Hjem & fritid »  Kos i kalenderen

Kos i kalenderen

Jeg elsker jul! Bare tanken på desember får det til å sitre deilig i kroppen. Akkurat slik det gjorde da jeg var barn. Når det gjelder jul blir jeg visst aldri helt voksen.
JUL I BLÅFJELL

Selv så tidlig som i oktober kan en vag fornemmelse sette meg i julestemning. Det skal ikke mer til enn å skrelle sesongens første klementin. Mannen min smiler og rister på hodet. Andre synes jeg er helt håpløs. Kanskje særlig når jeg starter forberedelsene allerede i august...

Dyre plastikkdinosaurer

Med to små barn, som i flere år har hatt hver sin julekalender, er jeg nemlig blitt klok av skade. Det tar tid å fylle 48 små pakker.
Selv om jeg overfor min bedre halvdel alltid hardnakket har hevdet at «dette faktisk er noe jeg koser meg med», har det vært tilløp til katastrofe rett før den første kalenderpakken skal åpnes. Siste dag i november har jeg vært på hysterisk jakt etter gode kjøp. Helst skal de små overraskelsene vare både nyttige og spennende – og ikke så kostbare.
Isteden har jeg i iltert lune sittet til langt på natt og pakket inn dyre plastikkdinosaurer, glorete armbånd og altfor mye snop.
Barna har vært fornøyde, men jeg har aldri helt fått dette til å passe mitt bilde av «julens ånd».

Kveldshygge for hele familien

Stikkordet er tid. Av en eller annen grunn blir førjulstiden alltid så travel. Som liten synes jeg desember var den lengste måneden i året. Slik er det definitivt ikke nå. Det er selskaper, kakebakst, innkjøp, husvask og tilstelninger på både skole og i barnehage.
Men i år, i år skal jeg ta tiden og kosen tilbake. Hele desember, ikke bare den siste uken, skal stå i familiens tegn.
Idéen er dessuten en del av barnas julekalender! Noen av «pakkene» er at vi gjør hyggelige ting sammen. En kveld på teateret er én av dem. Jeg er sikker på at «Jul i Blåfjell» blir like populært som en slikkepinne. Både for store og små.
Pepperkakebakst er også fint, selv for en datafrelst 11 år gammel gutt. Det finnes nemlig flere ganske kule kakeformer. Hvem sa at det må være hjerter eller rare koner? Romskip og «skumle» ansikter smaker minst like godt.
Foruten pepperkaker har jeg satt av en dag til å pynte marsipan. Mengde konditorfarge og valg av pynt skal barna få bestemme selv.
Julefilmer er det flere av hvert eneste år. Så kinobilletter blir også å finne i kalenderen.
Og så skal vi selvfølgelig lage litt julepynt. Dagens gave blir da nesten dobbel. Ingredienser til å lage ting av – og tålmodige foreldre som har satt av en hel kveld til hjelp og inspirasjon.
Et hett tips er å oppsøke hobbybutikkene før det verste rushet setter inn. Da slipper man å albue seg frem mellom alle de andre som er ute i siste liten.

Julekalender – i august

Men det skal ikke bare være opphevelser heller. Uten enkelte småting tror jeg i hvert fall mine barn ville bli litt skuffet.
Vær ute i god tid. Selv har jeg irritert mine omgivelser i flere måneder nå. Halvparten av kalendergavene gjorde jeg nemlig unna i august – i Hellas...

Da gjenstår det bare litt stæsj i plastikk, så er alt i boks. Gavene skal jeg pakke inn over litt flere kvelder. Kanskje foran peisen med et glass rødvin?

Det er julestemning det!

Tekst: Siri Gerrard  Foto: Berith Eva Lamøy, Presse