Hjem » Oslo »  Festivalbyen Oslo

Festivalbyen Oslo

Det ser ut som vi i sommer endelig får oppleve en ny festivalsommer. Sommeren stod før Covid i festivalenes tegn både her til lands og utenfor landegrensene sydet det av festivaler i alle sjangre. Men de to siste somrene har festivalene enten blitt avlyst eller kraftig redusert på grunn av restriksjoner rundt pandemien.

Foto: Josh Durham/Unsplash
Foto: Josh Durham/Unsplash

Oslo er kanskje Norges fremste festivalby og det arrangeres festivaler året rundt men sommeren står absolutt i festivalens tegn. Her kan du lese mer om noen av festivalene som arrangeres fremover. Dersom du skal tilbringe påsken i byen så kickstarter Infernofestivalen årets festivalsesong i påsken.

Inferno Metal Festival 14.-17. april 2022

Du forbinder kanskje påsken med hyttekos, ski og appelsiner? Men dersom du ikke er en av dem som rømmer til fjells i påskeferien så fylles Oslo av metalfolk som skal få med seg Inferno Metal Festival. Hver påske samler metalentusiaster fra hele verden seg i Oslo. I løpet av disse fire påskedagene står over 40 band på byens rockescener, noe som gjør Inferno til den største metalfestivalen i Norge. På dagtid torsdag og fredag arrangeres messen Inferno Metal Expo, med et variert tilbud for alle metal-fans og andre nysgjerrige. Denne påsken kan du blant annet få med deg konserter med artister som Mayhem, Gorgoroth, Sylvaine, Taake, Bølzer og Djerv.

Foto: VisitOSLO/Nancy Bundt
Foto: VisitOSLO/Nancy Bundt

Oslo Open 23.-24. april

Den selvstendige kunstnerstyrte og ideelle organisasjonen Oslo Open ble etablert i år 2000. Hovedaktiviteten deres er å arrangere åpne atelier i april hvert år hvor profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere med atelier i Oslo kommune åpner sine dører for publikum. 400 kunstnere ønsker deg velkommen inn i atelierene under Oslo Open 23. og 24. april 2022. Fra Villa Romsli i øst til Montebello i vest. Under Oslo Open kan du besøke Oslos kunstnere på deres arbeidsplass, over hele byen og i ditt eget nabolag.

OverOslo 10.-11. samt 15.- 18. juni

OverOslo er kanskje en av få festivaler hvor beliggenheten er en headliner i seg selv. Her befinner du deg på toppen av Grefsenkollen med Oslos best utsikt mens man lytter til en av sine favorittartister. Er man heldig med vært har man solen i ansiktet og noe duggfriskt i glasset. Her forsvinner stort sett billettene ganske fort så dersom du ikke har sikret deg billetter til sommerens festival er det sannsynligvis for sent nå. Men det kommer forhåpentligvis nye muligheter neste år. I sommer står blant annet a-ha, Pet Shop Boys, Simple Minds, Sigrid, Lars Vaular, deLillos og Ingebjørg Bratland på scenen.

Miniøya 11.-12. juni 2022

Sommeren starter med Norges største barnefestival Miniøya. Her kan man oppleve både nye talenter og kjente artister fra inn- og utland. På disse to dagene i første halvdel av juni fylles Tøyenparken med musikk, teater, dans, litteratur, verksteder og morsomme aktiviteter for de minste. I sommer står artister som Malin Pettersen, Marja Mortensson, Arif, Hedvig Mollestad Trio, Daniela Reyes m.fl. på programmet. Festivalens målgruppe er hovedsakelig barn i alderen 4–12 år. Den øvre aldersgrensen for personer som ikke kommer i følge med barn, er 16 år. 

Piknik i Parken (PiP) 16.-18. juni

PiP er en intim musikkfestival i Sofienbergparken på Grünerløkka. Festivalen har fokus på kvalitet og god musikk, med en tilbakelent og intim atmosfære. Etter et par år med restriksjoner skal PiP i 2022 være vill og fylt med festivalgalskap. Dansing, synging, klemming og kyssing. I sommer kan du få med deg artister som Røyksopp, Massive Attack, Supergrass, Låpsley, Cat Power og mange flere.

Foto: VisitOSLO/Simen Myrberget
Foto: VisitOSLO/Simen Myrberget

Oslo Pride 18.-27. juni

Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold Oslo Pride er en ti-dagers festival hvor alle kan være akkurat den de er. I 2022 er det Skeivt kulturår som markerer at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Det er bare å glede seg til til tidenes pridefeiring i Oslo!

I Tøyenparken har alle god utsikt til hovedscenen. Foto: VisitOSLO/Tord Baklund.
I Tøyenparken har alle god utsikt til hovedscenen. Foto: VisitOSLO/Tord Baklund.

Øyafestivalen 9.-13. august 2022

I august arrangeres en av landets største musikkfestivaler, Øyafestivalen, i Tøyenparken. I sommer kan festivalen igjen fylle programmet med alt fra store stjerner til lovende nykomlinger. Her spilles det konserter på fire scener. Dersom du trenger en pause har festivalen et stort område der du kan nyte deilig økologisk mat, eller handle plater, klær eller tegneserier fra de mange bodene på festivalområdet. Denne sommeren kan du oppleve artister som Gorillaz, Bikini Kill, Nick Cave & The Bad Seeds, Suede, Dagny, Kvelertak og mange flere.

Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen
Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen

Oslo Jazzfestival 13.-21. august 2022

I det Øyafestivalen avsluttes kan byens jazzentusiaster glede seg over at Oslo Jazzfestival starter. Siden oppstarten i 1986 har festivalen bydd på et bredt spekter av jazzopplevelser: Alt fra Count Basie Orchestra i Oslo Konserthus til Lars Frank Trio på T-banestasjonen. Festivalprogrammet representerer hele floraen av jazz og beslektet musikk, fra gospel og blues til latinjazz og elektronika. Festivalen har konserter for barn, og på en egen showcasescene presenteres hvert år unge og uetablerte talenter. Oslo Jazzfestival setter også sitt preg på bybildet med gateparader gjennom sentrum.

Oslo Kammermusikkfestival 12.–21. august

Sensommeren er en vakker tid i Oslo og det er også en tid hvor du kan oppleve kammermusikk av ypperste klasse. Oslo Kammermusikkfestival har som mål å spre kammermusikk til et bredere publikum. Da Arve Tellefsen i 1989 åpnet dørene til Norges første kammermusikkfestival ønsket han å vise kammermusikkens mangfold og bringe musikken ut til et større publikum enn den tradisjonelt hadde hatt i Norge. Over 10 sommerdager kan hovedstadens innbyggere og besøkende oppleve kammermusikk av ypperste klasse, fra både norske og internasjonale musikere. 

Findings Festival 19.–20. august 2022

I 2014 startet Findings Festival med et stjernespekket program og festivalens 18 000 billetter ble revet vekk. I starten varte festivalen kun en dag men den har med tiden vokst i omfang. Blant artistene som har spilt på festivalen, finner vi store navn som Alan Walker, David Guetta og Kygo. I august kan du få med deg artister som Jason Derulo, Alan Walker, Astrid S og Lars Vaular på Bislett Stadion.

Tekst: Asle Kvinnesland | Foto: Visit Oslo & Unsplash

 

Følg IN magasinet på Facebook