Hjem » Sandnes » Portretter »  En gnistrende fargerik verden

En gnistrende fargerik verden

Midt i Langgaten går det en avstikker som heter Flintergaten. Her dukker det opp et lite sjarmerende gråblått hus med levende lys i vinduet. Opp trappen og gjennom en hvit dør finner du Lines verden.
Det var da hun gikk hjemme i barselpermisjon at hun bestemte seg for å satse fullt på det hun liker best. Line kjente på det å videreutvikle sin lidenskap for å skape bilder. Fra hun var liten jente har dette vært en rød tråd gjennom livet; utforske sin kreative skapertrang for å skape vakre ting av alt som krysset hennes sti. Hun har jobbet med alt fra designsøm, kreativ blomsterbinding, skulpturering med keramikk, olje- og akrylmaling. Men nå jobber Line primært med maleriene som hovedgeskjeft. I sjanger jobbest det abstrakt og figurativt. Hun liker å eksperimentere ved å leke med materialer, teknikker og farger. Elsker utfordringen med å jobbe på store formater.
- Det begynte med at jeg leide et lite lokale for cirka 5 år siden, til at jeg i dag lever av å skape. - I kunstmiljøet råder janteloven, forteller Line Eklund. – Men jeg tok på skylappene og har alltid skapt akkurat det jeg liker. Når man stor sett er selvlærd, skal det litt til for å bli akseptert. Det er utvilsomt mange begavede kunsttalenter som har aldri har satt sine føtter på en godkjent kunstskole, men har utviklet seg store anerkjente navn, sier frøken Eklund med et smil. Et stort tre har engang vært en liten spire. Fra bare vårt distrikt er det utallige eksempler på dette.

- Jeg er billedmaker. Å kalle meg kunstner blir for pretensiøst for meg. Jeg står opp tidlig om morgenen, har gode samtaler med de jeg er glad i, tar med kaffen, setter på fin musikk og entrer atelieret med iver og entusiasme. Jeg må ha god energi for å skape, forteller Line.
Inspirasjon får hun fra dagliglivet sitt. Når man er fembarnsmor har man alltid tilgang på en uttømmelig kilde av energi og kreativitet. Hennes store styrke ligger i at hun ikke er redd.
- Å prøve nye veier er en viktig del av min prosess. Jeg lykkes og mislykkes om hverandre, smiler hun.

Kunderelatert og fleksibel

Et viktig utgangspunkt for henne er at folk skal henge bildet i hjemme sitt. Folk flest har en hektisk hverdag, og hjemmet blir det stedet hvor de skal slappe av. Derfor skal det de har på veggen skape ro eller gi energi. - Jeg søker stillhet og ro. Det skal være en balanse uansett om det er mye som skjer i bildene. Selv om jeg bruker rolige eller sterke farger så virker bildene mine fredlige, fortsetter hun. Mange billedkunstnere mener det er en uting å male på bestilling, men det er Line uenig i. Hun skaper sitt eget produkt likevel. For henne fungerer det utmerket. - Jeg lager veggtilpassede bilder og jobber kunderelatert. Folk kan komme inn til meg og si: - jeg liker det bildet der, men skulle ønske det var i andre farger. Det kan jeg gjøre, men innenfor de arbeidene jeg jobber med. Når noen bestiller et verk av meg, så er det en åpen bestilling. Kunden kjøper bare det de liker, understreker hun. Det er utfordrende å lage bilder tilpasset kundene, men de gir også mye tilbake. Kanskje dukker det opp en helt ny idé. Mens når hun jobber mot utstilling, så jobber hun veldig lukket. Da trenger hun tid på å tenke gjennom hvilket budskap hun skal ha, med full fokusering.

Gnistrende glitter og spennende kollasjer

Sjangermessig jobbes det både figurativt og abstrakt. De senere årene er det blitt mer forenkling av det figurative og mer tanke på teknikk, effekter samt utfordringen å glede øyet, følelser eller appellere til sinnsstemninger hos betrakter. Fokus ligger i lage noe som skal føles behagelig å se på – noe som på en eller annen måte skal ”treffe” tilskuer.

Fra duse og snille, til spenstige og fargefeite verk som også er en treffende beskrivelse av Lines kundekrets skyter hun inn med et smil. Hun har nylig seilt gjennom en spennende periode av metaller, glitter, skarpe farger, og kollasjer. - Jeg sitter og blar i fotolitterære magasiner og forsøker å finne noe som treffer meg. Ønsker å fortelle historier. Folk er litt mer redd kollasjer, så det lager jeg mye for min egen del. Jeg skaper både det folk vil ha og selvsagt det jeg ønsker å gjøre selv, ellers utvikler jeg meg ikke, påpeker hun.

Nytt studio

I sommer flyttet Line Eklund hele galleriet sitt. Det var litt av et prosjekt. Huset måtte pusses opp både utvendig og innvendig. Det har vært en kjempejobb som har tatt mye tid, så det er først nå i de siste månedene hun har hatt mulighet til å praktisere normale åpningstider i det lille sjarmerende grå huset mellom Hotell Sverre og Antikviteten i Sandnes.
- Det er selvfølgelig fullt mulig å ringe meg utenom åpningstiden. Jeg er fleksibel og kan være på plass innen en halv time om tittelysten melder seg. Kunst er ikke noe du kjøper spontant. Først går man rundt og samler inntrykk for så å finne et utvalgt treffende verk. Det er mange gallerier i Sandnes, folk kan komme hit og ta ”galleri-løypa”. Det er mye å velge mellom og store muligheter for å finne noe du liker, sier hun.

Fremover skal Line være i atelieret sitt og male mye. Hun skal ha utstilling på Broremann Bar i mai og juni. Deretter er det blant annet ”400 meter kunst” på Voss til høsten, samt flere kollektive utstillinger. Mange har lurt på om hun snart vil arrangere kurs, som hun til sommeren håper å kunne gjennomføre.

- Ellers skal jeg kjenner på hva jeg har lyst til, være kreativ og ha det kjekt, avslutter hun og blunker lurt.

Tekst & foto: Nadina Helen Bakos