Hjem & fritid »  Et eldorado for hele familien

Et eldorado for hele familien

Fem år gamle Elise hyler av fryd i det blånissemor hiver seg utfor alpinbakken i Målselv Fjellandsby. Måpende ser hun at blånissen raser nedover det som helt i det stille er blitt til landsdelens beste familiebaserte alpinresort.

Helt i det stille har Målselv Fjellandsby vokst til å bli en skidestinasjon uten sidestykke i Nord-Norge. I løpet av tre år har en halv milliard kroner blitt investert i 4 skiheiser, 14 nedfarter, 700 hyttetomter, restaurantområde, leiligheter, hytter og ikke minst Blånisselandet. Og mere er under planlegging. Storsatsingen danner landsdelens beste familieanlegg innen alpin skiglede.

Article image

Store planer

Det var høsten 2006 at investor og grunder Even Heggbom beordret byggestarten for det som mange mente var galskap i fjellheimen.

Men i dag har de fleste skeptikerne stilnet. 40.000 besøkte anlegget i løpet av fjorårsvinteren. Årets sesong har begynt enda bedre. Ikke minst har snøen vært tilstede denne vinteren. Den glimtet med sitt fravær store deler av forvinteren i fjor. Dessuten er det større spredning i hvor de besøkende kommer fra. En betydelig mengde er fra Vesterålen, Harstad og Narvik. Slik var det ikke i fjor.

Økonomiansvarlig for prosjektet Siv Eriksen stråler og er tydelig fornøyd når vi snakker med henne. –Det er en fantastisk følelse å komme på jobb og se lys i alle hyttene, leilighetene og ikke minst alpin-anlegget. Det har vært knallhard jobbing å komme hit , men det har gått fort , og er så absolutt verdt det når vi ser resultatet. Og hun kan fortelle at enda mer er i vente.
– Vi har store planer for videre utvikling. Utbygging av en landsby er på trappene. Den skal bestå av leiligheter for salg og utleie og forhåpentligvis noen butikker. Det satses stort, forteller hun med optimisme i røsten.
Målselv Fjellandsby ligger kun litt over 2 timers kjøring fra Narvik, har over 13 km med nedfarter, fordelt over 14 ulike traséer.

– Vi er et familieanlegg med alt fra det enkle til de mer utfordrende løypene. Preparert eller offpist, her finner man løyper etter sine egne ferdighet. Terrenget i bakkene er kupert og gir varierte nedfarter, forteller Morten Torp, markedansvarlig i Målselv Fjellandsby.

De åpne bakkene i 2009 er knyttet til Blåbærbandet (50 m), Tyttebærtrekket (175 m), Toppheisen (650 m) og Langheisen (1400 m). Bjønnbåsbakken er den lengste bakken på hele 3200 m.

–Vi håper å være det anlegget i landet som åpner først hvert år. Klimaet i Målselv gir normalt sesong fra november til mai, sier Torp.

Article image

Blånisselandet

Selve mandelen i nissegrøten er det fantastiske Blånissehuset. Dette er blånisse-mamma Gudny Ingebjørg Hagens verk, og det er hennes sans for detaljer som ligger til grunn for alle små og store opplevelser. Hagen er forfatteren bak suksesshistoriene om blå- og rødnissene, og den tidligere førskolelæreren har i tillegg BarneTV-serier som Sesam Stasjon og Portveien 2 på sin forfattersamvittighet.

Bare det å ankomme Blånissehuset gjør inntrykk. Mørketiden bidrar til å gi en nesten utenomjordisk følelse av det blå lyset som flommer ut av fjellsprekken, og under skoene knirker det mens vi nærmer oss.

Vel inne i Blånissehuset blir de minste oppmuntret til å delta aktivt. Gjennom små eventyrstunder med sang- og teateroppvisninger dras barna inn i nissenes verden. Selvsagt følger Mamsen og Lillegutt med på lasset, denne gang med Mamsen og Lillegutts Tøffe Tivoli hvor du både kan kjøre innendørs pariserhjul og søppelbilbane, og dessuten utforske spennende eksperimenter i Mamsens Mysterier. Men det er Blåfjelltoget, en ti munutters lang togtur inn i det aller helligste av nissenes verden, som er selve høydepunktet. På turen er mange av de små historiene iscenesatt utenfor togvinduet, mens historiene leses over høytalere i hver vogn. Selveste Dronning Fjellrose ønsker deg velkommen og er din veileder gjennom turen, i Monna Tandbergs stemme.

