Hjem » Klær & mote »  Norsk smykkedesign: Støtt norske smykkedesignere – kjøp kortreist og bærekraftig!

Norsk smykkedesign: Støtt norske smykkedesignere – kjøp kortreist og bærekraftig!

Vi ser nå enda tydeligere at folk er mer opptatt av å velge norske produkter med høy kvalitet. Både for å støtte norske arbeidsplasser, og for å tenke kortreiste for miljøets skyld. Heyerdahl Paleet har tatt dette på alvor i en årrekke, og har kanskje Norges største utvalg av norske designere representert i butikken.

Gullsmed Heyerdahl har lenge gått i bresjen for norsk smykkedesign. Det finnes nemlig mye god smykkedesign i Norge, men det er ikke alltid like enkelt for designerne å nå ut til et bredt publikum. Problemet er ofte at få har hørt om de ulike designerne og merkene. 
– Vi er opptatt av å fremme alle de flinke gullsmedene vi har her i Norge som ikke kommer skikkelig frem i lyset. Nordmenn er veldig glad i skandinavisk design og dansk design står også sterkt her til lands. Danskene har vært dyktige til å bygge merkevarer. Det har vi ikke vært like flinke til her i Norge. Men sannheten er at norske designere lager like gode produkter som sine danske kolleger, men ikke er like flinke til å tenke kommersielt. Vi hos Heyerdahl ønsker å ta vårt ansvar og fremme flinke, norske designere. I tillegg bidrar dette til at vi får en mer spennende butikk med et utvalg du ikke finner andre steder. Litt av poenget er jo å inspirere folk og la de se noe nytt. Vi håper vi kan gi kundene noen nye inntrykk og bidra til at flere kjøper kortreist, sier gullsmed Thomas Heyerdahl.
Gullsmed Heyerdahl er en av landets ledende gullsmeder og urmakere med to butikker i Oslo, en på Paleet og en på CC Vest. Det er dermed et fantastisk utstillingsvindu de gir norske smykkedesignere. Gullsmed Heyerdahl har også et konsept de kaller «månedens designer». 
– Her får unge, lovende smykkedesignere tilbud om en utstillingsplass i butikken slik at de får vist frem sine smykker til nye, potensielle kunder, samt at vi får vist våre kunder noe helt nytt og spennende. Men det aller mest verdifulle for designeren er nok muligheten til å få tilbakemeldinger fra et bredt publikum for å finne ut hva folk liker best ved designerens smykker.

Støtt lokale butikker

De siste årene har stadig mer av handelen foregått på internett. For mange av oss ble nok nedstengningen av Norge under koronakrisen en vekker. Etter hvert som butikker og lokalt næringsliv stengte ble både sentrum og kjøpesentre stående igjen som tomme spøkelsesbyer og minnet oss på hvor viktig det faktisk er med fysiske butikker. Ikke bare bidrar butikkene til en dynamisk by, det er i de fysiske butikkene man får oppleve god service og muligheten til å se og prøve varene. Ikke minst så er det de fysiske butikkene som har muligheten til å fremme nye produkter slik Gullsmed Heyerdahl gjør med norsk smykkedesign. Vi har med andre ord mye å miste dersom vi ikke tar vare på de lokale butikkene våre. Det er heller ikke til å legge skjul på at mange forretninger fremdeles sliter med ettervirkningene etter koronakrisen, derfor er det ekstra viktig at vi støtter det lokale næringslivet fremover.
Det er mange fordeler ved å kjøpe norske smykker. Ikke bare fremmer man norsk design, man bidrar også til lokalsamfunnet. 
– Jeg er opptatt av at folk må bli flinkere til å bruke pengene sine slik at de bidrar til norske lønninger og til den norske velferden. Det er viktig at vi alle bidrar til å opprettholde norsk næringsliv. Folk må også bli bedre til å tenke kortreist. Hvorfor skal man kjøpe smykker som har reist halve jorda rundt, når man får smykker laget av dyktige gullsmeder i sitt nabolag.

Kortreist og bærekraftig

Gullsmed Heyerdahl er opptatt av bærekraft i bransjen og merker at stadig flere kunder blir opptatt av hvem som har laget smykkene, hvor de kommer fra og hvilke stener som er brukt. Mange ønsker for eksempel å handle kortreiste varer siden dette gir mindre CO2-utslipp og setter derfor pris på muligheten til å handle norske smykker. I tillegg gir norske smykker ofte mer verdi for pengene, siden det er brukt mindre ressurser på transport og merkevarebygging.
Men det er viktig å huske at det er forskjell på «Norwegian Design» og «Norwegian Made». 
– Produkter kan godt være designet i Norge, men produsert billig i Kina uten kontroll på forholdene. Spør derfor gjerne hvor produktene du kjøper er laget. Da er du i tillegg med på å støtte norske arbeidsplasser, sier Heyerdahl. 
– Vi må alle sørge for at vi opptrer på en slik måte at våre etterkommere får en bærekraftig fremtid. Heyerdahl er svært opptatt av å tilpasse seg best mulig for å ivareta miljøet rundt oss, slik at både vi som butikk og du som kunde kan være sikker på at de valgene vi tar ivaretar FNs mål om et bærekraftig samfunn.

Kjøp kvalitet

Kjøper du smykker i edle metaller som gull, sølv eller platina bidrar du til en bærekraftig handel. 
– Opptil 60% av det edle metallet i smykkene vi selger i våre butikker er allerede resirkulert minst en gang. Det blir stadig mindre gull og sølv i verden slik at mye av det vi bruker til å lage smykker av allerede er gjenvunnet. Smykker i edle materialer kan dessuten repareres eller resirkuleres på nytt, mens bijouterismykker må kastes. Kjøper man god kvalitet vil smykkene vare lengre, ofte hele livet og i flere generasjoner. 
Dette er noe Gullsmed Heyerdahl lenge har vært opptatt av. De er nemlig et kjent navn innen redesign av smykker. Har du gamle smykker liggende i smykkeskrinet som du ikke bruker lengre kan de hjelpe deg med å bygge de om til et nytt og moderne smykke. Mange har kanskje arvet smykker med stor affeksjonsverdi og slik får man med seg gullet og stenene videre. 
– Vi ønsker at folk skal være bevisste på at de kjøper ekte smykker. Da har man muligheten til å resirkulere smykker og metaller istedenfor å kjøpe nytt. Du har også muligheten til å resirkulere ditt gamle gull ved å selge det for kontant oppgjør, eller som betalingsmiddel for nye produkter. Ditt gamle gull sendes til raffinering for å bli til nye smykker, noe som bidrar til sirkulær økonomi. 
Gullsmed Heyerdahl anbefaler også at man sjekker tilstanden på smykker og klokker ofte, og sørger for fagmessig vedlikehold ved behov. På den måten får produktene så lang levetid som mulig. 
– Jeg tror det vil komme flere krav til produsenter i fremtiden om å synliggjøre hva man gjør. Men skal man få fortgang i dette må også forbrukerne bli flinkere til å etterspørre for eksempel levetid. Vi er jo litt heldige i vår bransje siden vi allerede selger ting som egentlig er bærekraftige, avslutter Thomas Heyerdahl og ønsker velkommen til butikkene på Paleet og CC Vest! 

FAKTA: Heyerdahl

Butikker: Paleet, CC-Vest og heyerdahl.no
Telefon: 22 55 25 25
E-post: post@heyerdahl.no
Webside: heyerdahl.no
Facebook: facebook.com/heyerdahl.gullsmed
Instagram: instagram.com/heyerdahl_gullsmed

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Heyerdahl
 

Følg IN magasinet på Facebook