Hjem » Oslo »  Ostespesialisten på Majorstuen

Ostespesialisten på Majorstuen

Enten du er på jakt etter den perfekte osten til en spennende italiensk rett eller drømmer om noe nytt til helgens ostetallerken, så anbefales du å ta turen innom Jacobs på Majorstuen. Butikken er allerede kjent for sin store ferskvareavdeling og nå har de også fått en ekstra ostedisk for sesongoster og andre spesialiteter. Her finner du alt fra de klassiske ostene til spesialiteter fra små ysterier i inn- og utland, i tillegg til alt du trenger av tilbehør for å gjøre matopplevelsen komplett! 

Det skal godt gjøres ikke å få ny inspirasjon til matlagingen etter et besøk hos Jacobs Majorstuen. Ikke bare har de et enormt utvalg, du finner også de beste råvarene og det lille ekstra som du ikke finner i alle andre butikker. Den store matvareforretningen holder til i underetasjen i Essendropsgate 9, vis-à-vis Colosseum Kino og like i nærheten av T-banestasjonen på Majorstuen. 
Mange forbinder nok Jacobs med den velfylte ferskvareavdelingen hvor du møter dyktige fagfolk bak diskene. Butikken kan skilte med en av de største fiskediskene i landet og en kjøttavdeling med to modningsskap for storfekjøtt. Nå har de dessuten flyttet om litt og fått på plass en stor og oversiktlig ostedisk med oster i løs vekt. Her finner du alt fra blåmuggoster og kittoster til dessert- og matlagingsoster. I tillegg har også skinker, antipasti, salater og ulikt tilbehør fått nye plasser og avdelingen fremstår både innbydende og ryddigere. 
– Osteavdelingen er en avdeling i vekst, mye takket være vår osteansvarlige Linda Hansen. Linda er utrolig flink å ta inn nye oster, både importerte og fra små ysterier i Norge, forteller butikksjef Finn Andre Klefstad. 
– Hun brenner dessuten virkelig for faget sitt og har utrolig mye kunnskap. Å ha henne der styrker butikken og kunnskapsnivået vårt. 

Kunnskap og lidenskap

Linda er utdannet kokk og sommelier, og har nesten 20 års erfaring fra dagligvarebransjen. Og man trenger ikke mange minutter i samme rom som henne før det blir tydelig at hun både innehar mye kunnskap og ikke minst har en stor lidenskap for faget. 
– En viktig del av jobben min er å lytte til kundene og deres preferanser. Nå er vi glade for å få lov til å ha smaksprøver igjen, noe som ikke har vært lov under pandemien. Det er mye enklere når kundene kan få prøvesmake og sette ord på hva de liker og ikke. Da blir det også enklere for oss å gi gode råd, sier hun med et smil. 
Ved siden av ostedisken har de også fått på plass en hel vegg med spesialiteter som passer til ost. Her finner du masse godt og spennende tilbehør som er nøye utvalg for sine gode kvaliteter, som syltetøy, kjeks, nøtter og pasta. 
– Vi prøver hele tiden å strekke oss litt lengre. Mange andre butikker satser på et stort utvalg industripakket ost, men vi går heller mot strømmen og valgte å fjerne en disk med industripakkede ferdigmat. Isteden har vi fått plass til å satse på et større utvalg spesialoster i egen disk der kunnskapsrike ansatte gir deg tips.

Økende interesse for ost

De siste årene har stadig flere blitt interessert i matlaging og gode råvarer, en trend som forsterket seg gjennom pandemien. – Interessen for ost har også økt. Under pandemien koste folk seg hjemme istedenfor å gå ut, og mange har også «reist» verden rundt gjennom kokebøkene. Stadig flere lager mat fra bunnen av og lærer seg for eksempel autentiske italienske retter som Pasta Carbonara. Det synes vi er utrolig gøy, og vi har et godt utvalg av matlagingsoster som Pecorino, Ricotta, Burrata, Mozzarella og Stracciatella. Vi har også flere matlagingsoster fra norske produsenter som Sørlandsk Mozzarella og Sørlandsk Ricotta, som er helt fantastisk, fra Osteverkstedet i Lillesand. 
Oppmerksomheten rundt norsk ost har nærmest eksplodert, godt hjulpet av at norske oster med Kraftkar i spissen har utmerket seg i Oste-VM. 
– Alle ble jo helt satt ut da Kraftkar vant, og alle husker den. Det er nok ikke alle ostene som har vunnet etterpå som har fått samme oppmerksomhet. Ofte kan det være vanskelig å få tak i de ostene som gjør det bra i Oste-VM siden det er små ysterier som lager få oster. Men vi har nå partier med både Kraftkar og Fanaost, i tillegg har vi også den amerikanske blåmuggosten Rouge River Blue som vant Oste-VM i Bergamo rett før pandemien. 
For mange hører ost og vin sammen, og det er lett å velge rødvin til ostetallerkenen. Men Linda forteller at ofte kan faktisk hvitvin være en enda bedre smakskombinasjon til ost enn rødvin. 
– Et annet godt tips er at lokal mat og lokal vin ofte passer sammen, Chèvre fra Loire passer for eksempel godt med Sauvignon Blanc. Dessuten vil jeg heller anbefale nøtter, syltetøy og honning sammen med ost og vin enn frukt og grønnsaker. Spør oss gjerne om råd. De beste øyeblikkene er når jeg får hjelpe kunder til å finne de riktige råvarene, og de kommer tilbake for å takke for gode råd. Jeg er utrolig stolt over å få jobbe med så gode råvarer og det er ingenting jeg heller vil enn å få folk til å prøve en ny ost eller noe nytt tilbehør!

Om Jacobs Majorstuen

Tekst & foto: Mona Gullstein