Hjem » Sandnes » Portretter »  Lidenskap for det unike

Lidenskap for det unike

Skimrende turkis, klar blå, gyllen hvit eller dyp indigo. I hyllene til Senada kan du velge ut stoffer i alle farger, og med sine magiske hender tryller hun frem kjolen du alltid har drømt om.
Classic Design drives av Senada Hadzic som kom til Norge for åtte år siden. Hun hadde jobbet som skredder i Bosnia og ønsket å fortsette sin lidenskap i Norge. For et halvt år siden bestemte Senada seg for å flytte sin skreddervirksomhet til Sandnes. Her kan hun nå fylle forretningen med egenproduserte klær fra sin nye kolleksjon.
- I mine to første år her i Norge benyttet jeg tiden til å lære meg norsk. De siste seks har jeg jobbet som skredder, og etablerte meg da først på Klepp. Jeg elsker å sy, forteller hun.

Moren hennes hadde symaskin hjemme og det første hun prøvde seg på var å sy klær til dokkene sine. Senere fant hun ut at hennes egen garderobe trengte et ansiktsløft, hvorpå hun plukket klærne fra hverandre, og satte dem sammen igjen på en ny måte, og fikk helt nye plagg. Plagg som bare hun hadde. Noe unikt. Det er dette hun vil gjøre for sine kunder. Skape noe spesielt som ingen andre har og som i tillegg sitter pent.
- Jeg vil at mine kunder skal føle seg vakre, smiler hun.
Ett av hennes triks er å forme plagget slik at kvinnene føler seg slankere og ser slankere ut. Hun har også tatt kurs i fargelære for å kunne gi kundene sine gode råd om hvilke farger de bør bruke og hva slags fasong klærne burde ha. Ikke alle kvinner kler f. eks sort, og da er det kjekt å ha kunnskap, slik at hun kan veilede dem i å velge riktig.

Hverdag og fest

Classic Design er mer enn bare selskapskjoler. Senada syr også jakker, drakter, dåpskjoler, korsett, brudekjoler og hverdagsklær.
- Folk flest i Norge er ikke så glad i å pynte seg, og derfor passer mitt design godt her. Classic Design betyr nettopp klassisk og rent, forteller hun.
Noen ønsker at hun skal sy en helt spesiell kjole som de kan bruke når de skal på ball eller i selskap, mens andre kjøper alle klærne sine hos henne.
- Siden klærne mine ikke er spesielt dyre, er det fullt mulig å få en rimelig skreddersydd garderobe, fortsetter hun.
Fordi hun lager alle mønstere selv og er såpass dreven på dette, er det vanlig med bare èn prøvning. Det er ytterst sjelden hun må gjøre endringer.
Hun fører også brudekjoler fra Venus og Ginns, i tillegg til de hun syr på bestilling. For ett år siden begynte hun å lage smykker. Nesten alle smykkene i butikken har hun laget selv. Som prikken over i’en til brudekjolen, kan du kjøpe diadem av ekte eller uekte perler.
Mange kvinner ønsker å få laget vest og slips til sin tilkommende i samme stoff som brude- eller selskapskjolen, og det syr Senada gjerne. Brudepikekjoler til jenter i tenårene er vanskelig å få tak i, og der er hennes ekspertise kjærkommen for mange.

Klær for alle

- Mine klær er for alle kvinner i alle aldre. Her kommer alt fra unge jenter til godt voksne kvinner innom. Siden kunden selv kan være med på å bestemme hvordan kjolen skal bli, er klærne jeg syr noe som kan passe for alle kvinner i alle fasonger, sier Senada.
Senada har en forkjærlighet for snøring, innsvingt liv og spesielle glidelåser. Man kan få korsett eller kjole med snøring foran, på siden eller bak. Ofte skal det bare enkle grep til for å skape et elegant og stilig antrekk.
- De yngre kvinnene som kommer hit ønsker først og fremst noe røft. Gjerne med spesielle detaljer, men det skal være tidløst, forteller hun.
Det må være et plagg som kan tas frem om 5 år og fortsatt være inn. Det er ufordringer som Senada liker. Hun tar frem en rød kjole som hun nettopp har sydd ferdig til en jente på 15 år, og den har dette tidløse preget.

Fremtidplaner

Man må hele tiden følge med på det som skjer innen klesdesign. Planene fremover er å ta inn flere plagg, samtidig som hun kommer til å lage egne kolleksjoner. Hun håper da å kunne produsere to kolleksjoner i året. Ønsket hennes er at kundene kan kjøpe et helt antrekk. Foreløpig har hun sko, skjerf og sjal, så tilbehør er noe hun kommer til å ta inn mer av.

Hvis du tar turen innom Classic Design i Langgaten, kanskje kommer du ut igjen med din helt egen unike kjole…

Tekst & foto: Nadina Helen Bakos