Hjem » Interiør & design »  Et skattekammer i Bygdøy Allé

Et skattekammer i Bygdøy Allé

På hjørnet av Bygdøy Allé og Thomas Heftyes gate ligger en av byens små perler. For alle som er glad i vintage og designklassikere er nok Utopia Retro Modern allerede et kjent og kjært navn. Et besøk her er garantert å gi deg ny inspirasjon til hjemmet ditt!

Man merker det med en gang man kommer inn døren. Utopia på Frogner er ikke helt som andre interiørforretninger. Her bugner det formelig av små og store skatter med vintage og nye produkter i skjønn forening. Fordelt over to etasjer finner du det meste du trenger for å fornye hjemmet ditt, fra møbler og belysning til kunst og kunsthåndverk. Det blir også raskt tydelig den store lidenskapen innehaverne Nadia og Fabio Carlesi har for faget. Ikke bare driver ekteparet forretningen, de reiser selv rundt og finner vintagemøbler, står bak produksjonen av nye møbler i samarbeid med Fjordfiesta og til eget varemerke og arrangerer i tillegg utstillinger. 
– Utopia ble grunnlagt i 2002 og vi holdt først til på Grünerløkka. Etter hvert flyttet vi til Majorstua og etter åtte år der videre til Bygdøy Allé. Først til lokaler litt lengre opp i gaten før vi i september flyttet hit til nummer 60, forteller Fabio. 
– Da vi startet i 2002 var ikke vintagedesign så kjent i Norge. Men etter hvert har både interessen og markedet vokst, og i 2012 begynte vi å produsere våre egne møbler og i samarbeid med Fjordfiesta. Det hele begynte med en egendesignet barkrakk til et utested som vi siden har solgt mange av både til barer, kafeer og private hjem. Siden har det blitt en rekke andre møbler hvor fokuset hele tiden har vært bærekraftig og tidløs design. Vi har nylig relansert en gammel klassiker: Bambi armstolen i samarbeid med Fjordfiesta hvor vi har jobbet mye for å forbedre sittekomfort, uten å berøre utseendet og vi er veldig stolte av resultatet.

Hjerte for norske klassikere

Selv om utvalget i butikken rommer ulike tidsepoker er det særlig etterkrigstiden som står i fokus, med hovedvekt på norske og skandinaviske klassikere. De siste årene har de også tatt inn en del nyproduserte møbler og gjenstander. 
– Utgangspunktet vårt har hele tiden vært vintagegjenstander med fokus på det beste av norsk og skandinavisk design fra tiden etter krigen. Etter hvert introduserte en del produsenter reproduksjoner av disse modellene eller lanserte nye modeller som passet inn i vårt konsept både etisk, estetisk og funksjonelt. Dermed ble det en blanding nytt og vintage. I tillegg har vi en del kunst og kunsthåndverk, samt smykker fra noen av de beste designerne i denne perioden med Grete Prytz Kittelsen og Tone Vigeland i spissen. 
Belysning er uten tvil viktig for atmosfæren i et hjem. Hos Utopia finner du både nye og vintage lamper, mange av de er nærmest som skulpturer å regne og vil garantert være prikken over i-en i ethvert hjem. 
– Vi har blant annet en del klassiske danske lamper og lamper fra norske Birger Dahl, men hovedfokuset innen belysning er italienske lamper. For eksempel har vi mange lamper i kunstglass fra den kjente glassblåserøya Murano utenfor Venezia. I tillegg har vi satset mye på den relanserte kolleksjonen med lamper fra 40- og 50-tallet tegnet av de kjente arkitektene Le Corbusier og Charlotte Perriand. De er utrolig spennende og har blitt veldig populære.

Spennende kombinasjon med italiensk design

Det er ikke bare kombinasjonen mellom nytt og gammelt som gjør utvalget hos Utopia så unikt, her finner du også en spennende kombinasjon mellom det skandinaviske og det italienske. Som navnet røper er Fabio opprinnelig italiensk, mens Nadia er halvt norsk og halvt italiensk. Og de italienske røttene skinner igjennom når det kommer til utvalget i butikken. 
– Vi synes det er morsomt å blande den norske stilen med den italienske og spille litt på kontrastene. Italiensk design har litt andre røtter. Mens norsk design, særlig fra etterkrigstiden, var veldig minimalistisk med en enkel eleganse og god kvalitet, var italiensk design fra samme periode preget av et samarbeid mellom entreprenører, kunstnere og arkitekter i oppbyggingen av Italia etter krigen. Dette har gjort italiensk design helt unik med mer kunstneriske innslag.
Selv om Utopia er en butikk så er det ikke salg som er det aller viktigste for Fabio. Han vil gjerne dele sin store lidenskap med flest mulig og bruker mye tid på formidling. Blant annet har de arrangert flere salgsutstillinger, fra Plus, Sven Ivar Dysthe og Magne Kvilstad til fjorårets med politisk kunst fra 1968 til 1978. På nettsiden til butikken legger de ut informasjon om kommende arrangementer og utstillinger. Her vil det dessuten snart komme ny nettbutikk. 
– Netthandelen vil gjøre det enklere for kunder over hele landet å handle hos oss. Samtidig er det viktig for oss at vi har en ordentlig butikk hvor man kan se møblene og gjenstandene i virkeligheten før man handler, avslutter Fabio og ønsker alle velkommen til Utopia for en hyggelig prat om interiør og design!

FAKTA: Utopia Retro Modern

• Adresse: Bygdøy Allé 60
• Telefon: 21 30 48 85 / 408 60 460
• E-post: info@utopiaretromodern.com
• Webside: www.utopiaretromodern.com
• Facebook: www.facebook.com/utopiaretromodern
• Instagram: www.instagram.com/utopiaretromodern
• Utopia er et designgalleri som har eksistert i Oslo siden 2002. Helt siden oppstarten målet vært å fremme interessen av det tyvende århundrets formgiving, med et spesielt fokus på den norske designhistorien.

Tekst & foto: Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook