Hjem » Oslo »  Gammeldags jul på Værtshuset

Gammeldags jul på Værtshuset

Julen hos Værtshuset Bærums Verk er som tatt rett ut fra en julefortelling. I det rødmalte huset i skogkanten fyres det på peisen, nissene og julestjernene kappes om plassen og den deilige duften av julemat sprer seg til hver krok. 

For mange blir det ikke ordentlig jul før de har vært på besøk hos Værtshuset Bærums Verk. Her feires det god, gammeldags jul med de deiligste retter på menyen. Og når snøen legger seg rundt hushjørnene på den flere hundre år gamle trebygningen minner det hele mest om et vakkert julekort. Innenfor dørene er det julestjerner på alle bord og nissene stikker hodene frem fra hyllene, mens det fra kjøkkenet kommer fristende dufter. Det er med andre ord ikke rart at det for mange har blitt fast tradisjon med et førjulsbesøk her. 
Selv om Bærums Verk bare ligger en kort bil- eller busstur fra både Sandvika og Oslo er det nærmest som å komme til en annen verden. Og det er få steder i landet som kan matche atmosfæren her i tiden før jul. De unike omgivelsene med de gamle bygningene, skulpturer, natur, shoppingmuligheter og fossen som bruser i bakgrunnen gjør det til julestedet fremfor noen. 25. november var det offisiell åpning av julegaten, med tenning av julegranen, besøk av julenissen og aktiviteter for både store og små. I helgene i desember vil det være mange aktiviteter på verket, med hest og slede, koselige boder og julesang. Og som et naturlig midtpunkt ligger det lille tømmerhuset som huser Værtshuset.

Norges eldste spisested

Værtshuset er Norges eldste spisested og historien sitter formelig i veggene. Og både huset og den sjarmerende bakgården har unektelig en helt spesiell atmosfære. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Siden 2000 er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som har vært vertskap ved Værtshuset. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser. 
Julen på Værtshuset har lange tradisjoner. Og kommer snøen blir det hele ekstra magisk og Ulla røper at med det første snøfallet begynner ivrige gjester å ringe for å bestille bord.

Tradisjonsrik julemeny

Kjøkkenet på Værtshuset er kjent for sine fristende retter basert på gode, norske råvarer. Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet hvor de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. Menyen skifter i takt med årstiden og fra midten av november er det julemenyen som råder. Blant annet er det flere gjester som kommer igjen hver desember i ens ærend for å spise juletorsk eller pinnekjøtt her. 
– Både juletorsken og posjert kveite med rødbetesaus er veldig populære. Det går i det hele tatt veldig mye fisk i tiden før jul. Vi har tradisjonell rakefisk fra Valdres og i løpet av desember går det med mellom 40 og 50 kilo rakefisk her. Til større selskap lager vi også lutefisk på bestilling. Vi har dessuten vårt eget juleøl fra vårt eget bryggeri som er veldig godt til for eksempel lutefisk og pinnekjøtt, sier Bob.
Det går også rykter om reinsdyrfileten på en seng av rødkål. Her kan du også la deg friste av honning- og pepperstekt andebryst med solbærsaus eller hjortefilet med tranebærsaus. Til kaffen settes det frem lekre treetasjes trefat som formelig bugner over av julegodt som brente mandler, klementiner, engelsk julekake, pepperkaker, fiken og dadler. Til hver jul går det med rundt 40 kg brente mandler på Værtshuset. Dessertmenyen er rikholdig og for mange blir det ikke ordentlig jul uten trollkrem panna cotta eller den gammeldagse karamellpuddingen.

Perfekt for store og små selskaper

Med sine mange rom i ulike størrelser er Værtshuset det perfekte stedet for selskaper året rundt og de arrangerer selskaper for alle livets anledninger. Og i desember er det mange både private og bedrifter som tar turen hit. Nå er det også mulig å enkelt bestille bord på nettsidene. Og ønsker du å glede noen med en hyggelig opplevelse i julegave så tilbyr de også gavekort.
En tur til Bærums Verk og ikke minst Værtshuset er den perfekte pausen i en ofte travel førjulstid. Og desember er en måned med mange aktiviteter på Bærums Verk. Hver helg hele måneden er det julemarked. 
– Det er utrolig koselig å gå rundt her i tiden før jul og kommer det snø er det selvfølgelig toppen av alt. Den siste uken før jul skjer det mange aktiviteter her hver dag, med blant annet flere konserter og juleverksted for barna. Får man ikke julestemning etter et besøk her så får man det aldri, avslutter Ulla med et smil og ønsker alle velkommen til en gammeldags julefeiring hos Værtshuset Bærums Verk!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
Telefonnummer: 67 80 02 00
Web: www.vaertshusetbaerum.no
Facebook: www.facebook.com/vaerthusetbaerum.no

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk