Hjem » Oslo »  Åpnet teaterhøsten med Tolvskillingsoperaen

Åpnet teaterhøsten med Tolvskillingsoperaen

Teaterhøsten 2021 hos Det Norske Teatert åpnet med forestillingen som har ventet lengst på at teppet skal gå opp. Halvannet år etter prøvestart – og etter flere premieredatoer – fikk Tolvskillingsoperaen på sen-sommeren endelig møte sitt publikum.

Alfred Fidjestøl er forfatteren av Trass alt, boken som ble gitt ut i forbindelse med hundreårsmarkeringen til Det Norske Teatret. Han trodde han hadde vært gjennom alt som kunne true eksistensen til teateret, men at det skulle bli forbudt å gå i teateret på grunn av en pandemi, kunne han aldri forestille seg. Til å åpne teaterhøsten har de valgt Tolvskillingsoperaen.

Et moderne eventyr

Brecht og Weills Tolvskillingsoperaen fra 1928 gir en burlesk fremstilling av en fremadstormende kapitalisme. Den var et tidlig forsøk på å lage teater der politikk, eventyr og musikk gikk opp i en større enhet. Denne røverhistorien - et sted mellom teater og opera - kan kanskje sees som en liten kikk inn i en tid i emning, der tilgang til vidde-snø er tilgang til gevinst, der kulturarbeideren sliter i markedets motvind, og der en må gå lenger og lenger for å nå fram til den frie strandsonen.
På scenen stod et knallsterkt ensemble, bestående av mennesker, roboter og fullt orkester. I denne forestillingen utforsker regissør Tore Vagn Lid det han selv karakteriserer som en filosofisk røverhistorie fra kapitalismens barneår. Her er alt til salgs, og ingenting har noen verdi dersom det ikke kan omsettes i penger. For hva gjør det med oss mennesker når alt er til salgs, hvordan ser vi da på vår neste? Som en ... ting? Og hva om denne neste faktisk ER en ting?
Forstillingen er dedisert til Det Norske Teatrets musiker Nils Jansen, som skulle vært med i bandet, men brått gikk bort våren 2021.
Du kan se Tolvskillingsoperaen på Det Norske Teatret til slutten av oktober. Se detnorsketeatret.no for billetter.

Kilde: Det Norske Teatret | Foto: Dag Jenssen / Det Norske Teatret

Følg IN magasinet på Facebook