Mat & drikke »  En kopp med lykke

En kopp med lykke

Man skal aldri undervurdere effekten av en god kopp kaffe. Særlig ikke om den er brygget på et fundament av deilig smak, riktige råvarer og ekte menneskeverd.

– Det er ikke så mange ukene siden vi åpnet, men tilbakemeldingene så langt har vært utelukkende positive. Jeg er strålende fornøyd, forteller Janne Beate Majenborg.
Hun er innehaver av «Vårt lille kaffehus», nykommer på Sørlandssenteret denne våren. 
«Vårt lille kaffehus» er en forholdsvis ny-etablert bedrift, startet av ekteparet Thea og Kenneth Drazkowski for halvannet år siden. De holder selv til i Trondheim, og Janne har vært så heldig å få lov til å åpne en filial litt lenger sør i landet. 
– Vi benytter ikke bare samme kaffetyper, men har også en felles filosofi når det kommer til hvordan en kaffebar skal være. Mat og kaffe av høy kvalitet er selvsagt viktig, men like vesentlig er selve atmosfæren. Håpet er at «Vårt lille kaffehus» skal oppleves som en slags forlengelse av stuen. Et lunt, rolig og hyggelig sted hvor man kan småprate, jobbe litt, lese eller bare dagdrømme.

Etisk drift og kvalitetssikret utvalg

Selv om både ferskpresset juice, ulike smoothier og andre drikker står på menyen, er det kaffen som har fremste fokus. Det finnes flere typer med hver sine distinkte smaker. «Husets kaffe» er laget på bønner direkte importert fra en plantasje i Nicaragua. Det finnes ingen fordyrende mellomledd og bøndene er dermed sikret en lønn de faktisk kan leve av. Kaffetypen kalt Peru Cecanor er en annen variant, dyrket ved en plantasje drevet og eid utelukkende av kvinner. Kaffen man nyte i de innbydende lokalene til «Vårt lille kaffehus», men om man i stedet ønsker å brygge den hjemme er det selvsagt også mulig. 
– Vi selger kaffe i løsvekt. En egen kvern sørger for at vi kan male bønnene slik den enkelte har behov for; til presskanne, trakter eller til espressokanne. Alt er mulig. Kaffen er dessuten garantert fersk. Bønnene blir ikke brent før jeg gjør en faktisk bestilling hos Black Cat, som er vår leverandør. Da tar det bare få dager før kaffen er på plass her. 

Lokale gleder

Janne er ingen nybegynner i faget. Hun drev tidligere Wayne’s Coffee, men synes «små skala» er mye morsommere.
– Det å gå fra stort til lite har utelukkende vært positivt. Man får tettere kontakt med gjestene og har langt større handlingsfrihet når det kommer til mat og drikke. Vi samarbeider for eksempel med en lokal baker og vi var første utsalgssted for Sør Suts Kombucha, en særs kortreist fermentert te som serveres kald. Det er jeg ganske stolt av. Gjestene setter også pris på dette tilbudet, og når de er lykkelige er jeg lykkelig. 
For i bunn og grunn er det lykke alt handler om. Lykken i en kopp. 
– Jeg har ingen nerdete lidenskap for kaffe som sådan, men jeg synes det er en god ting. En kopp med ferskbrent kaffe handler for meg om ekte hverdagsglede. Det er ikke nødvendig å dra på luksusferier for å føle lykke. Det holder med en god kopp kaffe, avslutter Janne.

FAKTA: Sørlandssenteret

• Sørlandssenteret er Skandinavias største kjøpesenter målt i areal med 165 butikker på til sammen 112.000 m². Visjonen deres er å gi deg Sørlandets suverent beste shoppingopplevelse. De elsker å begeistre!
• Adresse: Barstølveien 35, 4636 Kristiansand.
• Tel: 38 04 91 00
sorlandssenteret.no
facebook.com/sorlandssenteret
instagram.com/sorlandssenteret1
• Facebook Vårt lille kaffehus Sørlandssenteret
instagram.com/vartlillekaffehus

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Wintersborg
 

Følg IN magasinet på Facebook