Klær & mote »  «Fredagsmys» med Nina Jarebrink

«Fredagsmys» med Nina Jarebrink

Nina Jarebrink har en travel høst bak seg. Ikke bare har hun presentert en ny kolleksjon under eget navn, hun har også hatt en meget vellykket lansering av det som er blitt sesongens store motesnakkis – herrekolleksjonen og designsamarbeidet «Morten Abel by Nina Jarebrink».

– Da blir det vin og vann, konstaterer Nina Jarebrink.
IN magasinets utsendte har nettopp takket nei til te og alternativet er ikke kaffe, men langt edlere dråper. 
– Det er jo tross alt fredag, fortsetter Nina, og undertegnede er så enig så enig. 
Det nærmer seg jul og den svenskfødte designeren Nina Jarebrink har en travel høst bak seg. Ikke bare har hun presentert en ny kolleksjon under eget navn, hun har også hatt en meget vellykket lansering av det som er blitt sesongens store motesnakkis – herrekolleksjonen og designsamarbeidet «Morten Abel by Nina Jarebrink».

– Du vet, Morten og jeg har kjent hverandre i atten år, og jeg har alltid ment at han er Norges best kledde mann. Men i likhet med meg er han en ekte frysepinn, og vinterstid hadde han problemer med å finne en t-skjorte han kunne ha under dressen. Han ønsket seg noe kult, som samtidig føltes varmt og behagelig. Det fantes ikke, og dermed oppsto tanken om at en kanskje kunne lage noe selv. 
Som sagt så gjort. Duoen brukte tiden godt og i høst kunne de endelig presentere resultatet av arbeidet. 
– Jeg hadde riktignok ett tydelig krav før vi begynte. Skulle jeg gjøre dette måtte vi ha med hele Morten. Ikke bare en enkel t-skjorte.

Kolleksjonen består derfor av flere ikoniske plagg; som dress, t-skjorter, strømper, hatt og skjerf, alt med eksklusive detaljer som gir mannen et sofistikert uttrykk. Materialene består utelukkende av ull og silke i fineste kvalitet. 
– Riktige materialer var viktig for oss. Det hadde vi mange runder på. Klærne måtte være noe selv ull-hatere kunne godta. Med det mener jeg mennesker som hardnakket hevder at all ull klør. Vi måtte bare teste det ut, rett og slett. Slike personer har jeg i min nærmeste bekjentskapskrets og de måtte gi seg til slutt. All ull klør ikke. 
Både Nina og Morten er kjent som personer med betydelig kreativ pondus og sterke meninger. Det er slett ikke gitt at samarbeidet mellom to mennesker av deres kaliber ville foregå uten friksjoner. 
– Man kan jo ikke være enige om alt hele tiden, men vi ble alltid enige om sluttresultatet. Jeg tror vi klarte å legge egoene våre til side. Nei da, vi har ingen ego. Men om vi hadde hatt, hadde vi nok klart det, sier Nina med glimt i øyet. 
– Og når Norges motedronning møter Norges popkonge måtte det jo gå fint, eller hur? Ego? Morten og jeg? Overhodet ikke, ler hun.

First we take Manhattan …

Høye ambisjoner har de i alle fall, og kanskje var det derfor ikke tilfeldig at lanseringen av kolleksjonen ble lagt til en takterrasse på Manhattan – midt under New York Fashion Week. 
– Når vi gjør noe gjør vi det ordentlig. Alt var klart og i New York regner det heldigvis aldri i september – bortsett fra dagen da vi skulle presentere klærne for første gang. Det bøttet ned. Vi visste ikke om vi skulle le eller gråte, men siden været tross alt er utenfor vår kontroll bestemte vi oss heller for å omfavne det. Late som om regnet var bestilt og opptre som skandinaviske vikinger vant med barske forhold. Klærne er jo dessuten laget i ull, og det funker jo vått også. I ettertid tenker jeg at regnet faktisk var det beste som kunne skje. Stemningen var magisk og responsen overveldende. 
Responsen var faktisk så god at Nina om ikke lenge, igjen setter kursen mot New York. Kolleksjonen hennes NINA JAREBRINK, men også MORTEN ABEL by NINA JAREBRINK, blir snart å finne i The Gathering Stores, et amerikansk high end mote-konsept som åpner sin første butikk på Manhattan like før jul. Der skal Nina være til stede. 
Samarbeidet med Morten har krevd tid, men Nina har ikke mistet fokus på sitt eget merkenavn av den grunn. Årets høst- og vinterkolleksjon skuffer heller ikke – snarere tvert imot. Den er rålekker. Nina er tro mot varemerket sitt «Everyday Glamour». Hun kombinerer det tidløse og elegante med det glamorøse; og det røffe med det feminine. Sexy, utvilsomt, men likevel påkledd. Silhuettene er sensuelle og det feminine alltid tilstedeværende. Amerikanerne har all grunn til å glede seg.

