Hjem » Stavanger »  Alle er vi verdifulle

Alle er vi verdifulle

– Kortene vi få utdelt i livet er ikke alltid like gode. For noen mennesker kan hverdagen fortone seg som en kamp. De trenger støtte og det håper jeg å kunne bidra til, forteller Jeanette Marques. 

Mange kjenner først og fremst Jeanette som innehaver av Frk. Marques, en fargerik butikk sentralt plassert i Kirkegata. Der kan man få klippet håret, kjøpe kunst eller møbler og ikke minst gå på skattejakt i et rikholdig utvalg vintageklær, vesker og sko. 
– Men glem nå butikken, et øyeblikk. I dag skal vi snakke om Prinser og Kongsdøtre, sier Jeanette.

Veldedighet med mening

Sistnevnte er en frivillig organisasjon og det Jeanette omtaler som sitt hjertebarn. Hun fikk ideen etter at hun deltok i Løvetannmarsjen, et årlig arrangement hvor barn som vokser opp under vanskelige omstendigheter får utfordringene sine satt på dagsorden. 
– Prinser og Kongsdøtre er ment som en støtteorganisasjon for tidligere løvetannbarn som nå er blitt voksne; kvinner og menn som fremdeles føler at de ikke er like mye verdt som andre. Offerrollen er farlig. Med den på slep klarer man aldri å komme seg videre. 
Jeanette har selv erfaringer som har gjort at hun har følt på det å være annerledes. 
– Jeg har gått på utallige kurs og klarer meg mer enn bra. Andre er ikke så heldige og forblir derfor statister i eget liv. De greier seg ofte for godt til å bli fanget opp av hjelpeapparatet, men for dårlig til å kunne ha en tilfredsstillende tilværelse. Mange sliter også økonomisk. Noe så enkelt som en hårklipp kan være en umulighet. 
Jeanette kjenner flere slike skjebner, og gjør alt det hun kan for å hjelpe til. I regi av Prinser og Kongsdøtre bidro hun for eksempel til at mange fikk en lykkeligere førjulstid enn vanlig. Selv sørget hun for gratis frisørtimer, mens andre i nærmiljøet trådte støttende til med klær, gavekort og litt kontanter.

Et godt sted å være

Organisasjonen ble stiftet i fjor, og har fra dag én hatt ett hovedmål. Å spare opp nok midler til å starte et uformelt samlingssted; et slags ettervernhus hvor folk kan komme og gå som de vil. Der vil det bli arrangert temakvelder, kurs, foredrag og samtalegrupper. Stedet skal også ha en liten café. 
– Kort sagt et frirom hvor folk skal slippe å bli påpakket drama. Det får de nok av ellers, forteller Jeanette
Hun jobber nå på flere fronter for å sikre at de økonomiske rammene kommer på plass. Søknader er sendt til potensielle legater og hos Frk. Marques kan folk donere både klær og sko. Salget av disse vil gå uavkortet til Prinser og Kongsdøtre. Jeanette sprer også budskapet via bloggen sin. Der har hun også publisert den nydelige teksten «Løvetannen», som hun har skrevet selv. 
Du er jo poet! 
– Njaaa, det vet jeg nå ikke, sier hun beskjedent.

Dikt blir sang

Uansett hva Jeanette selv hevder, var diktet godt nok til at det ble fanget opp av Lydplaneten, Stavangers beste lydstudio. 
– De har satt melodi til teksten og resultatet er blitt en nydelige sang. For å beskrive den må de magiske superlativene tas i bruk. Upbeat, med en klar undertone av solidaritet, medmenneskelighet og likeverd. Den skal spilles inn nå i sommer, forteller Jeanette. 
Lydplanetens dyktige musikere og teknikere har alle jobbet gratis for å få prosjektet i havn. Inntektene av sangen vil selvfølgelig være øremerket Prinser og Kongsdøtre. 
– Jeg kan ikke få rost dem nok. De har gjort en fantastisk jobb. Eier av Lydplaneten, Ådne R. Eidheim er et strålende menneske på alle vis. Han har ikke bare hjulpet meg, men gjør også mye for ungdom som har behov for å bli sett. Ådne tar imot dem i studioet sitt og gir dem mestring innen musikk. 
Også Jeanette har all grunn til å være stolt av seg selv. Hun er en kvinne det er lett å beundre. Men hvordan i all verden får hun døgnet til å strekke til? 
– Jeg gjør ikke det, ler hun. 
– Akkurat nå har jeg så mange baller i luften at de snart faller i hodet på meg. Jeg klarer ganske enkelt ikke alt alene. Heldigvis finnes det mange sjeler av gull som er glade over å kunne hjelpe til, avslutter hun.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Roya Ann Miller

Følg IN magasinet på Facebook