Hjem » Asker&Bærum »  Godt og hjemmelaget

Godt og hjemmelaget

På tradisjonsrike Grini gård i Bærum har høsten festet sitt kalde grep, og det går uavlatelig mot jul.

Vi er på vei til Grini Hjemmebakeri for å ta en titt på hvordan det som angivelig er Bærums beste kransekaker blir til. Undertegnede har ikke hatt gleden av å smake dem selv, men har hørt ryktene. Jeg har endog en kakebakende tante som har avsluttet sin egen kransekakebake-karriere og henfalt til herlighetene fra Grini. Bakeriet har holdt til i låven på gården siden 2005 og grunder og primusmotor er Kate Günther Ellefsen. Kate er 6. generasjon på Grini Gård og innehaver av den særdeles sjeldne yrkeskombinasjonen helikopterpilot og baker! Kate ble ferdig utdannet pilot allerede i 2000, men har hele tiden hatt baking som hobby. Innimellom turene bak spakene i helikopteret bygde hun opp Grini Hjemmebakeri til hva det er i dag. Bestillingene ble flere og flere, det ble færre og færre flyvninger, og siden 2005 har bakeriet vært heltidsbeskjeftigelse.
– Jeg hadde aldri fått dette opp å stå uten hjelp av familien, kan Kate fortelle oss der vi sitter rundt bordet inne på bakeriet med en kaffekopp og en jepp; Bit med kransekake.
– Jeg har en eldre søster og 4 yngre søsken, to brødre og to søstre samt mor og far som har vært til uvurderlig hjelp med å få bakeriet til å bli det det er i dag. Dette hadde jeg aldri fått til alene, sier Kate med kledelig beskjedenhet.

Så hva er hemmeligheten bak suksessen spør jeg. Svaret kommer raskt.
– Vi maler mandlene selv for å beholde den gode smaken, blander råvarene og lager kaker etter god, gammel oppskrift. Ekte og velsmakende. Når de er klare, går de rett i fryseren for å sikre deg en seig smaksopplevelse. Akkurat slik det har blitt bakt kransekaker i generasjoner, og slik du selv ville bakt den hjemme. Vi har jo selvsagt våre hemmeligheter. Jeg kan jo for enkelhets skyld si at det dreier seg om gode råvarer, hvordan de blir blandet, og selve bakeprosessen. Vi selger forresten ikke bare kransekaker. Vi har noen helt fantastiske kransekakestenger dyppet i sjokolade og mandelrosene våre har vi vunnet pris for. Alt kan kjøpes her i bakeriutsalget på gården. Vi har også vært med på Bondens Marked siden 2010. Det er en viktig salgskanal for oss. I likhet med de mange andre aktørene i Bondens Marked kommer vi fra gård, men vi foredler ikke et produkt som vi har produsert selv. Det var da ideen kom opp med å finne norske sporbare råvarer som vi kunne benytte oss av. Rundt her vi bor er det mye villhassel. Vi undersøkte derfor muligheten for å bruke norske hasselnøtter i nærområdet uten særlig hell. Under et søk på internett kom vi over den store forekomsten av nøtter i Eikesdal. Helt tilfeldig kom vi i kontakt med en som kunne plukke nøtter for oss og dermed kunne vi produsere våre første Hasselmakroner med norske nøtter. For å få hasselnøtter og hasselmakroner inn i varesortimentet, så er det helt nødvendig å sikre en jevn og bærekraftig tilgang på nøtter. Hasselnøtter har lang tradisjon i Norge og var i førkrigstiden en viktig inntekt- og næringskilde før vi begynte å importere storhassel fra utlandet.

Og om ikke det er kortreist nok med nøtter fra Vestlandet har Kate og familien nå plantet 150 hasseltrær på gården. Mer kortreiste nøtter blir det ikke.
– Vi har i det hele tatt mange store planer for virksomheten, forteller Kate. 
– Vi er et fantastisk team her i bakeriet, og vi har fått god støtte av Innovasjon Norge som virkelig har troen på oss. Det varmer!
Ikke bare viser Kate og alle på Grini hjemmebakeri at de lager fantastiske produkter. I et land hvor flere og flere gårder blir liggende brakk viser de virkelig at det er mulig å drive næring uten å drive konvensjonelt landbruk. Det blir spennende å følge dem videre!

FAKTA: Grini Hjemmebakeri

• Grini hjemmebakeri baker saftige kransekaker, stenger dyppet i sjokolade og de deiligste mandelroser. De setter sin ære i å gjøre hver minste lille munnfull til en uforglemmelig smaksopplevelse.
• Adresse: Grini gård Griniveien 159, 1359 Eiksmarka
• Webside: grinihjemmebakeri.no
• Facebook: facebook.com/grinihjemmebakeri
• Instagram: instagram.com/grinihjemmebakeri

Tekst: Stein Olav Kåsa | Foto: Stein Olav Kåsa og Grini Hjemmebakeri