Hjem & fritid »  Åtti år med Strai Kjøkken

Åtti år med Strai Kjøkken

I tre generasjoner siden 1929 har familiebedriften Strai Kjøkken satt sitt særpreg på sørlandsk kjøkkeninnredning. I mars i år flyttet jubilanten til nye lokaler i Sørlandsparken. «Gled deg – du har ikke sett maken», oppfordrer brosjyren. Det er ikke å ta munnen for full! Og samtlige kjøkkendrømmer produseres og blir til virkelighet – lokalt.
KjøkkenAlle innredningsentusiaster som kommer inn dørene til Strai Kjøkken Salg AS kan forberede seg på et gledessjokk. De ønskes vennlig velkommen inn i et state-of-the-art femtenhundrede kvadratmeters kjøkkeneldorado.

Daglig leder Monica Lohnås Roland kan bekrefte at Strai Kjøkken fortsatt er en familiebedrift, med tre brødre som alle jobber ved fabrikkavdelingen i Torridalsveien, mens produksjonsavdelingen ligger på Strai. I tillegg til kjøkkeninnredning kan Strai Kjøkken også tilby baderomsinteriør, garderober og belysning.

Få Lampefeber!

Belysningskonseptet Lampefeber er dansk, og så bra at undertegnede rives med og presenterer lampene først. Konseptet går i hovedtrekk ut på å presentere lampene som en del av innredningen, der de virkelig er med på å definere helhetsbildet. Slik står Lampefeber i sterk og positiv kontrast til tradisjonelle salgssteder for belysning, der du ikke ser, ha meg unnskyldt, lampene for bare lamper. I stabskjøkkenet får lampen over langbordet deg til å trekke på smilebåndet, den er laget av bestikk.

Hva er «hot» og hva er «not»?

Hva er det som preger «husets hjerte», og hva har forandret seg med årene? Monica kan fortelle at trenden som holder seg, er romslige kjøkken med en god spiseplass. Kundene ønsker seg en kjøkkenøy, og benkeplatene skal også fungere som utsmykning i tillegg til et sted for matforberedelser. Vasken er et yndet objekt for designere, som virkelig har overgått hverandre i å gjøre denne nødvendige innretningen til en fryd for øyet. Videre er kundene mer bevisste på hvitevarer og dampovner, for sunn matlaging er virkelig i skuddet.

Salget av kokende vannkran har, naturlig nok, tatt helt av. Med den kan du fylle kokende vann direkte på kaffe- eller tekannen. Slik hindrer du sløsing og sparer energi. De fleste ulykker skjer i hjemmet, men den kokende vannkranen forårsaker ingen av dem. Høy grad av luft når du åpner vannkranen gjør at du ikke brenner deg.

Kundene elsker lyse farger til sine kjøkken. Trodde du at bjørketre var en gjenganger? Monica kan bekrefte at tre i det hele tatt er på vei ut, og at trenden går mot en mer futuristisk og urban stil. Folk vil gjerne ha malte kjøkken, og de skal gjerne være av malt eik.
Trenden er todelt, understreker Monica, mellom det enkle og stilrene og det klassiske.
Der det fortsatt dreier seg om tre, er amerikansk valnøtt mest solgt.

Kjøkken

Typisk norsk å kose seg – på kjøkkenet

Det å kose seg på kjøkkenet er kulturelt betinget – og typisk norsk. Selv om trenden tenderer mot cityslick og glatte flater understreker Monica at drømmekjøkkenet fremfor alle fortsatt er herregårdskjøkkenet. Og det herregårdskjøkkenet hun viser frem der og da gir deg virkelig følelsen av å komme hjem. Her er detaljer som krysset glass i kjøkkenskapene og komfyren har grueløsning. Den hvitmalte benken langs veggen ved kjøkkenbordet ser ut som arvegods fra en mormor med øye for design.
Kjøkkenbordet står sentralt for mange viktige sosiale begivenheter – fra lekselesing til bursdagsfeiring. Det er heller ikke vanskelig å forestille seg flere generasjoner rundt kjøkkenbordet.

Det spesielle med Strai Kjøkken, er at denne leverandøren har alle stilarter. Slik nås de fleste kundegrupper – fra de som sverger til det tradisjonelle til de som foretrekker siste nytt.

Raffe detaljer

Husqvarnas todelte løsning for kjøle- og fryseskap er i ferd med å overta for den tradisjonelle amerikanske varianten. En bokstavelig talt forfriskende detalj er kullsyrevann med isbiter.
Den hypermoderne kjøkkeninnredningen i illsint rødt og raffinert sort et virkelig blikkfang. Her er overflatene i eksotisk sebrano-tre.
Og et håndtak er ikke bare et håndtak. Trenden er at håndtak på skap og skuffer skal være så diskret som mulig. Det er ikke bare hygienisk, men gir et helhetsinntrykk av rent design. Og hvorfor ikke velge et grepsfritt håndtak? Du gir skuffen et vennlig dytt – og ut kommer den, like lydig og trofast hver gang.

Flater er viktige for kjøkkenets helhetsinntrykk. Monica trekker frem en løsning med komposittstein der steinen er malt opp og støpt og deretter tilsatt farge. Effekten er flott og fargeutvalget bredt.

Inn i garderoben

Hva gjør du når barna har flyttet ut, og du plutselig har mer plass til overs? Lager deg en walk-in garderobe? Dette er Amerika på sitt beste, smiler Monica, men denne løsningen er på full fart hit til Norge også. Et intimt, litt hemmelig omkledningsrom med masser av plass til klær og sko og en mega-puff tronende i midten som en øde øy? Ikke dumt.

Strai Kjøkken – også de ansattes «hjertebarn»

Strai Kjøkken trenger ingen ekstern assistanse. Det er de ansatte som, med liv, sjel og særpreg, står for all design og dekor. Graden av lojalitet blant de ansatte blir dermed svært høy, og Strai Kjøkken er ikke bare ledelsens «hjertebarn», men også de ansattes.

Enda er det mye mer å fortelle, selv om det kniper med skriveplass. Ta heller turen til dette kjøkkeneventyret selv. Du får garantert lyst til å flytte inn!

Tekst: Karin Hoiland
Foto: Strai Kjøkken