Reiser & opplevelser »  DET NYE RHODOS - hot & trendy

DET NYE RHODOS - hot & trendy

Rhodos var 70-tallsfavoritten blant jetsettere fra hele Europa. Nå er den greske øya med flest soldager i året tilbake som et av sommerens hotteste reisemål. I all stillhet har Rhodos gått fra å være litt sliten og gammelmodig til å bli et trendy feriealternativ i Middelhavet.

– Her har det skjedd store endringer, sier venninnen min entusiastisk over en iskald mojito på en av de trendy barene i Rhodos by. Det er 15 år siden forrige besøk, og hun kan ikke få fullrost de rene strendene, det klare vannet og de spennende restaurantene. Rhodos var et av våre første, store charterreisemål. Da festen hadde lagt seg etter storhetstiden på 70- og 80-tallet var øya både slitt og småskitten, i følge mitt reisefølge. – Det nye Rhodos er både fresht og moderne. Det er nesten som fugl Fønix som reiste seg fra asken, skryter hun uhemmet.

Article image

Rhodos for alle

Selv hadde jeg ikke andre referanser til Rhodos enn at farmor og farfar frekventerte øya på 70-tallet. Det har endret seg. I løpet av en ukes ferie fant jeg mange grunner til å velge Rhodos, uavhengig av om du har en venninnetur i tankene, skal reise med familien eller planlegger en romantisk ferie med kjæresten. Solen, strendene og havet. Restaurantene, utelivet, shopping og utflukter. Ikke minst en rekke hotell i toppklasse. Min favoritt er det elegante og femstjerners Lindian Village i Lardos. Snakk om å føle seg som Røkke i ferien. Her serverer dresskledde kelnere kalde drikker mens du slikker sol på den private stranden. I hotellets spa venter profesjonelle, thailandske massører og i restauranten serveres førsteklasses måltider mens du nyter utsikten over havet. Vil du ta den helt ut bestiller du en suite med eget svømmebasseng!

Article image

Grønt familiehotell

Mens fred og ro er målet for noen, finner andre feriegleden i store badebasseng, Bamseklubb og sjørøverskip. Reiser du med barn skal du velge det splitter nye og grønne Blue Village Atlantica Aegean Park i Kolymbia. Et ni meter lang sjørøverskip med tilhørende vannkanoner kommer garantert til å bli feriens mest populære leketøy for de yngste. Hotellet er bygget med miljø i fokus, og energiforbruket er minimalisert. Blue Village Atlantica Aegean Park er et all inclusive-hotell, og dermed får lommeboka også en velfortjent ferie.

Article image

Leiebil et must

For å få mest mulig ut av ferien bør du leie bil en dag eller mer. Avstandene er korte, veiene gode og det er enkelt å finne frem. Du kan begynne på sørøstkysten med den hvite byen Lindos. Dette er en av de eldste landsbyene på Rhodos, og som navnet forteller består den av små, hvitkalkede hus som klamrer seg til fjellsiden. Alle turistene til tross, de trange smugene og brosteinsbelagte gatene er veldig sjarmerende. Den som orker kan besøke byens akropolis som troner majestetisk på en 116 meter høy klippe. Et godt stalltips er å besøke byen med leiebil – enten tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen. Få med deg et måltid hos tredje generasjons Marvikos på torget som serverer nydelig, gresk mat.

Article image

Best bevarte Middelalderby

Også må du naturligvis oppleve Gamlebyen i Rhodos by. Den er blant verdens best bevarte middelalderbyer, og ser fremdeles slik ut som da ridderne bygget den på 13- og 1400-tallet. Byen er nå på UNESCOs verdensarvliste, og med litt fantasi er det fullt mulig å mane frem bilder av korsfarere som rir ned de brosteinsbelagte gatene i sine tunge rustninger. Utenfor de fire kilometer lange bymurene ligger kjente merkebutikker, fancy restauranter og hippe kafeer på rad og rekke.

Som alle andre havnebyer med respekt for seg selv har også Rhodos by to langstrakte bystrender, og naturligvis også en partygate for den festlystne. Prøv Sand bar, her får du ”verdens beste” frosne drinker. Når ferien nærmer seg slutten er reisefølget og jeg allerede enige om at vi må tilbake neste sommer. Da skal vi ta en nærmere titt på alle de historiske minnesmerkene, oppleve sommerfugldalen og være med på dykkertur. Og naturligvis bare kose oss, slappe av i solen, spise gresk salat og drikke Mythos til lunsj.

