Hjem » Trondheim »  Gifteringer for enhver smak

Gifteringer for enhver smak

Går du med gifteplaner, eller ønsker å symbolisere din allianse med en helt spesiell person? Da er Gullsmed Aas i Nordre gate et selvsagt stopp på veien.

Besøker du Gullsmed Aas i Nordre gate, vil butikken ved første øyekast kanskje se ut som en hvilken som helst annen gullsmedbutikk. Men passerer du de første benkene, hyllene og reolene, alle fylt av lekre smykker fra Swarovski og andre ledende smykkeprodusenter, vil du snart oppdage et hjørne innerst i butikken som skiller seg ut: En hel avdeling viet gifte- og allianseringer. Tusenvis av modeller fra ledende ringprodusenter stråler fram fra smykkebrettene, hylle etter hylle. Og på gulvet står en dataskjerm hvor du ved hjelp av designprogrammer kan forme dine helt unike ringer. Gullsmed Aas har rett og slett alt kunden måtte trenge for å finne sitt perfekte alliansesymbol. Velkommen til Trondheims høysete for gifteringer!

Vidt spenn av gifteringer

– Vi ønsker å gi kundene en ekstra opplevelse. Mens en annen gullsmedbutikk kan ha 50-10 ulike gifteringer, kan vår avdeling tilby flere tusen ulike ringer. Avdelingen har rett og slett et utvalg av gifteringer som ingen andre har, sier daglig leder Alf Aas og strekker ut armene for å vise det store utvalget.
– Kundene kan jo ha alle typer individuelle ønsker. Så her kan de gå rundt i ro og mak, designe sine egne ringer og få god og kompetent hjelp dersom de ønsker det. Det er ingen grenser for hva vi kan gjøre innenfor gifteringsektoren. Her har vi rett og slett alt det kundene måtte ønske, forteller Alf engasjert.
Med den markedsledende tyske ringprodusenten Gerstner i spissen kan kundene velge mellom kvalitetsprodukter i alle prisklasser til forlovelse, giftermål og alle andre mulige allianseinngåelser. Alle de tyske, svenske og franske ringprodusentene som Gullsmed Aas markedsfører, som Gerstner, Breuning, Gettman, Schalins, Orest og Rauschmayer, er kjent for gode produksjonsmetoder og bruk av bærekraftige kilder. Alf beskriver det store spennet i gifteringer.
– Gerstner, som har vunnet en rekke priser for sine ringer, er gifteringenes Rolls Royce. De scorer svært høyt når det kommer til gullets fleksibilitet og ripehardhet, og ringene er laget med avanserte produksjonsmetoder. Mange av Gerstners ringer er mønstret, og finnes til alle ulike priser. Med franske Orest, som er mer i budsjettklassen, får man også mye for pengene. Mange av ringene er blanke, og passer like bra til godt voksne som til unge.

Eldgammelt symbol på kjærlighet

Gifteringer er kanskje den aller viktigste smykkeinvesteringen man gjør i løpet av et liv. Så kunder som går med gifteplaner, kommer gjerne innom lenge før den store dagen, og tar seg god tid i jakten på de rette forlovelses- og gifteringene. For Gullsmed Aas blir det mange trivelige kundeopplevelser, deriblant med hyggelige unge kunder som skal kjøpe noe fint og spesielt til kjæresten. Mens begge parter tradisjonelt har valgt blanke ringer, går kundene i dag for flere ulike løsninger. Trenden nå er at damen gjerne velger en forlovelsesring med én-stens diamant eller med diamantrekke, mens mannen velger en enkel, blank ring. Forlovelsesringene beholdes som gifteringer når ekteskapet blir inngått.
Alf forklarer hvorfor gifte- og allianseringene er en så viktig del av butikkens sortiment.
– Gifteringer har sterke tradisjoner. Det er funnet ringer helt tilbake til år 3000 før vår tidsregning. I alle tider har de vært et symbol på kjærlighet, og at man har hatt en partner. I dag kan det at man bærer en ring, ikke bare vise at man er gift, men også at man har en helt spesiell allianse med en annen person.

