Mat & drikke »  Matkunstneren i Kristiansands Italia

Matkunstneren i Kristiansands Italia

Det oppleves som en ferie i Italia, men jeg befinner meg hos søsteren til Vera, «La Sorella del vera». Byens berømte familiedrevne restaurant har fått ny kjøkkensjef, og smaksløkene danser av glede. Jeg har oppdaget ekte matkunst.
Han lager mat med kropp, sinn og sjel. En maler bruker fargene til å skape kunst, Jalel bruker ingrediensene til å skape kunstnerisk mat. Han berører alle sansene, det ser flott ut, det lukter herlig, og smaksløkene fryder seg. Det var et lykketreff at Jalel nå er kjøkkensjef på «La sorella del vera». Etter å ha jobbet flere år i det store utland, besøkte han noen venner i Kristiansand. En kald kveld på byen gjorde at de søkte varme, og et godt måltid. Letingen førte dem inn på «La sorella del vera», der kameratene allerede var stamgjester. Jalel følte seg umiddelbart tiltrukket av restaurantens atmosfære. Dagen etterpå gikk han gjennom «markens», og opp trappen mot den italienske restauranten igjen. Her tilbød han seg å bli deres nye kjøkkensjef. Familien tok imot han med åpne armer, og gleder seg over hver dag.

– Det var rett og slett et lykketreff, gliser en fornøyd restaurant sjef, Aud Karen. Jeg forstår godt hva hun mener, og kan med hjertet på riktig plass si at maten er en opplevelse. Om latter og godt selskap dominerer lokalet når en venter på maten, stopper alt opp ved første bit. At mat kunne smake så mye, var ikke jeg klar over. Glem at du skal spise grei mat for å bli mett, for her blir du tatt med på en reise.

Uforglemmelig magisk

Jalel er spesialist i fransk og italiensk kjøkken. Han har lang erfaring fra Paris i Frankrike, Luxemburg , Sverige, og selvsagt Italia. Han har reist rundt i eksotiske matland for å få inspirasjon til nye retter. Som den kunstneren han er, tilfører han også sin egen personlige vri på populære matretter. Og resultatet? Uforglemmelig magisk. Pizza, pasta, biff, og salater blir her løftet til et høyere nivå. All maten er laget fra bunnen. Sauser, aioli, dressing og nydelige italienske pizzabunner. Det i seg selv er dessverre uvanlig nå til dags. Et høyt tempo i samfunnet gjør at flere velger å bestille halvferdige varer til restaurantene. Men her får man nydelig mat, eksotisk stemning og hyggelig service, som gir deg pusterom fra den ellers travle hverdagen. Deres nye innbydende à la carte meny, har byens største utvalg av pizza og flere himmelske retter. Her kan du spise både middag, dessert og lunch. Det er mange stamkunder, men for dem som ikke har oppdaget «La sorella del vera» enda, har de absolutt noe spesielt i vente.

Unn deg en smakfull lunch

Det er ikke bare flotte middager «La sorella del vera» byr på. Nå har de valgt å utvide med en spennende lunchmeny. For min del utkonkurrerer de fantastiske italienske smørbrødene og pastarettene alt annet. Er du lei av kjedelig nistepakke, eller bare ønsker en unik matnytelse i lunchtiden, ville jeg ikke vært i tvil. Selv prøvde jeg bruchettaen i arbeidspausen, og gleder meg som et barn til neste gang.

Søsteren til vera

– Vi er her døgnet rundt. Restauranten er vår lidenskap, og vårt familiested. Jeg tror gjestene merker den varme stemningen, smiler Bahri Unal, sønnen til Aud. Han har nå tatt over mye av restaurantdriften etter sin mor. «La sorella del vera» betyr søsteren til vera. Det er et fornyet konsept fra deres tidligere pizza restaurant, «Vera pizza» som åpnet for 15 år siden. Vera betyr ekte på italiensk, så rent oversatt er navnet lik som maten som serveres. Ekte pizza. Det er en bragd å ha drevet restaurant så lenge som de har, og få steder kan skryte av det samme. Det er selvsagt en god grunn til at gjestene gang på gang skryter dem opp i skyene. Den nye vera er større, med utvidet meny og den enkle, gode maten er erstattet med uforglemmelig smakfulle retter.

– Selv om konseptet er oppgradert, er atmosfæren den samme, og man kan fortsatt finne sin favorittpizza på kartet. Vi hadde ikke hjerte til å fjerne noe fra menyen, så vi la heller til enda mer spennende retter, forklarer familien. Fra det øyeblikket du kommer opp trappen føler du den herlige italienske atmosfæren. Behagelig interiør med flotte bilder, lysekroner og innbydende sitteplasser gjør at du slapper av fra første stund. Familien møter deg med et vennlig smil, og den fristende matlukten gjør at du kjenner deg ekstra sulten. Matkunstneren er ikke lenger unna enn «markensgate» i vår egen flotte sørlandsby. «La sorella del vera» er rett og slett Kristiansands svar på Italia, og passer for absolutt alle.

Tekst: Helene Stenhaug
Foto: Jon Anders Skau