Hjem » Trondheim »  Julemarkedet i Trondheim jubilerer

Julemarkedet i Trondheim jubilerer

Julemarkedet i Trondheim feirer 20-årsjubileum med å by på tradisjonell julestemning, pariserhjul og en Instagram-vennlig nyhet.

En 54 meter lang lystunnel vil lyse opp Westermannsveita i Midtbyen. Foto: MK Illumination.

Torsdag 1. desember åpner Julemarkedet på Torvet i Trondheim for 20. gang. Frem til søndag 18. desember kan du igjen rusle mellom salgsboder med håndverk og lokale matprodukter, handle julegaver, årets juletre og annet du trenger til julens festligheter. Du kan også oppleve grytekonserter og barneteater og nyte god mat og drikke i den store kafélavvoen der båltrubadurer sørger for å sette den rette stemningen. 

Pariserhjul

Etter to år med pandemi og restriksjoner, er det en forventningsfull daglig leder i Midtbyen Management Kirsten Schultz som møter IN magasinet noen uker før det hele braker løs. 
– Det blir et fantastisk marked i år uten pandemirestriksjoner. I tillegg blir det en markering av 20-årsjubileet, sier Schultz. 
Hun kan fortelle at fjorårets store nyhet og sosiale medier-hit, det 33 meter høye pariserhjulet, er tilbake på Torvet i år, forhåpentligvis uten de samme værutfordringene som de støtte på i fjor. Da førte kraftig vind til at de måtte stenge attraksjonen de to siste dagene av julemarkedet.
– Det er ikke ofte vi har pariserhjul i Trondheim. Jeg tror alt av Instagram, Snapchat og andre sosiale medier var fylt med pariserhjulet, sier Schultz med et smil. 

Pariserhjulet ble en stor suksess under fjorårets julemarked, og vil også bli en del av årets julemarked. Foto Inbovi

20-års jubileum

Årets julemarked vil bli ekstra godt opplyst med julebelysning montert på de åtte flaggstengene på Torvet. Da det første Julemarkedet i Trondheim ble arrangert i 2003 stod det bare fem salgsboder på Torvet. Julemarkedet anno 2022 byr på over 80 utstillere, kulturopplevelser som barneteater, fortellerteater og grytekonserter, og en kafélavvo med over 500 sitteplasser. I år vil det også bli fem langåpne kvelder i lavvoen der det arrangeres konserter og quiz.

Foto: Monica Gertsen & Miriam Huag.

Europeisk matregion

Mat er en stor del av Julemarkedet i Trondheim, og i kafélavvoen vil det bli servert en egen tallerken for å markere at Trondheim og Trøndelag i hele 2022 har hatt utmerkelsen European Region of Gastronomy. 
– Vi ønsker å hylle lokalmat, men vi har også boder der det selges churros, belgiske vafler og nederlandske oster. Vi har den gode miksen mellom lokalmat og internasjonale smaker, sier Schultz. 

Lystunnel

Helt nytt av året er en lystunnel som blir satt opp i Westermannsveita mellom Britannia Hotel og Mercurgården ved Illums Bolighus.
– Denne blir skikkelig flott og sikkert en populær instaspot. Julegater og vinterbelysning er en viktig stemningsskapende del av julebyen Trondheim, sier Schultz, og legger til at det er gårdeier EC Dahls Eiendom som står for lystunnelen.

Foto: Marius Rua.

Pepperkakeby i Ravnkloa

Også i år åpner Trondheim Pepperkakeby, men på en annen plass enn foregående år. I stedet for Byhaven blir det nå de gamle lokalene til Ravnkloa Fisk & Skalldyr som skal huse universet med små og store pepperkakekonstruksjoner som byens skoler, SFOer, barnehager, familier, privatpersoner, foreninger, venner, lag og bedrifter har bidratt med. 
– Overskuddet fra pepperkakebyen vil gå til Mental Helse Ungdom Trondheim, sier Schultz, og opplyser at det er mulig å levere bidrag til pepperkakebyen torsdag 17. og 24. november.

Fakta jul i Midtbyen

  • Lørdag 12. november kl. 16: Julegatetenning med Askepott og Prinsen. Oppstart Nordre gate ved Mercurgården
  • 1. – 18. desember: Julemarkedet i Trondheim. Åpningstider 11-19 hverdag og hel. Lavvoen er åpen fra 11-20 hver dag.
  • 1. – 18. desember: Trondheim Pepperkakeby. Sted: Ravnkloa Fisk & Skalldyr

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Midtbyen
 

Følg IN magasinet på Facebook