En familie med sterke gullsmedtradisjoner

Dagens rike utvalg av gifteringer ivaretar Gullsmed Aas’ sterke tradisjoner med å tilby kunden alt den trenger - pluss litt til. Forretningen har vært en familiebedrift siden 1874, og Alf er femte generasjon som jobber innen gullsmedfaget i Trondheim. Faget har kommet inn med morsmelka, og sitter til fingerspissene.
– Tippoldefar Ole Aas skilte seg ut. I en tid da mange nordmenn utvandret til Amerika eller ble værende på de små jordplettene sine som jordbrukere, dro Ole fra Tydal til København for å ta gullsmedutdanning. Så startet han så sin egen gullsmedforretning da han kom tilbake til Trondheim, forteller Alf.
Hovedproduksjonen i mange tiår var sølvbestikk og sølvbrosjer. Butikken kunne ha opptil ti ansatte som kun jobbet med å produsere sølvbestikk. Gullsmed Aas leverte blant annet svært mange produkter i forbindelse med 900-årsjubileet for Trondheim by i 1897. Fra 1910-tallet overtok sønnen Einar driften, og fra 1930-tallet var det barnebarnet Elsas tur. Hun drev butikken helt til utpå 1970-tallet, da oldebarnet Einar, Alfs far, tok over. Varesortimentet har endret seg i takt med hva som har vært populært blant kundene. På 1950- og 60-tallet var butikken store på pyntegjenstander. Og helt inntil et tiår siden hadde Gullsmed Aas et stort utvalg av bestikk.
– Min far startet til og med egen butikk for sølvbestikk på 1970-tallet. Men den ble nedlagt på 1980-tallet, og nå er det kjede-butikkene som har det største vareutvalget av sølvbestikk, sier Alf, som forteller at det fra 1990-tallet og fram til i dag derfor har vært gifteringer, gull og diamanter som har vært den største inntektskilden til butikken.

Jobber hardt for kundene

Gullsmed Aas merker godt utfordringene som gullsmedbransjen står overfor i dag, med blant annet konkurransen fra netthandelen og folks økte reisevaner, som gjør at mange heller handler smykker i utlandet. Fallende handel og endrede trafikkmønstre i Midtbyen gir den renommerte gullsmeden i Nordre gate også noen andre utfordringer.
Alf mener Midtbyen er et bedre felles samlingspunkt for folk enn enkeltsentrene rundt om i byen, og at det bør legges enda bedre til rette for handelen i sentrum. Men til tross for utfordringene tror den daglige lederen at 2019 blir et spennende og godt år. Høysesongen fra mai og ut august er straks her, og da blir det travle tider med kunder som skal kjøpe gaver til høytidelige anledninger. Kundene kommer gjerne fra hele landet, og enkelte blir så fornøyde etter en handel at de kommer tilbake med blomster til butikken. Målet for Gullsmed Aas i tiden som kommer, er å fortsette å jobbe hardt for kundene.
– Vi skal være den gullsmeden som har det beste vareutvalget innen gifteringer, gull og diamanter, og som har en høyere kompetanse og kan veilede kundene bedre enn alle kjedebutikkene som popper opp.
Intet mindre. Så tenker du på gifte- eller allianseringer? Tenk på Gullsmed Aas i Nordre gate!

FAKTA: Gullsmed Aas

• Gullsmed Aas har både butikk i Nordre gate 9.
• I 2018 hadde Gullsmed Aas en omsetning på ca. 17,5 millioner kroner.
• Besøk gjerne Gullsmed Aas på:
- Facebook: @gullsmed.aas
- Instagram: @gullsmedaas
- Nettside: www.oleaas.no

Tekst & foto: Anders Ilidstad
 

Følg IN magasinet på Facebook