Hjem & fritid »  Med verden som arbeidsplass

Med verden som arbeidsplass


De aller fleste har ikke engang hørt om Narvikfirmaet. Men faktum er at Data Process Automasjon AS, med hovedkontor midt i sentrum, har hele verden som arbeidsfelt. Her er historien om den lille Narvikbedriften som har vokst seg stor.
Data Process Automasjon AS leverer i dag sine tjenester til det maritime markedet verden over. Største kunde er Sjøforsvaret, men de siste årene har vi satset og blitt sterk på også det sivile markedet, bl.a rederier. Lønnsomheten er god, omsetningen har de siste årene ligget på mellom 10 og 20 millioner kroner.

Den gang da

Det var i 1984 at grunder Karstein Utheim fikk ideen om å starte en bedrift som skulle levere tjenester til det maritime markedet. Grunnkunnskapen hadde han fått fra tidligere KV, Kongsberg Våpenfabrikk.
– Vi så et mulig marked, og i felleskap bestemte Anne Grethe og jeg oss for å satse. Produktet skulle være systemer og tjenester som sørget for styring og overvåking av elektroniske systemer på skipsmotorer. Etter hvert har både produktet og våre tjenester økt i omfang, forteller Karstein Utheim.
Utheim og resten av staben utviklet tjenester i kombinasjon med produkter som ingen andre kunne levere. Helt fra starten av jobbet DPA hardt for å få en fot innenfor Forsvaret. Det betydde stabilitet og en stor, god oppdragsmengde. Det klarte de med glans, i dag er Sjøforsvaret desidert største kunde.
– Forsvaret stiller store krav til både teknisk utførelse og dokumentasjon. Det har gjort at vi har fått et godt navn innenfor bransjen, og ikke minst gode referanser som igjen skaffer oss nye jobber i det sivile markedet, sier Utheim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Curacao

Teknologisk egenart

I dag jobber det 10 personer i Data Process Automasjon AS. Hovedkontoret er i Narvik, med avdeling i Bergen. Med seg på laget har han en høyt kvalifisert stab som består av bla kona Anne Grethe sønnen Robert. Roger Dahl, , Ivar Morten Kolstø, Torbjørn Nilsen, , Olav Kvalsund , Helge Larsen, Arnstein Andreassen.
– Lokaliseringen vår er i utgangspunktet ikke den beste. Vi skulle helst vært nærmere markedet. Men samtidig har vi nok utviklet oss i en teknologisk egenart, nettopp for at vi ligger i Narvik, sier Utheim.
DPA hadde i starten sine lokaler i Fagernesveien senere nede i Teknologibyen. I 2006 kjøpte Utheim, sammen med Knut Ravlo, post- og politibygget i Kongensgate, og flyttet lokalene sine til toppetasjen i sørtårnet (politibygget).
– Vi har 10 ansatte som alle har forskjellig kompetanse. Det gjør at vi utfyller hverandre veldig bra og kan påta oss store, og til dels meget kompliserte jobber, sier han.

Viktig funksjon

For menigmann er det ikke så enkelt å forstå hva DPA egentlig holder på med. Et skip ute på havet er som et eget lite samfunn. Kort fortalt så leverer DPA kunnskap og systemer som sørger for at dette lille samfunnet fungerer; styring, overvåking og drift av de elektroniske systemene på båtene. F.eks er det mange ledd som skal fungere før propellene på et skip begynner å gå rundt.
Gjennom jobben kvalifiserer de seg også til fremtidig vedlikehold av de samme systemene.
I 2008 ble bedriften nominert til Årets Bedrift av Narvik Næringsforum. Bedriftens gode økonomiske lønnsomhet, vekst og fremtidsplaner var hovedårsaken til nomineringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tyskland

Mye reisevirksomhet

Det å ha hele verden som arbeidsplass innebærer mye reisevirksomhet. Bare i år har ansatte vært flere turer i Spania, i Afrika, i USA og Curacao i De Nederlandske Antiller i Karibien.
– Det er klart det gjør jobben litt morsommere. Det å lære å jobbe med andre kulturer er en styrke, både personlig og ikke minst i jobbsammenheng. I tillegg knytter man viktige kontakter med bransjen i andre verdensdeler. I sommer, under en jobb i Texas, USA, fikk vi forespørsel om en ny stor jobb. Den har vi allerede sendt pristilbud på, og jobben skal gjøres på verft i Danmark i begynnelsen av oktober, forteller Utheim.
Mulighetene i det sivile markedet gjør at Karstein har klare vekstambisjoner. En dobling av både omsetning og bemanning er målet i løpet av de neste årene.

Tekst & foto: Rune Dahl