Hjem » Trondheim »  Lidenskapelig opptatt av lamper & lys

Lidenskapelig opptatt av lamper & lys

I 94 år har familiebedriften Værness Elektrisk vært en del av bybildet i Trondheim. Narve og Aud Altern forteller hvordan de har lyktes som frittstående butikk.

– Folk ser lamper på nettet og kommer allikevel til oss og handler. Det er fordi de vil ha personlig service, trygghet og god veiledning, sier Aud Altern når hun skal forklare oppskriften på suksessen med butikken i Innherredsveien 1C.
De siste tre-fire årene har Værness Elektrisk økt omsetningen for hvert år, og Narve Altern sier resultatet fra årets første to måneder indikerer at den vil fortsette å øke i år også.
– Folk lurer på hvordan vi har overlevd i så mange år. Vi har et godt navn, og ingen andre belysningsbutikker i Norge har samme store utvalg som oss på designbelysning. Strøket har de siste årene blitt bebygd og har blitt et meget populært strøk, sier Narve.

Installasjonsbedrift

Det var hans bestefar som startet Værness i 1924, da som en ren installasjonsbedrift og med salg av småelektriske varer. Etter 1950 gikk Værness over til å bli en ren belysningsforretning, og endret navnet til Værness Elektrisk. På 60- og 70-tallet begynte butikken å selge hvitevarer i tillegg til belysning.
– Da far min drev butikken hadde den et ekstremt stort utvalg av varer til gunstige priser. Det har vi i dag også, men det er designproduktene til konkurransedyktige priser vi er kjent for, sier Narve Altern.

Kompetanse

Da Narve tok over butikken i 1985, hadde han jobbet ti år som elektriker i Siemens. Det er en erfaring som kommer godt med i butikken, som i tillegg til å selge lamper også tilbyr rådgivning og montering av belysning i hus, hytter, hoteller og næring.
– Det gir trygghet hos kundene. De lurer ofte på hva lover og forskrifter sier, og da er det trygt å vite at vi har peiling, sier Narve, og Aud legger til at to av de ansatte i butikken også har elektrikerbakgrunn.
– Vi har kompetansen, og vi er heldige som har verdens beste team som er lidenskapelig interessert i belysning og design, sier hun.

Kvalitetsvarer

Når ekteparet Altern ikke er på jobb i butikken, reiser de rundt på messer og er i møter med leverandører. De er opptatt av å kjøpe inn kvalitetsvarer, samtidig som utvalget skal favne bredt både når det gjelder pris og kundegruppe. Det betyr at du finner den ikoniske Kongle-lampen fra Louis Poulsen til 60-70 000 kroner i butikken, sammen med designlamper til mer overkommelige priser fra leverandører som nettopp danske Louis Poulsen, italienske Kartell og Flos, finske Secto eller fra norske Northern. Foruten disse har butikken også mange andre kjente merkevarer innen belysning. Mange nordmenn, også trøndere, er eksepsjonelt opptatt av design, skal vi tro Aud.
– Det er de! Kundene våre er alt fra 20-25 år og oppover, sier hun.
– Kundene våre forventer å finne designprodukter fra de fleste leverandører. Så forventer de å få kunnskap, veiledning og trygghet, legger Narve til.

Kommer langveis fra

Under intervjuet kommer vi i prat med en kunde som har tatt turen fra Hamar for å besøke Værness elektrisk. Kunden forteller at han drar ens ærend opp til Trondheim for å handle lamper, og Narve slår av en prat.
– Han har vært kunde her i 11 år, og det er jo trivelig for kundene at vi kjenner de igjen. Vi har også kunder som vi har prosjektert belysning for flere ganger, både i eneboligen, i hytta og når de har flyttet til ny leilighet, forteller Narve.
Den trønderske forfatteren Anne B. Ragde har vært fast Værness-kunde i mange år, og har til og med inkludert en referanse til butikken i den siste boken sin «Liebhaberne». Riktignok er ikke butikken nevnt ved navn, men som «lampebutikken ved Bakke bro» som «ikke en eneste lampebutikk i Oslo når opp til anklene».
– Det er jo kjempekoselig, sier Aud og smiler.

God service og veiledning

Hverken Aud eller Narve har planer om å trappe ned på «businessen», selv om de, som de selv sier, begynner å bli voksne.
– Vi er engasjerte og vil jobbe i mange år fremover. Vi er fortsatt sultne og føler oss unge, sier Aud.
Planene fremover er å satse mer på nett og sosiale medier. Narve og Aud ser fortsatt for seg en fremtid der kunden kommer til butikken og handler og får god service og veiledning.
– Belysning er ikke den ideelle varen å kjøpe på nett, og mange ender opp med å kjøpe feil. Da er det lettere å komme i butikken og få veiledning, sier Narve.
Én ting er i hvert fall sikkert: Værness Elektrisk kommer til å forbli en sentrumsnær spesialbutikk.
- Nå har det blitt så fint i strøket her, med fine hus og leiligheter. Utstillingsvinduene våre er tilgjengelig for kunden og gir god markedsføring for butikken, og folk står utenfor og titter på kveldstid, når de går søndagstur eller når de kjører forbi med bussen, sier Aud.

FAKTA: Værness Elektrisk

Adresse: Innherredsveien 1C, 7014 TRONDHEIM
Telefon: 73 52 22 80
Webside: www.vaerness.no
Facebook: www.facebook.com/vaernesselektrisk
Instagram: www.instagram.com/vaernesselektrisk

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift, Louis Poulsen & Northern
 

Følg IN magasinet på Facebook