Article image

KORT GUIDE TIL RHODOS

Det er ikke alltid så enkelt å finne riktig bosted. Her er en kortguide til de ulike reisemålene på Rhodos.

Ixia – på vestkysten, syv km fra Rhodos by. Populært for barnefamilier. Lang rullesteinstrand, uteliv og fornøyelser og et typisk sydensted. Det kan til tider blåse en del her, derfor er Ixia også fint for surfere.

Rhodos by - et komplett reisemål. To lange bystrender, shopping, uteliv, restauranter og ikke minst Gamlebyen. Fra havnen kan du ta ferger til andre greske øyer, samt dagsturer til Tyrkia for mer shopping. Passer for de fleste, men ingen familiehotell her.

Kalithea – på østkysten, ti minutter utenfor Rhodos by. Ligger i en bukt med grovkornet sandstrand og klart vann. Passer for barnefamilier og andre som vil ha det stille og rolig.

Faliraki – på østkysten, et kvarters tid utenfor Rhodos by. Noen av de flotteste sandstrendene, og hotellene ligger tett i tett. Mye partyliv i byen. Passer for unge og par som er opptatt av uteliv.

Kolymbia – på østkysten, en halvtime fra Rhodos by. Lang sandstrand med flere hotell. Et lite sentrum med badeballbutikker, barer og restauranter. Perfekt sted for avslapping. Det går busser fra Kolymbia til Faliraki, Lindos og Rhodos by.

Lardos/Lindos – sør for Kolymbia. Den lille, hvite byen Lindos er vel verdt et besøk, selv om det ved første øyekast ser ut som en gedigen turistfelle. Flere eksklusive hotell her, passer først og fremst for par, perfekt for bryllup og bryllupsreiser.

STRANDGUIDE
På Rhodos finner du alle slags strender. Fra finkornet sand til rullestein og klipper. Felles for hele øya er det rene, klare badevannet. Her finnes det noe for enhver smak.
* Elli Beach er Miami Beach i Rhodos by. Den lange, fine sandstranden ligger på nordvestkysten, og har stort tilbud av forskjellige vannsportaktiviteter.
På Elli Beach er det noe mer vind og bølger enn på nabostranden Zeriros. Her er det stille vann, stort sett ingen bølger og grovkornet sand.
* Anthony Quinn-bukten – også kjent som Lidiko Bay. Ligger på østkysten, ca 13 km fra Rhodos. En vakker, liten bukt med krystallklart vann. Supert for snorkling. ”Kanonene på Navarone” ble innspilt her.
* Kalithea Bay ligger på østkysten, ca 11 km fra Rhodos by. En trendy strand som er kjent for ”trendy swimmers” Hit kommer ofte lokalbefolkningen.
* Faliraki ligger på østkysten, ca 13 km fra Rhodos by. Dette er den stranden på Rhodos med høyest puls.  Fin og langgrunn sandstrand. Det finnes også en naturiststrand på området.
* Tsambika-stranden ligger også på østkysten, ca 30 km fra Rhodos by. Langgrunn sandstrand hvor vannet blir varmt og godt allerede tidlig i sesongen.
* St Paul’s Bay ved Lindos er en liten strand som ligger ved en grotte. Dette er stranden for den som liker å være litt for seg selv, og den er ikke spesielt barnevennlig. Her er det grovkornet sand/rullestein, og det er brådypt.

Article image

Nytt, grønt familiehotell

Denne sommeren åpner Star Tour sitt første grønne Blue Village på Rhodos. All inklusive-hotellet er bare et vindkast fra å være helt CO2-nøytralt, og ligger langs stranden i Kolymbia.

Her er energiforbruket minimalisert, og det brukes ikke fossilt brensel. Vann blir varmet av solfangere, luftkondisjoneringen er vannavkjølt og maten som serveres er i størst mulig grad lokal- eller nærprodusert.

Pris fra kr 6413 per pers for en ukes opphold inkl. fly.

Reisefakta

Star Tour har reiser til Rhodos fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim i sommer.
Pris fra kr 2848.

En ukes opphold på Blue Selection Lindian Village koster fra kr 8348 per pers.

En ukes opphold på Blue Village Aegean Park koster fra kr 6413 per pers. All inclusive.

Kun fly fra kr 2348.

Les mer om Rhodos på startour.no.
Finn reisetips til Rhodos på ferietipset.no

Tekst: Elisabeth Frydenlund  Foto: Star Tour