Hjem » Interiør & design »  Bodil Kjær – Harmoni mellom design & arkitektur

Bodil Kjær – Harmoni mellom design & arkitektur

Gjennom karrieren arbeidet Bodil Kjær med å skape harmoni mellom design og arkitektur – en ambisjon som i 1959 ga oss en elegant utemøbelserie karakterisert av så utpreget funksjonelle og estetiske egenskaper at den også var egnet til innendørs bruk.

Nesten 60 år etter den første lanseringen av Indoor-Outdoor, en møbelserie Kjær designet for det amerikanske markedet, tilføyer Carl Hansen & Søn denne arkitektoniske møbelserien i sin samling. For Bodil Kjær har design alltid innbefattet en dialog med arkitekturen, og hennes arbeider er alltid blitt skapt for mennesker. Ofte har det vært knyttet til spesifikke prosjekter og oppfylt et behov for et sterkt estetisk og funksjonelt samspill mellom bygninger, rom og interiør.

Kjær fikk i oppdrag å designe en serie med utemøbler som får en vakker patina over tid og som gir høy sitte- og avslapningskomfort. Kjær gikk personlig inn for å sikre at møblene skulle bli en naturlig videreføring av den omkringliggende arkitekturen. Basert på filosofien om at størrelsen på møblene alltid skal balansere med omgivelsene, kom det definerte formatet på uteplassen til å spille en avgjørende rolle for møblenes størrelse og utseende. Et annet hovedprinsipp var at møblene skulle utformes for å tåle et foranderlig klima med vind, sol, salt, snø, regn og tåke.
– I 1959, da jeg designet møblene, var det ikke mye fokus på estetikken for utemøbler i USA. Utemøbler besto hovedsakelig av frittstående gjenstander, helt uten tilknytning til moderne arkitektur. Jeg for min del så imidlertid på møbler som et arkitektonisk element der størrelsen måtte forholde seg til det omkringliggende rommet. På samme måte som utemøbler må forholde seg til bygningenes format. Utendørsarealer trenger i utgangspunktet møbler av en viss størrelse for å oppnå en harmonisk helhet, forklarer Kjær, som tok sin skandinaviske designtradisjon med seg til USA i 1957.

En skandinavisk designtradisjon

Indoor-Outdoor var designet for modernistiske rom og for værforhold som ligner mye på det vi har i Skandinavia. Samtidig forener designen det beste av skandinaviske og internasjonale designtradisjoner. Møblene har en klar identitet, en tydelig enkelhet og er basert på materialer av høy kvalitet og førsteklasses håndverk.
Indoor-Outdoor-serien består av en lenestol, et lite bord med høyde som er tilpasset til lenestolen, et spisebord, en spisestol, en toseters sofa, en hammock og en solseng – alt sammen inspirert av kubistidiomet, som har bevist sin varige visuelle appell. Gjennom årene har serien blitt produsert i ulike robuste og edle tretyper, inkludert mahogni, teak og ask. Carl Hansen & Søn relanserer nå Kjærs klassiske serie i massiv teak, et treslag som tåler ulike værforhold, får en vakker patina og som passer like godt til både utendørs og innendørs bruk. 
– Teak har en varm, rødbrun farge og er svært slitesterk på grunn av sine naturlige oljer. Treet krever minimalt vedlikehold og gir en vakrere farge over tid hvis man velger å ikke behandle den med olje, forklarer Knud Erik Hansen.

Renskårne, presise former

Indoor-Outdoor-serien utstråler både varme og presisjon i en elegant, klar form. Lenestolens skråstilte, sprossede sete og rygg er strukket mellom to firkanter som dannes av armlener, ben og meier som er tappet sammen – en detalj som krever stor dyktighet og fremragende håndverksferdigheter. Bordene, sofaen og hammocken har samme geometriske prinsipp. Solsengen har et sammenhengende sete med sprosser og en justerbar rygg. Spisestolens design er basert på samme prinsipp som lenestolen, men med en mer åpen ryggkonstruksjon. 
I dag fortsetter møblene å utstråle Kjærs ånd, med materialer, sammenføyninger og en konstruksjon som er bygget for å vare. Den eneste forandringen er høyden på møblene, som er justert for å imøtekomme moderne menneskers proporsjoner. Alle seter, stoler og senger kan leveres med slanke puter laget av værbestandig Sunbrella-stoff. 
Indoor-Outdoor vil være i butikken, Jhon Møbler, fra våren 2019. Veil. utsalgspriser fra 7.327 NOK til 14.661 NOK inkl. mva.

FAKTA: Her finner du Indoor-Outdoor

Du kan finne møbler fra Carl Hansen & Søn sin samling hos Jhon Møbler. Nesten 60 år etter lanseringen tilføyer Carl Hansen & Søn, Bodil Kjærs Indoor-Outdoor møbelserien i sin. samling.
Adresse: Erling Skjalgssonsgate 21 / Oslo 
Telefon: 99 59 30 20
Webside: www.jhonmobler.no
Facebook: www.facebook.com/jhonmobler 
Instagram: www.instagram.com/jhonmobler

Tekst: Asle Kvinnesland/IN magasinet
 

Følg IN magasinet på Facebook