Hjem » Oslo »  Ny student i Oslo?

Ny student i Oslo?

Oslo er i dag studiested for over 60.000 studenter og du kan studere ved 92 skoler i Oslo. Det positive med at sommeren er over er at Oslo igjen fylles av studenter.

Er du ny i byen? Eller trenger du bare en påminnelse på hva Oslo har å by på? Selv om studiene er en viktig del av studentlivet, er den sosiale delen vel så viktig. Her har vi noen tips for livet utenfor lesesalen.

Studentøkonomi!

Det kan være trange tider før stipendet kommer inn på kontoen så det kan være lurt å kjøpe inn varer når du har penger slik at du har reserver den dagen lommeboken er tom. Kjøp inn havregryn, boksmat og andre basisvarer slik at du alltid har noe liggende. Ha gjerne et par flasker vin på bakhånd til et festlig lag når lommeboken er slunken.

Til venstre: Å lage matpakke er en god måte å spare penger. | Til høyre: Du finner skog og natur like utenfor Oslo sentrum. En kort tur med t-banen så finner du masse turløyper både sommer og vinter.

Bli med i en studentforening

Det kan være ensomt å være ny i en fremmed by. Oslo har mange av studentforeninger med tilbud for de aller fleste. Har du lyst til å se film, game, danse, tappe øl – og mange andre aktiviteter! Her kan du møte folk med felles interesser og etablere nye vennskap.

Sulten?

Studietiden er ofte første gang man flytter for seg selv, noe som kan by på utfordringer i matveien. Økonomien kan være en utfordring, du har kanskje lite plass, mangler kjøkkenutstyr og både matinnkjøp og matlaging kan være nytt for en ny student. Trenger du hjelp så finner du gode studenttips MatPrat.no:

Oslo Street Food i Torggata har en spennende blanding av mat, drikke og kultur.

5 gode tips til studentmaten:

 1. Lag matpakke, så sparer du penger
 2. Lag matpakken kvelden før, så kan du sove lenger
 3. Sjekk kjøleskapet før du handler, og planlegg ukas måltider
 4. Rester kan bli til gode retter!
 5. Velg mat som holder deg mett lenge (husk små mellommåltider for å holde oppe energien gjennom dagen).


Som student så har du kanskje ikke råd til å spise på byen hver dag, men når lommeboken tillater så har Oslo et spennende kulinarisk tilbud her er noen steder du kan få et godt måltid.
Oslos mathaller: Oslo Street Food i Torggata har en spennende blanding av mat, drikke og kultur. Du finner 16 matboder som serverer lekre retter fra kjøkken som Mexico, Japan, Thailand, Italia og Korea Du har også Mathallen Oslo som ligger på Vulkan-området, Østbanehallen ved sentralbanestasjonen og Vippa som ligger nede ved havna i Akershusstranda 25!
San Francisco Bread Bowl i Frognerveien tilbyr supper og gryter du spiser fra en bolle laget av fantastisk surdeigsbrød. Det perfekte måltidet på kald og fuktig høstdag. Hver uke kan kundene stemme på hvilken «special bowl» som skal serveres.
Habibi i Strøget er en palestinske restaurant. Her finner du autentiske smaker fra det palestinske kjøkken, de har en spennende og variert meny. Mezah-menyen, den arabiske varianten av tapas, på Habibi er variert og med mange vegetarretter – her finner alle sin favoritt. 
Way Down South ved Akerselven er stedet for alle som er glad i BBQ. Her tilbyr de fem forskjellige typer kjøtt og en rekke klassiske sideretter som coleslaw og mac n’ cheese. 
JAVA St.Hanshaugen er en hyggelig liten kaffebar med stor personlighet og kunnskapsrike og engasjerte baristaer. Skulle det være fullt kan du bare ta med deg koppen og gå en tur i St.Hanshaugenparken som ligger rett over gaten.

Friluftsliv

Kun en kort tur fra Oslo sentrum med kollektivtrafikk finner du flott natur. De som trenger en pause fra byens yrende liv kan sette seg på t-banen og være i skogen 15-20 minutter senere.
Vil du ut i Oslomarka kan du ta t-banen til Frognerseteren, hvor det er en spektakulær utsikt over hele Oslo. Fra Frognerseteren kan velge mellom flere merkede turstier og langrennsløyper på vinteren. Sognsvann er et annet fint utgangspunkt for turer i Oslomarka, hva med ta turen via Ullevålseter til Frognerseteren så kan du hoppe på t-banen tilbake til sentrum med flott utsikt på veien ned. Du finner masse gode turtips på ut.no.

Botanisk Hage er et sted hvor man kan nyte stillheten og føle seg langt unna storbyens støy og mas.

