Hjem » Oslo »  Årets lammesesong er her!

Årets lammesesong er her!

Høsten er sesong for lam og i ferskvareavdelingen hos Jacobs Majorstuen finner du nå et stort utvalg lammekjøtt. Her får du dessuten alltid gode råd og tips til tilberedningen eller til nye, spennende måltider!

Det er nok mange som har gledet seg til årets ferske lam skulle komme i butikkene og endelig er ventetiden over. Hos Jacobs Majorstuen formelig bugner kjøttdisken over av lammekjøtt fra den norske kvalitetsleverandøren Prima Jæren. Her står dessuten lærling Kim Pongpisit og de andre butikkslakterne klare til å gi deg gode råd om alt fra tilberedning til tilbehør. Og kanskje er dette høsten for å prøve en helt ny rett med lammekjøtt? Hos Jacobs finner du alltid de beste råvarene og ikke minst ny matinspirasjon. Den store matvareforretningen holder til i underetasjen i Essendropsgate 9, vis-à-vis Colosseum Kino og like i nærheten av T-banestasjonen på Majorstuen. Jacobs er kjent for sitt enorme utvalg og kan friste med en rekke varer du ikke finner alle andre steder. I tillegg har de alltid det lille ekstra til både hverdags- og festmåltidene.

Kunnskapsrike fagfolk

Her finner du også store og velfylte ferskvareavdelinger hvor du møter kunnskapsrike fagfolk. Blant annet har de en av de største fiskediskene i landet hvor det alltid er et bredt sortiment. Jacobs er dessuten kjent langt utenfor Majorstuen for sin innholdsrike kjøttavdeling hvor du får kjøtt av høyeste kvalitet. De har også to modningsskap for storfekjøtt som gir mye smak på kjøttet, samtidig som det blir mørere. I kjøttavdelingen møter du flere dyktige butikkslaktere med mye kunnskap om faget. En av de er lærlingen Kim Pongpisit som har vært hos Jacobs i snart ett år og som kan fortelle at han stortrives. Kim er faktisk en av de siste som er lærling som butikkslakter, fra i høst har nemlig butikkslakter og sjømathandler blitt slått sammen til ferskvarehandler. 
– Jeg skulle egentlig bli kokk, men så byttet jeg til butikkslakter. Og det har jeg ikke angret på. Jeg synes det er mye mer spennende. Du kommer mer i kontakt med råvarene og lærer flere ting som partering og filetering, forteller Kim. 
Han har planer om å ta sjømathandel etter at han er ferdig med butikkslakter, slik at han har to fagbrev. Og da IN magasinet var på besøk var han i full gang med å øve til NM i butikkslakterfaget, hvor generalprøven avholdes i midten av september. 
– Jeg håper å komme til finalen som er 24.-29. september, sier han med et smil. 
– Jeg trives veldig godt her på Jacobs. Vi har mange uvanlige produkter og kvaliteten er alltid høy. Det er hyggelig å passe på at alle kunder blir fornøyde og jeg prøver alltid å gjøre en så god jobb jeg kan.

Prøv lammeribbe i høst!

Akkurat nå er det naturlig nok lammekjøtt det går mest av i kjøttavdelingen. Fårikål er jo alltid en populær rett om høsten, og Jacobs kan friste med ferdig grytekjøtt. 
– Vi selger mest lammekjøtt fra Prima Jæren som er en norsk leverandør med veldig god kvalitet. De fleste kjøper lammelår og lammebog, men jeg anbefaler også å prøve lammeribbe som har mørt kjøtt og mye smak. Det kan jo bli kjedelig å lage det samme hele tiden, og mange synes det er gøy å prøve nye ting. Kundene her er flinke til å prøve nye ting, sier Kim. 
Han har mange gode oppskrifter og tips på lager til kunder som spør. Og det anbefales virkelig å prøve oppskriften på en av hans spesialiteter, honningglasert lammeribbe. Han har også en egen oppskrift på lammesaus som er en sikker vinner. 
– Jeg bruker lammekraft og fløte som kokes skikkelig, og smaker til med salt og pepper. Vi selger lammekraft i kjøttavdelingen og det er bare å spørre om råd. Jeg liker også fusion-oppskrifter og er glad i å blande det norske med det asiatiske.
Tilbehøret er også viktig for en smakfull matopplevelse. 
– Mange tenker på rosmarin og hvitløk som tilbehør til lam, men jeg anbefaler å prøve ramsløk også. Både ratatouille og rotgrønnsaker passer dessuten godt til lam. Og har du lyst å prøve noe annet enn lam i høst så har vi også norsk Angus fra Prima Jæren som vi er veldig stolte av. Angus Hangersteak har blitt kjendis nå etter at den ble vist på NRK, og vi merker at den har blitt veldig populær, avslutter Kim og ønsker alle velkommen innom Jacobs Majorstuen for en hyggelig matprat!

Honningglasert lammeribbe
(4 personer)

  • 1,5 kg lammeribbe
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts pepper
  • 1 dl honning
  • 1 dl soyasaus
  • 1 stk rød chili
  • 1 stk hvitløksfedd
  • Bland honning, soyasaus, finhakket hvitløk og chili. Legg ribben i en ildfast form, og strø på salt og pepper. Pensle blandingen på ribben og dekk den med aluminiumsfolie. 
  • Stek ved 150 grader i ca. 45 minutter. Pensle med blandingen en gang til og stek i ytterligere 45 minutter. Skru opp varmen til 225 grader, pensle på nytt og stek i 15 minutter til. (Ønsker du sprø overflate kan du også sette den under grillen noen minutter.)

Fakta Jacobs Majorstuen

Tekst & foto: Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook