Klær & mote »  Fra våpen til klokker

Fra våpen til klokker

Væpnet vold er en global epidemi over hele verden og spesielt i utviklingsland. På verdensbasis finnes det over 500 millioner illegale skytevåpen hvor minst en person blir skutt og drept hvert minutt. Behovet for å rette fokuset mot vold relatert til våpen er viktig.

TRIWA x HUMANIUM METAL er et unikt samarbeid hvor destruerte ulovlige våpen blir omdannet til klokker. Fra noe som en gang var en destruktiv kraft blir metallet smeltet og støpt om for å danne noe som har en større og bedre verdi. Selv om det bare er et lite skritt vil den symbolske verdien av TRIWA x HUMANIUM METAL etterlate en sterk beskjed. Salg generert fra metallet vil bli brukt som en finansiell ressurs for å gjenoppbygge samfunn i konflikt, og støtte ofre for væpnet vold. 
– Vi er utrolig stolte av å distribuere TRIWA i Norge. En merkevare som tar sitt samfunnsansvar på alvor og tar tak i viktige internasjonale problemstillinger. Prosjektet er unikt i klokkesammenheng og jeg har aldri sett liknende engasjement i et klokkeprosjekt noen gang. Triwa x Humanium kan virkelig være med å gjøre en forskjell, forteller Finn Hammerstad produktsjef, Frithjof E. Rasmussen AS.

#timeforpeace

Modellen er produsert i 39mm, og er ment for både menn og kvinner. Urskiven er vertikalt børstet i mørk grå med symbolske elementer i dato, sekundviser og krone som gjenspeiler budskapet og prosjektet. Klokken er drevet av Citizen Miyota urverk, har skrukrone og er vanntett 100 meter. Bakplaten er gravert etter hvilket nummer i rekken klokken ble produsert. Den militærgrønne canvasremmen er i tillegg laget av resirkulerte plastflasker. Humanium Metal har blitt raffinert til 316L rustfritt stål for å tilfredsstille de høye kravene til EUs standarder for nikkel. Veil. pris er 2495,- og har vært tilgjengelig hos utvalgte TRIWA forhandlere fra starten av november 2018.

HUMANIUM METAL

IM Swedish Development Partner, som står bak Humanium Metal initiativet, støttes av lokale myndigheter sammen med noen av de mest kjente internasjonale eksperter og fredsforhandlere. IM Swedish Development Partner ble grunnlagt i 1938 og har stor erfaring med å arbeide i land som er sterkt rammet av væpnet vold.
– Hvert skytevåpen som blir smeltet og omgjort til Humanium Metal, er et våpen mindre på gata, sier Ann Svensén, generalsekretær for IM.
– Urindustrien er så fokusert på status og edle metaller. Med Humanium metallet skaper vi en annen form for edelt metall med håp om å skape nye verdier for klokkeindustrien og gjøre vårt bidrag til en mer fredelig verden, sier Ludvig Scheja, en TRIWAs gründere.

Hans Blix, mest kjent som leder av FNs våpeninspektører i Irak fra år 2000, støtter Humanium prosjektet.

OM IM Swedish Development Partner

Humanium prosjektet ble påbegynt for å synliggjøre hvordan ulovlige skytevåpen undergraver en bærekraftig og demokratisk utvikling. Prosjektet er en del av IM sin strategi for å bidra til å oppfylle FNs mål for bærekraftig utvikling:
«16: Fremme fredelige og inkluderende samfunn for bærekraftig utvikling».
IM har en lang historie med å jobbe i land hvor vold med skytevåpen hemmer utviklingen. For å bekjempe spredningen av illegale våpen, og finne nye måter å gi økonomisk støtte til ofre på, har IM funnet ny måte å løse problemet. I over to år har IM jobbet med å etablere en forsyningskjede for Humanium Metal som oppfyller alle industristandarder, samt utviklet nære forbindelser med regjeringer og lokale frivillige organisasjoner i berørte land med utstrakt væpnet vold. Det første våpenødeleggelsesprogrammet ble avholdt i november 2016 i El Salvador. I samarbeid med de salvadoranske myndighetene produserte IM, 1 tonn Humanium Metall. Den siste omsmeltingen som ble dedikert til Humanium Metal ble gjort i november 2017 hvor det ble smeltet 1825 ulovlige skytevåpen. En ny omsmelting skal snart gjøres i Guatemala.

OM TRIWA & Frithjof E. Rasmussen AS

• TRIWA er et svensk klokke- og tilbehørsselskap grunnlagt i 2007 av fire venner Harald, Tobias, Didrik og Ludvig. TRIWAs mål er å forandre urindustrien gjennom innovasjon, kreativitet og design. TRIWA er et akronym for TRansforming Industry of WAtches.
• Frithjof E. Rasmussen AS er en av landets ledende leverandører av klokker. Med over 70 års erfaring tilbyr de et bredt spekter av spennende merker og produkter, både for ham og henne, voksne som barn. Blant deres merker kan vi nevne klokker fra Triwa, Gant Time, Police, Citizen, Henry London, Swiss Military Hanowa, Knut Gadd, Mango Time og Inex. Armbånd fra Tom Hope. De fører også barneklokker fra Club og Gul, samt gaveartikler og andre klokkerelaterte produkter. De leverer produkter til de fleste urmakere og klokkeforhandlere over hele landet, samt en del gullsmeder, tekstilbutikker og andre som selger klokker og smykker.
• I Oslo kan du ser næmere på klokken hos On:U Oslo City, Vinderen Ur og Bjørklund sine butikker på Byporten, Oslo City, Gunerius, Stovner, Bryn Senter, Storo Storsenter, Tveita, Senter Syd Mortensrud, Manglerud, Lambertseter og Linderud.
• I Asker & Bærum kan du ser næmere på klokken hos Bjørklund sine butikker på Liertoppen Senter, Sandvika Storsenter, Rykkinn Senter, Østerås Senter og på Bjørklund Lifestyle Sandvika Storsenter.
• I Kristiansand kan du ser næmere på klokken hos Bjørklund Sørlandssenteret og Hans J. Nilsen i Markensgate.
• I Bergen og omegn kan du ser næmere på klokken hos Tusen Tikk, Protid Urmaker Iversen & Co og hos Bjørklund sine butikker på Åsane, Oasen Senter, Nesttun Senter, Horisont Senter, Sartor Senter, Bergen Storsenter og på Kløverhuset.
• På Romerike kan du ser næmere på klokken hos C-Optikk Nittedal og Bjørklund sine butikker på Strømmen Storsenter, Jessheim Storsenter, Triaden Senter,  Romerike Senter og Metro Senter.
• I Stavanger kan du ser næmere på klokken hos Askeland på Kilden Senter.
• I Trondheim og omengn kan du ser næmere på klokken hos Urmaker Næss, Urmaker Asklund og hos Bjørklund sine butikker på Trondheim Torg, City Syd, City Lade og på Sirkus Shopping.
• På nett finner kan du kjøpe klokken på www.bjorklund.no og www.klokker.no.

Tekst: IN magasinet | Foto: Triwa

Følg IN magasinet på Facebook