Byens grønne lunger

Oslo er en by med mange grønne lunger, og mange bydeler kan by på sin egen park. På Grünerløkka kan man slappe av i Birkelunden eller Olaf Ryes plass mens man følger med på det yrende folkelivet på Løkka, eller i den litt større Sofienbergparken. På Torshov finner du Torshovparken med en fantastisk utsikt over fjorden og byen Parken på St. Hanshaugen har i tillegg til store grøntarealer en flott utsikt over byen, og Slottsparken er det perfekte stedet å slappe av under store trær etter en shoppingrunde på Karl Johan. Botanisk Hage på Tøyen er et sted hvor man kan nyte stillheten og føle seg langt unna storbyens støy og mas. Her kan man sette seg på en benk eller rusle rundt og titte på de spennende plantene. Du har også byens mest kjente park, Frognerparken med Vigelandsanlegget.

Kino og teater

Du finner kinosaler over hele byen, det siste tilskuddet er Odeon som ligger rett nedenfor Storo Storsenter i Nydalen. Ønsker du å se klassiske filmer på kinolerretet har du Cinemateket i Oslo sentrum, stedet for filmhistorie og filmkunst. De viser både de store klassikerne og mindre kjente verker fra filmhistorien, og nye filmer av spesiell interesse. På Vega Scene finner du tre kinosaler dedikert til kvalitetsfilm, en teatersal for nyskreven dramatikk og en debattsalong. Vega Scene er en kvalitetskino og et lite storbyteater som løfter frem aktuelle filmer og ny dramatikk. Kunstnernes Hus Kino viser i hovedsak nyere, håndplukkede spillefilmer, utfordrende og aktuelle dokumentarer og film av kunstnere som beveger seg naturlig mellom kinosalen og gallerirommet. Sjekk filmweb.no for program og oversikt over Oslos mange kinoer. Byen har også et stort utvalg av små og store teaterscener, flere av dem tilbyr også studentrabatt. Det Andre Teatret ved Akerselva er et enkelt og ujålete teater som huser impro, internasjonale gjestespill og annet. Aller helst liker Det Andre Teater å lage teater som er laget av folka som viser det, og ikke kjente og gamle tekster i ny drakt. Grusomhetens Teater i Hausmannsgt 34 og lager forestillinger innenfor den fysiske tradisjon og henter grunnleggende inspirasjon fra Antonin Artauds visjoner for et anatomisk teater. Du finner en fin oversikt og byens mange scener på visitoslo.com.

Kulturhuset på Youngstorget er en favoritt blant mange av hovedstadens borgere.

Uteliv

Hvor skal man dra når mørket senker seg? Utelivet har fortsatt restriksjoner men vi nærmer oss stadig en mer normal hverdag. Her er noen tips til hvor du kan dra:
Svanen holder til i det som tidligere var et apotek i Karl Johans gate. Hos den prisvinnende cocktailbaren Svanen får du servert gode cocktails, i stemningsfulle omgivelser, laget av noen av bransjens beste bartendere.
Kulturhuset på Youngstorget er en favoritt blant mange av hovedstadens borgere. Byens beste kulturbaserte møtested med kaffe og annen drikke, spill, opplevelser og moro. 
Kråka (CROW BAR & BRYGGERI) i Torggata er det største mikrobryggeriet i Oslo. De serverer eget brygg så vel som andres. Om du er sulten serverer de også svinekebab i hovedstadens kebabgate.
Oslo Mekaniske Verksted er en uformell skjenkestue for alle snille mennesker over 23 år. Du finner dem i samme bygg som Dramatikkens Hus på Teaterplassen på Grønland.

Dette er bare en liten smakebit av hva Oslo har å by på. Dersom du ønsker å bli bedre kjent med byen er det lite som slår følelsen av å dra på oppdagelsesferd i en by du ikke er helt kjent med. Putt mobilen i lomma løft blikket og vær oppmerksom på omgivelsne! Ta beina fatt og utforsk byen.

FAKTA: Nyttig for studenter i Oslo

 • For mer info om Oslos studiesteder se studievalg.no
 • Oslo Met (Høyskolen i Oslo) oslomet.no
 • Universitetet i Oslo uio.no
 • Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er samskipnad for 28 studiesteder. Er du student ved ett av disse stedene og har betalt semesteravgift, kan du bruke de ulike tilbudene deres se sio.no
 • Oversikt over kino, teater, spisesteder, utesteder og mye mer visitoslo.com
 • Kollektivtrafikk se ruter.no
 • Turtips i naturen se ut.no

Tekst: IN magasinet

Følg IN magasinet på Facebook