badeplasser enten du foretrekker å bade i fersk- eller saltvann. En av de mest populære strendene er utvilsomt Huk på Bygdøy med sin flotte sandstrand, svaberg og gresslette. Med buss 30 som har hyppige avganger fra sentrum er det lett å komme seg hit. På Bygdøy ligger også Paradisbukta som er en populær og barnevennlig sandstrand. Til strendene i Oslo Sør går det egen «badebuss» om sommeren, linje 87 fra Jernbanetorget tar deg med til Ingierstrand og de andre strendene langs Mosseveien. 
Oslomarka kan også by på mange deilige badeplasser, blant annet Sognsvann og Badedammen Grorud. Både Lillomarka og Østmarka har en rekke vann som er populære å bade i, blant annet Lutvann, som kan friste med uvanlig klart vann og en barnevennlig strand med sandbunn omkranset av deilige gressbakker og svaberg. Har man lyst på litt ekstra moro i vannet, er det mulig å leie utstyr til windsurfing, sykkelbåter og seiljoller ved Bogstadvannet. Lar sommerværet vente på seg finnes det også mange flotte innendørs badeanlegg som Tøyenbadet, Sogn, Bøler og Linderud.

Øyhopping i Oslofjorden

Man trenger ikke dra til de greske øyene for øyhopping, i Oslofjorden kan du ta rutebåten mellom øyene og oppleve livet på fjorden. Med en vanlig sporveisbillett kan du ta båten fra Vippetangen og gå i land på enten Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen eller Langøyene. Øyene er populære utfartssteder om sommeren, og her ligger det mange flotte badestrender. Men øyene har også mye mer å tilby. På Langøyene er det muligheter for å slå opp telt og her er det også en lang, familievennlig sandstrand. Hovedøya har mange badeplasser, og du kan delta på omvisninger i klosterruinene fra 1147. I tillegg finner man rester etter skipsverft, steinbrudd og en karantenestasjon her, og blir man sulten er det muligheter for et deilig måltid ved den hyggelige Klosterkroa. Gressholmen, Heggholmen og Rambergøya var opprinnelig tre øyer, men henger i dag sammen. Her er det også gode bademuligheter og et spennende dyre- og planteliv. 
Fra kaien ved Rådhusplassen er det også mulig å være med på fjordcruise, hvor man kan oppleve Oslo sett fra fjorden og man får en guidet tur rundt i indre Oslofjord. Herfra går det også ferge ut til Bygdøy, hvor man ved siden av å nyte strandlivet eller de flotte turstiene også kan besøke Norsk Folkemuseum, Norsk Sjøfartsmuseum, Fram- og Kon-Tiki museene.

Festivalsommer

Oslos natteliv lever for fullt også om sommeren, og det er en mengde ulike barer, kaféer og nattklubber å velge blant. Enten man foretrekker ett av de mange utestedene i området rundt Karl Johan, en bar på Grünerløkka, et utested i Bogstadveien eller en lokal pub så er det utallige muligheter for en morsom kveld og natt på byen. 
Den største festivalen i Oslo er Øyafestivalen som arrangeres på Tøyen 8.-12. august. Hit kommer både store, internasjonale artister og mindre, fremadstormende norske. Noen av trekkplastrene til årets festival er Ryan Adams, Pixies, The Shins, Lana Del Rey og Bel Canto. I august kan man dessuten en hel uke (12.-19. august) til ende oppleve norske og internasjonale jazzmusikere av toppklasse i byen med Oslo Jazzfestival. Byens museer og kunstgallerier holder også åpent hele sommeren. På regnværsdager kan dessuten byens kinoer friste med sitt sommerprogram.
Kombinasjonen yrende storbyliv og fantastiske naturområder gjør Oslo til den perfekte sommerbyen. Byen har en rekke tilbud, uansett interesse og lommebok. Har de yngste i familien lyst til å stifte nærmere bekjentskap med dyrene på en bondegård, er det en rekke besøksgårder i området som for eksempel Bogstad Gård ved Bogstadvannet, hvor det også er museum og kafé på området. Har man mer sansen for det som kryper og kravler, kan man legge turen innom Oslo Reptilpark hvor man kan beskue slanger, frosker, øgler, edderkopper og fisk. Oslo kan by på det meste, og alt ligger til rette for en fantastisk sommer i hovedstaden!

Tekst: Mona Gullstein Foto: IN magasinet/arkiv & Visit Oslo