Hjem » Bergen » Kultur & underholdning »  En allsidig vår på teateret

En allsidig vår på teateret

Vårens program på Det Vestnorske Teateret har noe for enhver smak, fra dramaet som utspant seg i Telavåg under andre verdenskrig til humor og ettertanke med Linda Eide og Herborg Kråkevik!

Foto: Silje Holter
Foto: Silje Holter

Med to vidt forskjellige forestillinger som spenner fra det humoristiske til det dramatiske har Det Vestnorske Teateret et variert program denne våren. Og det er tydelig at etter to år med pandemi og nedstengninger, så er det mange av oss som er sultne på gode kulturopplevelser. 
– Det er utrolig kjekt å se at publikum nå vil komme til teateret igjen, forteller teatersjef Solrun Toft Iversen med et smil. 
– Vårens repertoar er både mangfoldig og rikt. Først hadde vi premiere på «Telavåg» 28. mars og 22. april er det premiere på «Linda Eide har ei høne å plukka med Herborg Kråkevik». Begge er forestillinger vi har gledet oss lenge til. Det er dessuten spesielt i vår at vi har to forestillinger samtidig, som spilles bare et steinkast fra hverandre. 
«Telavåg» spilles i Gestapohuset frem til 28.mai og forestillingen med Linda Eide og Herborg Kråkevik spilles på Hovudscenen frem til 14.mai. I tillegg kan teateret også friste med et spennende program i baren Skifte, med alt fra små konserter og forestillinger til opplesninger. Her er det mulig å ta et glass vin i hyggelige omgivelser, samtidig som man får en kulturopplevelse. 
– Vårt mål er at programmet i baren skal være et lavterskeltilbud, i tråd med at vi ønsker at teateret også skal være en mer uformell møteplass. Baren skal være med på å gi huset en puls. Vi vil at teateret skal være litt som et grendehus i byen, hvor man kan komme for å oppleve noe nytt. Derfor er det viktig for oss at vi har åpne dører og at folk føler seg hjemme. Man trenger ikke være erfaren teater-gåer for å komme hit. Og programmet i baren er alltid variert, blant annet skal vi ha «Platons drikke-gilde» i samarbeid med Festspillene i Bergen og vi skal også feire skeivt kulturår under Pride.

Telavåg er et dokumentardrama med Liv Bernhoft Osa, Lasse Lindtner, Reidun Melvær Berge og Sturla Alvsvåg. Stykket spilles frem til 28. mai. Foto: Thor Brødreskift
Telavåg er et dokumentardrama med Liv Bernhoft Osa, Lasse Lindtner, Reidun Melvær Berge og Sturla Alvsvåg. Stykket spilles frem til 28. mai. Foto: Thor Brødreskift

Sterke opplevelser fra andre verdenskrig

Stykket «Telavåg» handler om en viktig del av både lokalhistorien og hele Norges historie under andre verdenskrig. I vår fikk det dessuten en ny aktualitet da krigen i Ukraina brøt ut bare uker før premieren. «Telavåg» er et dokumentardrama om de faktiske hendelsene som utspant seg i havgapet rett utenfor Bergen under andre verdenskrig. Etter at tyskerne hadde okkupert Norge flyktet flere tusen nordmenn med fiskebåter over Nordsjøen. Mange for å verve seg til de britiske styrkene. Fiskeværet Telavåg på Sotra ble en sentral utreiseplass, men da okkupasjonsmakten avslørte dette tok de hevn på en fryktelig måte ved å utslette hele bygden. Denne kollektive avstraffelsen av et helt samfunn er en av de verste krigsforbrytelsene på norsk jord. Stykket er skrevet og regissert av Stig Amdam, og her blir den dramatiske skjebnen til det lille bygdesamfunnet fortalt gjennom beretningene til tidsvitnene. 

Lokalhistorie for nye generasjoner

– Det er spennende at historien om det som skjedde i Telavåg blir fortalt til nye generasjoner. Mange av tidsvitnene er nå borte og de yngre generasjonene kjenner ikke historien, selv om det er en del av lokalhistorien. Vi ser at skoleungdommer ofte blir overrasket når de får høre at dette skjedde rett ut i havgapet her. Dette er dessuten en historie som ikke har blitt løftet frem på film eller i en tv-serie, så vidt jeg kjenner til, og vi ser at den treffer mange, forteller Solrun. 
– I tillegg har vi vært så heldige å ha fått med veldig gode skuespillere. Liv Bernhoft Osa og Lasse Lindtner er jo blant de mest solide skuespillerne i landet og kommer nå hjem til Vestlandet. Da vi spurte ble de begge veldig engasjerte, og synes det er historie som er verdt å fortelle. 

I forestillingen «Linda Eide har ei høne å plukka med Herborg Kråkevik» blir det rom for både befriende latter og ettertanke. Showet spilles frem til 14. mai. Foto: Silje Holter.
I forestillingen «Linda Eide har ei høne å plukka med Herborg Kråkevik» blir det rom for både befriende latter og ettertanke. Showet spilles frem til 14. mai. Foto: Silje Holter.

Humor og ettertanke

Den andre forestillingen som Det Vestnorske Teateret byr på denne våren, «Linda Eide har ei høne å plukka med Herborg Kråkevik», er i en annen sjanger. Her blir det rom for både befriende latter og ettertanke. De to damene har dessuten fått med seg trekkspillvirtuos Heine Bugge, og forestillingen er spekket både med sanger, karakterer, fortellinger og foredrag. Kråkevik og Eide er begge enige om at fornuften har fordufta, og den tok med seg den befriende galskapen i samme slengen. I denne forestillingen er begge deler tilbake, og resultatet er både lattervekkende og tankevekkende. 
– Vi føler oss utrolig heldige som får lov til å vise denne forestillingen som Linda og Herborg har skrevet manus til og utviklet sammen. Både Linda og Herborg er jo tydelige profiler som står for egne ting, og når de står sammen på scenen så utfyller de hverandre så fint. Vi er veldig glade for at den matchen kom i stand. Begge har masse å melde om tiden og samfunnet vi lever i, og vi får blant annet flere av Lindas fantastiske kåserier og Herborgs musikalitet og parodier. 
Opplevelsene står med andre ord nærmest i kø på Det Vestnorske Teateret i vår. I tillegg gjennomgår teateret akkurat nå en renovering og utvidelse som vil stå ferdig til høsten. 
– Vi gleder oss til å åpne med to scener i høst, da blir det enda mer å oppleve her. Det Vestnorske Teateret skal være en raus samlingsplass midt i byen, avslutter Solrun og ønsker alle hjertelig velkommen til fantastiske teateropplevelser!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Silje Holter & Thor Brødreskift
 

Følg IN magasinet på Facebook