Hjem » Oslo »  Kunsten å ikke få helt hetta

Kunsten å ikke få helt hetta

Den tyske kjøkkendesigneren Willi Bruckbauer syntes at den tradisjonelle kjøkkenhetta var i veien. Dermed sørget han for å utvikle en helt ny type ventilator. Ikke alle produsentene hadde «trua». Nå tar BORA markedet med storm – ledet an av Engebretsen.

Det er lunsjtid. Utenfor Engebretsens showroom på Skøyen står en noe annerledes trailer parkert. Den er gjennomsiktig, bestående av glassvegger, og et bilde av syklisten Peter Sagan dominerer den ene langsiden. Inne i traileren sitter en mengde mennesker rundt et dekket langbord. Stemningen virker munter.

Lidenskapelig gründer

– BORA har jo dette sykkellaget BORA Hansgrohe som de sponser, forteller daglig leder ved Engebretsen, Eva Hannisdahl. 
– Grunnleggeren av BORA, Willi Bruckbauer, er lidenskapelig opptatt av god kjøkkenarkitektur, og også veldig involvert i sykkelsport. Vegansk cooking og en sunn livsstil er en del av profilen vår, sier hun. 

Lei dårlig inneluft

Matlaging er også selve kjernen i produktet BORA. Det startet i 2007. Kjøkkendesigneren Willi Bruckbauer hadde sett seg lei på kjøkkenhetter i hodehøyde. Som var i veien. Som innebar dårlig inneluft. Matos og fett i vegger og tak, klær og hår kunne unngås, tenkte Bruckbauer. Han hadde ideer om hvordan han kunne forbedre produktet, og sikret seg patenter på en helt ny type ventilator. En ventilator som var en integrert del av koketoppen, og hvor dampen ville trekkes nedover i kokeplaten. Bruckbauer forsøkte å selge produktet til forskjellige produsenter. Men med negativ respons. Ingen ville bruke penger på et marked de anså som for «lite». Dermed begynte Bruckbauer å produsere selv. 

Med luftens hastighet

– Ventilatoren fungerer på den måten at BORA jobber med luftens hastighet, istedenfor volum. Dampen løfter seg med 1 m/sek, men viften trekker med 4 m/sek - som er perfekt hastighet. Da får man fanget fettpartiklene i fettfilteret, sier Eva. 

Viser at det fungerer

I showrommet på Skøyen demonstrerer de gjerne for kundene – som i hovedsak er kjøkkenforhandlere – hvordan BORA virker. 
– Det er viktig at folk kan komme hit og kjenne på produktene. Prøve litt. Noen ganger tar vi en løk ut av kjøleskapet og bare steker den. Løk lukter jo mye, men kunden vil erfare at det ikke lukter noe så lenge ventilatoren er i gang, og dampen forsvinner ned imellom koketoppene, sier Eva.

Lett å holde ren

Rengjøring er også enkelt å forholde seg til. Alle løse deler kan puttes rett i oppvaskmaskinen. Produktet er laget i ærlige materialer. Det går i rent, rustfritt stål, som tåler mange runder i oppvaskmaskinen. Og skulle man være uheldig å søle under matlagingen, går det stort sett veldig bra. Bunnbrettet i ventilatoren kan fange opp inntil 3 liter med væske, og det kan enkelt løsnes, skylles og vaskes. 

Høyteknologisk, men brukervennlig

Det er selvsagt også høyteknologi i BORA og koketoppene, og selv om produktet er avansert, er brukervennligheten god. 
– Nyhetene fra BORA er videreutviklet med såkalt Grandma/Grandpa-functions, og betjeningspanelet er blitt utrolig effektivt og med rask responstid – som en Iphone. Det reagerer umiddelbart, sier Eva.

Et paradigmeskifte

Produktet BORA, som ingen produsenter først ville ha, er i dag en bedrift som omsetter for om lag 2 milliarder kroner. De eksporterer til 60 land. 
– BORA har nesten blitt som et paradigmeskifte i kjøkkenbransjen, og når kunden ser at produktet virker - og er veldig fornøyde - så har egentlig salget gått av seg selv, sier Eva. 
– Veldig spennende er det også at vi, og flere andre aktører, er i gang med et prosjekt med SINTEF. Vi håper å få til et forskningsprosjekt over fire år, der målet er å komme til objektive testkriterier som skal si noe om i hvilken grad kullfilter bidrar til bedre inneluft, og om hva som er et godt kullfilter, sier Eva. 

Duften av jul

BORA er et praktisk produkt. Og klinisk. Også for restaurant- og hotellbransjen. Men hva med kosen?
– Jeg vil jo ha duften av jul og god mat i huset, hørte jeg en kunde si. 
– Da kan man kan så klart slå av ventilatoren en liten stund - for duften av julestemning, smiler Eva. 

FAKTA: Engebretsen AS – BORA Norge

• Den originale benkeventilator 
www.engebretsen.no
• Showroom Skøyen Oslo: Drammensveien 127 
• Forhandlere over hele Norge
• Telefon 22 47 75 90
• Mail post@engebretsen.no
• Facebook: @BoraNorge
• Instagram: @bora_scandinavia

Tekst: Trine Texnæs | Foto: Engebretsen & Trine Texnæs
 

Følg IN magasinet på Facebook