På Tuftegårdsloftet kan du liste deg opp og nisse nissestreker og nissegleder slik rødnisseungene gjør, for det har rødnisseunger lov til, og sånn er det med den saken!
– Vi har fått en rekke henvendelser om å kjøre møter og konferanser i blånissehuset i midtukedagene. Nå bygger vi om for å kunne gi det tilbudet. Frem til mars skal også nisseloftet være ferdigstilt. Vi har også allerede satt i gang å utvikle utearealet til aktivitetsområde, sier administrerende direktør i Målselv fjellandsby, Even Hegbom.

Article image

Populære leiligheter

Målselv Fjellandsby har 46 leiligheter med tilsammen 276 senger. I tillegg har du mulighet til å leie en hytte i nærheten av fjellandsbyen. Leilighetene ligger rett ved Skikafeen, et steinkast fra heisen i Toppskaret. Leilighetene er ca 70 kvm og har 3 stk soverom med tilsammen 6 stk senger. Det er plass til åtte personer hvis to kan ligge i køyesenger på to av soverommene.

I leilighetene finnes det TV, peis, badstue og egen altan. Kjøkkenet er utstyrt med alt du trenger til selvhushold. – Leilighetene ble revet bort rimelig raskt. Men snart er det igjen mulighet til å skaffe seg leilighet i landsbyen. 180 stk boenheter er under planlegging i selve Bygda, forteller Torp.

Bygger stein på stein

Sparebanken Nord-Norge og eiendomsutvikler Inge Falck Olsen gikk i fjor høst inn på eiersiden i Målselv Utvikling og fjellandsbyen. Olsen ble samtidig styreleder for det som er blitt tromsfylkets største reiselivsmotor. Og han vet hvorfor prosjektet vil lykkes.

– Alle vil at dette skal gå bra. Det er nøkkelen til suksess, sier han. – Det er masse gode vibrasjoner, høy kvalitet og mange flinke folk som jeg trives å jobbe sammen med. Dessuten er det spesielt at man i Nord-Norge for en gang skyld har våget å tenke stort.

Grunderen Even Hegbom fortsetter som administrerende direktør i Målselv Utvikling og Målselv Fjellandsby. En halv milliard kroner er til nå investert i prosjektet. Jobben framover blir å realisere hotellbygging og flere leiligheter.

– Vi jobber etter en plan. Når den blir realisert vet vi ikke, men vi vil bygge stein på stein, forteller markedsansvarlig, Morten Torp. Sentrum av Målselv Fjellandsby planlegges på myra rett nedenfor skikafeen. En hel by av 180 boenheter skal føres opp. Det planlegges også reist ei kirke i tilknytning til byen. Utsikten er formidabel. Prisene vil ligge fra 1,4 millioner for en leilighet med minimum 2 soverom.
– Moderne luksus i gammeldags sjarm. En nostalgisk kunst- og handverksby, basert på tradisjoner. Gjerne som en miniversjon av Røros. Det er litt av tankene bak Bygda i Målselv Fjellandsby, forteller Torp.

Reiselivsmannen Torp har lang erfaring i bransjen og tror Målselvregionen har det aller største potensialet i nord for utvikling.

– Beliggenheten er fantastisk. Nærhet til innland og kyst, nærhet til flere byer, ikke minst Tromsø, Narvik og Harstad.

Videre en ekstremt god infrastruktur, der i blant tre flyplasser med til sammen 28 daglige avganger til Oslo, pluss direkteruter til England og Stockholm, forteller han.

Fakta

Målselv Fjell-landsby:
Avstander:
Fra Narvik: 14 mil
Fra Harstad: 19 mil
Fra Tromsø: 13 mil

Her bor du:
Vi bodde i moderne leiligheter midt i alpinanlegget, med gangavstand til Blånisselandet. Disse inneholdt tre soverom, fullt utstyrt kjøkken og badstue. Pris: ca 2000,- for en hel helg. Det er også mulighet å leie hytter.

Blånissehuset:
Barn 0-2 år: gratis
Barn 3-12 år: 150,-
Voksne: 200,-
Egne rabatterte priser for familier med barn.

Andre aktiviteter:
Verdens nordligste badeland, Polarbadet, ligger i sentrum av Bardufoss, og er et behagelig avbrekk. Ellers kan Målselv Fjellandsby skilte med alpinanlegg med 4 heiser og 14 nedfarter. Godt med snøkanoner og flotte forhold.

Skikjøring:
Dagskort voksen: 310 kroner.
Dagskort 7-16 år: 250 kroner.
Åpent torsdag til søndag.
Skiutleie, skiskole.

Mer info:
www.snowmanbooking.no
www.blanisselandet.no
www.malselvfjellandsby.no

«Historien om Målselv Fjellandsby er som et eventyr. Om grunderen som kom til bygda, om Norgesrekord i reguleringsplanlegging, om offensiv mediejobbing og et anleggstempo som få har sett maken til.»

Tekst & foto: Rune Dahl