Hjem » Trondheim »  Opplevelser fra morgen til kveld under Trondheim kammermusikkfestival

Opplevelser fra morgen til kveld under Trondheim kammermusikkfestival

18. til 25. september 2022 arrangeres Trondheim kammermusikkfestival for 27. året på rad. Det blir åtte intense dager med opplevelser fra morgen til kveld.

Neuwirth har i over 30 år vært en av de ledende komponistene i Europa, og er kjent for sine allsidige musikalske uttrykk og kombinasjoner av musikk med elektronikk eller video. Foto: (c) Harald Hoffmann.com.

Årets festivalkomponist er Olga Neuwirth fra Østerrike. To fantastiske strykekvartetter kommer også: Tetzlaff Quartett og Quatuor Confluence. Sammen med Norsk kontrabassklubb ønsker festivalen å øke oppmerksomheten rundt kontrabassen. Solobassist i Berlin-filharmonien, Matthew McDonald, blir det store trekkplasteret, men små og store fra det lokale bassmiljøet blir også involvert. Det blir også en spennende hjemme-hos-serie (blant annet i atelieret til Håkon Gullvåg) og en stor forestilling med Fargespill Trondheim og Luftforsvarets musikkorps. Åpningskonserten blir noe helt utenom det vanlige: En vandrekonsert hos Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K).
– Den store internasjonale begivenheten blir verdenspremieren på Olga Neuwirths Dobbeltkonsert for cello, slagverk og orkester, sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik. 
Østerrikske Neuwirth har i over 30 år vært en sentral komponist i konsertsaler og på festivaler rundt om i Europa. 
– Initiativet kom fra den norske slagverkeren Hans-Kristian Kjos Sørensen. Han hadde mulighet til et bestillingsverk fra Neuwirth, og foreslo å legge urframføringen av dobbeltkonserten til Kamfest 2022. Trondheim symfoniorkester (TSO) ble med på samarbeidet, og sammen fikk vi lagt verdenspremieren til Trondheim, jubler Tvete Vik. 

Sidsel Walstad spiller flere konserter på harpe og el-harpe. En av mange gode musikere med bakgrunn i Trondheim musikkskole. Foto: Elsa Gabo

Med de to fantastiske utøverne Kjos Sørensen og cellisten Tanja Tetzlaff som solister med TSO, blir det garantert en musikkbegivenhet av internasjonalt format. Det er også knyttet stor interesse til stumfilmkonserten «Die Stadt ohne Juden» (Byen uten jøder). Neuwirth, som selv er jøde, skrev for fire år siden musikk til denne bitre, satiriske filmen fra 1924.
– Snart 100 år etter at filmen ble laget, er handlingen dessverre skremmende aktuell: Rasisme satt i system, mennesker på flukt, og hva dette gjør med et samfunn, sier Tvete Vik. 
Trondheim Sinfonietta skal framføre musikken «live» sammen med filmen. 
– Det blir en unik helhetsopplevelse, garanterer festivalsjefen.

Tuva Syvertsen spiller folkemusikk på Dokkhuset fredag 23/9 og sammen med Det norske solistkor 24/9 på kvelden i Domen. Foto: Ingvil Skeie Ljones

Samarbeid med Hyfer

I samarbeid med Hyfer - NTNUs nye kunnskapsfest - blir det en storslagen åpningskonsert for Hyfer i Frimurerlogen. Her vil det fantastiske musikkmiljøet ved NTNU virkelig skal få vist seg fram, blant annet Håkon Magnar Skosgtad som nylig fikk Spellemannsprisen for sin egen tangoinspirerte klaverkonsert. En åpningskonsert utenom det vanlige, med musikk og kunst i tett samspill. Musikerne, komponistene og kunstnerne har alle tilknytning til regionen, og i Kamfest og K-U-K sin ånd blir det ekstra fokus på unge kunstnere. Det blir også Hjemme hos NTNU-konsert i Aulaen på Gløshaugen og Talentlørdag i Dokkhuset med studenter fra Institutt for musikk. 

Kjos Sørensen har fått stor internasjonal oppmerksomhet for sine allsidige og kreative opptredener. Foto: ©Giorgia Bertazzi

Barne- og familieprogram

Kamfest har som vanlig et omfattende barne- og familieprogram, med blant annet NRKs velkjente Sangfoni i «live»-versjon og ikke minst Fargespill Trondheim i samspill med Luftforsvarets musikkorps. 
Fargespill er et fyrverkeri av sang, dans, musikk og sirkus. Byens storstue, Olavshallen, vil boble av entusiasme og energi når barn og unge fra hele verden og byens beste korps møtes i musikkglede og samspill. 
Den musikkbaserte TV-serien Sangfoni på NRK Super har oppnådd enorm popularitet blant musikkglade barn og voksne. Nå tar komponisten John Vinge med seg de friske musikkarrangementene ut av TV-ruta og inn i konsertsalen på Ringve. John har med seg band, og sammen med sangelever fra Kulturskolen gir de nytt liv til de tradisjonelle barnesangene. 
Det er bare å glede seg til en uke med gode og engasjerende opplevelser.

Tekst: IN magasinet

Følg IN magasinet på Facebook