Mat & drikke »  Møtestedet i Markens

Møtestedet i Markens

I hjertet av Kvadraturen ligger Lillemarkens – et kjøpesenter og naturlig samlepunkt i Kristiansand sentrum. Lilletorvet i kjelleretasjen tilfører et ekstra element med herlige matopplevelser. 

Den tidligere handlegaten som utgjør deler av Lillemarkens ble overbygd for første gang i 1972, og pusset opp senest i 2010. Da ble også kjelleretasjen tatt i bruk, og denne huser i dag flere spennende spisesteder og matutsalg med fokus på kortreiste kvalitetsråvarer. 
Resten av Lillemarkens består i dag av en spennende blanding butikker, totalt 30, hvorav seks er spisesteder. Disse utgjør alt ifra kjente kjedebutikker til spesialforretninger.
Senteret er lett tilgjengelig fra både buss, taxi, tog og ferge, og har et tilhørende parkeringshus. Med innganger fra Markensgaten, Skippergata, Gyldenløvesgate og Vestre Strandgate, er det på mange måter inngangen til sentrum. 
– Senteret fungerer som en gjennomfartsåre i tillegg til shoppingsenter, forteller Fredrik. 
– Kombinasjonen av nisje- og kjedebutikker, samt kundeservice og faglig kompetanse er med på å gjøre senteret til en suksess.

Mattorg

Fredrik trives godt som senterleder for Lillemarkens. Selv om han merker konkurransen fra større handlesentre i regionen, mener han at Lillemarkens fyller et spesielt behov i Kristiansand sentrum. 
– Det er viktig for oss å skille oss ut ved å ha et spennende utvalg. Vi møter vårt publikum ved å finne ut hva de ønsker, og jobber for å dekke deres behov, forteller Fredrik. 
Dette gjelder særlig matavdelingen Lilletorvet, som ennå er en skjult skatt for mange. Fredrik sier at de har merket en økt bevissthet rundt matkonsum; Mange sørlendinger er blitt mer opptatt av hva de spiser og hvor maten kommer fra. Det har blitt viktigere at maten er kortreist og fersk, og at produsenten er synlig, gjerne lokal. 
I Lilletorvet finner man Husholdningskjøkkenet, Vinmonopolet, Kjøkkenskapet bakeri, Dacapo kiosk, Lotus, Subway og Fiskeeksperten Reinhartsen. Lilletorvet er perfekt for lunch eller en matbit med venner, samtidig som man finner alle råvarene man trenger for å imponere på kjøkkenet!

Alt man trenger

Lillemarkens har med andre ord en herlig miks av butikker – alt fra fisketorg med havets fristelser, til en bugnende og fargerik blomsterbutikk. Kafeen Kjøkkenskapet har utsalg både i Lilletorvet og som kafe i hovedetasjen. Tea and Coffee Shop sørger for bredt utvalg av nettopp te og kaffe, i tillegg til alt utstyret man måtte trenge. De driver med etisk handel via direkte import av kaffe og te. Sans & Smak er en heløkologisk butikk med matvarer og kosmetikk. 
Senteret huser også undertøysbutikken Miabell, barneklesbutikken Tiljamid og kjøkkenbutikken Tilbords, for å nevne noen. Med et bredt utvalg innen interiør og mote, i tillegg til koselige serveringssteder for mat og drikke, finner man det meste på Lillemarkens.

Møtestedet

Som et privateid, lokalt senter, er Lillemarkens kanskje mer jordnært enn andre sentere, og det er kort avstand fra butikkeier til senterledelsen. Dette reflekteres over på selve handleopplevelsen; Senteret har et eget magasin, og egne kampanjer. I tillegg arrangerer de bryllupskvelder, moteshow, handledager og juleaktiviteter. Med dette blir Lillemarkens også et møtested i byen. 
– Handel skal være mer enn en praktisk nødvendighet. Elementer som opplevelse, atmosfære og trivsel er ting vi legger vekt på. Og som eldste kjøpesenter i byen har vi fått en naturlig plass i bybildet, avslutter Fredrik.

Tekst & foto: Lina Grotmol

Følg IN magasinet på Facebook