Livet er mer enn glamour

Til våren kan Nina avsløre at hun kommer med en helt ny veske. Den har hun laget for bistandsorganisasjonen 4Africa. 4Africa, startet av Stavangerdamene Mona Rege og Elin Zenker Aune, har bidratt til at 50 vanskeligstilte kvinner i Uganda nå er i jobb. De hekler, syr og lager smykker. 
– Jeg satte meg på flyet til Uganda bare et døgn etter at New York Fashion Week var over. Oppholdet der er uten tvil det mest givende jeg har vært med på. Vesken jeg designet er laget av disse kvinnene og inntektene av salget går uavkortet tilbake til dem. Jeg er overbevist om at hjelp til selvhjelp er noe av det viktigste man kan gjøre for å løfte mennesker ut av fattigdom. Ved å få mennesker i jobb – og en sjanse til å skape seg et bedre liv på den måten – gir man dem også stolthet og selvrespekt. Det tror jeg er utrolig viktig. En annen viktig årsak til at jeg ville jobbe sammen med 4Africa er at man arbeider sammen på like vilkår. Der finnes ikke snev av den klassiske «giver & reciever» man ofte ser i slike sammenhenger. Mote er kanskje ikke akkurat kjent for å være bransjen som skal redde verden, men det er fint når man kan bruke navnet sitt til å utrette noe som er genuint godt. Jeg elsker glamour, men kan samtidig bevege meg i motsatt retning. Det ene utelukker ikke det andre. 
Vinen er snart drukket opp og møtet vårt nærmer seg slutten. Nina titter ut i den novembergrå dagen og konstaterer at hennes nye yndlingssyssel – offroadsykling – kanskje bør vente til i morgen. Er det ikke litt snø i luften, mon tro? 
– Da bytter jeg bare ut sykkelen med langrennsski. Før var det utelukkende alpint jeg drev med, men etter at jeg flyttet til Norge har jeg lært meg å elske langrenn. Men jeg må ha nye ski. Felleski! Hadde egentlig tenkt å kjøpe meg et par på salg i vår, men jeg glemte det. Du skal se jeg blir labbende rundt på de gamle smørefrie plankene mine i år også – i påvente av et nytt salg. Jeg er glad jeg liker vinteren. Da kan jeg til og med tillate meg å bruke det dere nordmenn kaller «koseklær» inne. For min del begrenser det seg riktignok til ullstrømper fra MORTEN ABEL by NINA JAREBRINK, så klart, og Devold undertøy. Men det må matche. Ett sted går grensen, ler Nina. 

Les artikkel i IN magasinet

FAKTA: Nina Jarebrink

• Aktuell med: Høst/vinter kolleksjonen av «Nina Jarebrink» og herre kolleksjonen «Morten Abel by Nina Jarebrink»
• Du finner Nina Jarebrink og Morten Abel by Nina Jarebrink her:
www.ninajarebrink.no
www.miinto.no
www.tictail.com
- Illums Bolighus Oslo & Bergen
- The Gathering Stores NYC.
- Du finner også Morten Abel by Nina Jarebrink hos Salomonsen AS i Östervåg 13, Stavanger.
• Facebook: www.facebook.com/NinaJarebrinkFashionDesigner
• Instagram: www.instagram.com/ninajarebrink

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Mona Nordöy, Veronica Von Clemm & Per Heimly

Følg IN magasinet på Facebook