Hjem » Stavanger »  En unik skobutikk

En unik skobutikk

Et stykke opp i Søregaten finner vi en helt unik skobutikk. Z+ er intet mindre enn en skobutikk med skikkelig medisinsk kompetanse. 

Vi har hørt at leger og fysioterapeuter fra hele landet sender sine pasienter til Z+ for å få tilpassede sko. Vi spør grunder og innehaver Abdellah Ben Zaiter hvorfor dette er så viktig? Er det egentlig så nøye hva slags sko vi bruker på løpeturen?
– Føttene er som en grunnmur. Har du en feilstilling på føttene forplanter det seg oppover, og lager trøbbel i knær, hofter og rygg, kan Abdellah fortelle oss.
– Jeg vil gå så langt som å si at mange inngrep kunne ha vært unngått dersom folk hadde hatt større bevissthet omkring viktigheten av tilpassede sko. Det blir litt som å gå til optikeren og bestille et par briller, uavhengig om du er kort eller nærsynt. Ikke særlig smart det heller. Folk kjøper seg et problem. Det hjelper ingenting om du betaler 3.000 kroner for den nyeste, og «beste» modellen fra Nike eller Adidas, dersom skoen ikke passer føttene dine. Da kjøper du deg et problem, forteller Abdellah. 
– Alle sportsbutikker skryter jo selvsagt av at de selger gode sko, fortsetter Abdellah. 
– Det er en sannhet med modifikasjoner. Jeg vil dra det så langt som å si at det ikke finnes en god eller normal sko. En sko som er god for meg, er nemlig ikke nødvendigvis god for deg.
Muskel og leddtrøbbel er en folkesykdom i Norge, og dårlig skotøy kan i mange tilfeller være en medvirkende årsak. I følge Ben Zaiter har nordmenn flest lite kunnskap om valg av sko. Som tidligere løper har han både erfaringen og kompetansen som skal til for både å forebygge og lindre plager i muskel og skjelett.

Speilkasse og tredemølle

For å finne riktige sko til sine kunder bruker han en speilkasse for å studere fotavtrykket til kundene og å vurdere belastningsmønstret. Dette gjelder feisslinjen, de ulike fotbuene, fettputens plassering, valgus/varus stilling i calcaneus, og om det er en pes cavus, pes planus eller pes rectus. Etter å blitt undersøkt på speilkassen geleider Abdellah kunden videre bort til tredemølle for å vurderer fotens biomekanikk under belastning. Ved hjelp av et videokamera kan han da i slow-motion se anklenes bevegelighet innad i foten. Forskyvninger til en av sidene angir grad av pronasjon, og kan brukes som indikator for en valgus eller varus stilling av calcaneus. Dette disponerer for pronering, noe som gir dårligere støt-absorbsjon pga. at en av kroppens støtdempende funksjoner er satt ut av drift. I dette tilfellet trenger kunden en riktig tilpasset sko for å gjenopprette normal biomekanikk. 
– Bruk av speilkassen og tredemølle er veldig informativ både for kunden og meg, forteller Ben Zaiter mens han sjekker føttene til kunden Sigrid Lien. 
Når kunden har vært innom både tredemøllen og speilkassen, vet Abdellah nok om føttene hennes til å kunne vite akkurat hvilke sko som er perfekt for nettopp denne foten.
Denne tilpassingen er utrolig viktig forteller Ben Zaiter. 
– Jeg har opplevd at kunder som har måttet slutte å jobbe eller løpe pga. av ryggsmerter, har kunne gjenoppta løpekarrieren eller tilbake i jobb etter å ha fått spesialtilpassede sko av oss. Det er klart det er motiverende for meg å kunne hjelpe folk til å få bedre helse, og livskvalitet ved å tilby dem riktige sko. Et så enkelt grep kan ha en enorm innvirkning både på din nåværende og fremtidige helse, forsikrer han. 
– Det jeg ønsker er at alle der ute som plages av vondter skal vite. Hjelpen kan være noe så enkelt som spesialtilpassede sko.

FAKTA: Z+ Stavanger

• Adresse: Søregata 21, 4006 Stavanger
• Telefonnummer: 51 89 18 50
• Mobil: 414 58 862
• Epost: ab@zpluss.no
• Facebook: facebook.com/ZplussStavanger
• Instagram: instagram.com/Zpluss.Stavanger

Av: IN magasinet
 

Følg IN magasinet på Facebook