Hjem » Trondheim »  Bymarka i Trondheim, et vell av skiløyper

Bymarka i Trondheim, et vell av skiløyper

Vi er heldige i Norge som har byer med nærliggende mark. I Trondheim har vi Bymarka hvor det i vinterhalvåret er preppet 250 km med skiløyper. Her kan du fint gå tre fire mil uten at du krysser ditt eget spor.

Det sies at nordmenn er født med ski på beina. Skigåing er en fabelaktig tur og treningsform. Å ta inn skogen eller høyfjellet når man går, er en lise for sjela. Og den som vil tråkke til litt ekstra i sporet får brukt hele kroppen på en optimal måte med påfølgende endorfiner flytende i blodet. I marka rundt Trondheim finner du både skispor for diagonalen og skøytemuligheter. Som sagt, 250 km med preppede løyper for alle slags turer. Lysene i lysløypene tennes ved mørkets frembrudd og slukkes kl 23 i tidsrommet 1.oktober til «Earth Hour» i midten av mars. Disse løypene er fra 2 - 10 km lange. Når det er nok med snø, har Trondheim bydrift alltid fokus på å kjøre opp løyper helt ned til boligområdene i ytterkanten av byen. Det er skiløypetraseer med mulighet til preparering ned til Sverresborg, Nyborg, Ugla, Lian, Nilsbyen, Granåsen, Huseby, Saupstad, Heimdal, Kattem, Ringvål, Klefstadhaugen på Byneset og Trolla. På Østsida går det løyper fra Dragvoll, Eberg-Lohovet, Bekken, Reppe og Bratsberg. Her kan du spenne på deg skiene utenfor stuedøra og legge i vei. Om du ikke bor i nærheten finnes det gode buss og trikkemuligheter. Trondheim Kommune legger jevnlig ut oppdateringer på Facebooksiden Idrett og Friluftsliv i Trondheim. Siden 2015 har driftspersonell i Granåsen samlet inn snøen fra vinteren og lagret den under mengder av sagflis slik at den blir værende over sommeren og kan være dekke på en skiløype på noen km tidlig på vinteren.

Rolv Lundheim lærer på Høyskolen Dronning Mauds minne og Vilde Brevik student på samme skole. De er i bymarka for å lære hvordan man lærer barn å gå på ski og trives i marka.

Her er noen tips til fine skiturer

• Lian – Grønnlia- Elgsethytta- Lian. Turen går hovedsaklig i de indre delene av Bymarka, med en blanding av vidder og topper. Underveis kan du på godværsdager se både Sylan og Trollheimen. Du må være forberedt på noen vasse bakker både oppover og nedover. Løypen er 17.7 km. Vanskegraden er middels og høyden varierer fra 228 - 556 moh.

• Fra Byneset til Heimdal. Turen går gjennom de indre delene av Bymarka, Bynesmarka og Leinstrandmarka i kulturlandskap og heier forbi flere av de fine hyttene som ligger tilgjengelig i marka. Løypen er 14.1 km. Vanskegraden er krevende og høyden varierer fra 199 - 556 moh.

• I klassiske spor fra Ila til Skistua. Dette er den klassiske skituren fra byen opp til Skistua langs Ilabekken, forbi Fjellseter til Skistua med retur ned Rustadrenna. Nedfartsmulighetene er blant de bedre i hele Bymarka og egner seg godt for skiløpere med gode fjellski eller telemarkski. Løypen er 11,5 km, vanskegraden middels og høyden varierer fra 32 - 449 moh.

• I åpent landskap fra Ringvål til Byåsen. Turen går i preppede spor i det mest åpne landskapet i Bymarka og er meget godet egnet til måneskinnsturer. Den starter fra Ringvål, følger de store myrdragene nordover Leinstrandsmarka, krysser Leirsjøen og tar opp innunder «Stykket» og langs myrdragene over Solemsåsen og ned Torshaugsløypa til Wullumsgården. Løypen er 10,8 km, vanskelighetsgraden er enkel og høyden varierer fra 177 - 345 moh.

• Langtur med Sverresborg- Lian- Haukåsen- Storheia- Gråkallen. Tradisjonen for å gå langturer på ski i nærterrenget er ikke så sterke i Trondheimsområdet som f.eks. i Osloområdet. Men denne turen viser at det er fullt mulig å gå en tur på 3 - 4 mil uten å krysse sine egne spor i Bymarka. Løypen er 31.1 km, vanskegraden er krevende og høyden varierer fra 167 - 523 moh.

Vi får håpe på en fortsatt god vinter og vår med masse snø og «good times» i marka.

Tekst & foto: Aron Nørstebø
 

Følg IN magasinet på Facebook