Klær & mote »  NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign

NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign

Siden proffdebuten for Larvik sesongen 2009/10, har Nora Mørk markert seg som en av Norges beste håndballprofiler. Som klubbspiller har hun tatt fem seriegull, fem NM-gull og tre gull i Champions League. Videre har Nora tatt to gull i Junior-VM og EM, samt tre EM-gull og ett VM-gull som seniorspiller. I 2017 feide hun alle av banen, og ble kåret til verdens beste håndballspiller.

Derfor er det kanskje ikke så overraskende, at når Nora Mørk først skulle vise sine kreative sider uten ball, måtte det resultere i gull det også. Den 20. august lanserte hun NORA MØRK by GULLDIA, en lekker og sporty kolleksjon med smykker, ørepynt og armbånd. Alt laget i gullforgylt sølv.
– Er du i overkant glad i gull? 
– Ja, kanskje det? ler Nora. 
– Men det er faktisk gull jeg både liker og kler best. Skulle en smykkekolleksjon bære mitt navn var det aldri noen tvil om at den måtte lages i gylne toner. Det var det enighet om fra dag én.

Sporty og feminin

Grunnleggerne av Gulldia Design, Silje Holte Lunder og Hilde Margrete Sporaland, har siden starten i 2014 markert seg som en av landets beste innen gullsmedfaget. Trendsettende design utvikles i en kontinuerlig prosess og smykkene fremstilles etter høyeste kvalitetskrav. I løpet av 2018 fikk damene ideen om å lage en ny kolleksjon. Den skulle være både sporty og feminin, og hvem ville egne seg bedre til å fronte den enn Nora Mørk? 
– Gulldia tok kontakt og lurte på om jeg ville være med på noe gøy? Først ble jeg nysgjerrig og senere oppriktig glad over å bli spurt om jeg kunne tenke meg et slikt samarbeid. For gøy ble det! Kjempegøy, faktisk.
Nora har vært med gjennom hele prosessen. Fra første ideer og skisser, til ferdig produkt. Gulldia står riktignok for den tekniske utformingen, men først etter å ha fått viktige innspill fra Nora. Dette er hennes kolleksjon. Inspirasjon til hvordan smykkene skulle se ut har hun først og fremst hentet fra eget liv. Det er blitt en personlig kolleksjon, og et godt bilde på hva Nora selv liker. 
– Jeg er glad i å pynte meg, men som idrettsutøver er det nå en gang sånn at store deler av døgnet tilbringes i treningstøy. Derfor var det viktig for meg at kolleksjonen ikke bare skulle kunne brukes til fest, men også passe inn i en aktiv hverdag. Den måtte i tillegg få frem meg som menneske og håndballspiller, og den oppgaven synes jeg designerne har løst på en god måte. 9-tallet, som er nummeret mitt på landslagsdrakten, går igjen. Det samme gjør håndballen som anheng. Et lite kompass vitner om at jeg er mye på reisefot, mens tre små kuler symboliserer meg og søstrene mine. Andre ting er inspirert av smykker jeg selv har arvet.

En ny karriere?

Å bevege seg inn i ukjent terreng kan medføre både mestringsfølelse og ny selvinnsikt. Mange opplever sider ved seg selv en ikke ante at man hadde. Gjelder det også Nora, mon tro?
– Njaaaa, hun trekker litt på det. 
– Når det gjelder håndball er jeg vant til å være tydelig, men det viste seg å være langt vanskeligere når det kom til design. Dette var jo noe jeg aldri hadde vært med på, og jeg måtte lære meg å jobbe på en annen måte. Heldigvis gikk det fint.
Nora forteller videre at samarbeidet med Gulldia har gitt mersmak. 
– Tenker du at dette med design kan være en alternativ karriere når du en dag må legge opp?
– Kanskje det? Vi får se. Jeg kunne tenke meg å drive med klær også, jeg. Spesielt treningstøy, som jeg faktisk kan en god del om. Enn så lenge er jeg strålende fornøyd med min første smykkekolleksjon. Nå håper jeg bare at andre liker den like godt som det jeg gjør selv, avslutter Nora.

FAKTA: NORA MØRK by GULLDIA

• Ønsker du å se nærmere på Nora Mørk sin kolleksjon for Gulldia kan du gå inn på gulldia.no. Her finner du hele kolleksjonen og du kan også finne nærmeste forhandler.
• Webside: gulldia.no
• Finn nærmeste forhandler
• Facebook: facebook.com/gulldiadesign
• Instagram: instagram.com/gulldia
• Nora Mørk på Instagram: instagram.com/noramrk_9

Utvalgte lokale Gulldia forhandlere hvor IN magasinet kommer ut

Oslo: Gullsmed Heyerdahl
Romerike: Gullsmed og Urmaker Øiesvold
Trondheim: Gullsmed Morken
Stavanger & Sandnes: Gullkilden
Bergen: Gullsmed A-Lohne
Kristiansand: Gullsmed Berglihn

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Isabel Watson