Hjem » Interiør & design »  En verdig jubilant

En verdig jubilant

I september er det 125 år siden den danske arkitekten, skribenten, samfunnsdebattanten og formskaperen Poul Henningsen ble født. Det skal selvsagt feires – i form av nye produkter så vel som original design.

Henningsen var et multitalent av de sjeldne. Likevel er det først og fremst arbeidet innen kunst og vitenskap knyttet til belysning han er best kjent for. Henningsens design har ganske enkelt vært et enestående bidrag til utviklingen av behagelig og menneskevennlig belysning.
Allerede mot slutten av 1920-tallet hadde han utviklet formelen for den karakteristiske skjermprofilen som skulle bli verdenskjent som System PH.
Det er imidlertid tvilsomt at modellen hadde oppnådd samme suksess uten det konstruktive kompaniskapet Henningsen innledet med Louis Poulsen. Sistnevnte produserte sine første lamper i 1924, og begynte samarbeidet med Henningsen bare få år senere. Louis
Poulsen sørget for en bevisst markedsføringsstrategi som sikret PH-lampen en stadig økende popularitet. Ikke bare i Danmark, men også i resten av verden.
Strategien viste seg å bli en suksess – for å si det forsiktig. I dag er PH-lampen et av verdens fremste designikon og sprer sitt komfortable lys over hele kloden. I private hjem og offentlige rom; i en rekke ulike former og modeller.

Ny lampe i original drakt

Blant Henningsens mange kjente verk stiller PH Kongle og PH 5 - lampen i en egen lysende klasse. PH Kongle så dagens lys i 1958 og ble laget for restauranten Langelinie Pavillonen i København. Den var fremstilt i kobber og hadde en rosenrød finish på bladene. Til ære for Henningsens fødselsdag lanserer Louis Poulsen nå en PH Kongle i denne samme originale kombinasjonen, kjent for sin eksepsjonelle mykhet og varme, både i utseende og lysutbytte. Kobber/rosenrød-versjonen kan leveres i alle størrelser, men selges utelukkende i 2019. Alle spesialutgaver vil derfor ha en gravering som markerer PHs 125- årsdag sammen med hans signatur.

Gylne toner

Modellen PH 5 er betraktet som det avgjørende bevis på det visjonære arbeidet Henningsen la ned for å forme lys. Den blendfrie pendelen er intet annet enn en legende. I år lanserer Louis Poulsen både PH 5 og PH 5 Mini i jubileumsutgaver som kombinerer messingnyanser og hvite sjikt.
Dette er også første gang PH fremstilles med messingfinish. Med den varme, speillignende messingen som reflekterer omgivelsene blir pendelen et elegant og skulpturelt tilskudd til rommet, både når den er slått på og av. Den nye, gylne tonen passer vakkert inn i moderne rom, hvor tendensen går mot varme, organiske nyanser.

Patera i sølv

Selv om de gamle mesternes design ennå står fjellstøtt, kan ingen beskylde Louis Poulsen for utelukkende å hvile på fordums suksess. Like mye krefter legges i satsningen på nye talenter, og firmaet behersker balansen mellom moderne og tradisjonsrik design med utsøkt finesse.
Ett av disse talentene er den danske designeren Øivind Slaatto, kjent for sine enkle og poetiske løsninger. Han ser naturen som sin viktigste inspirasjonskilde, og prøver å overføre egenskaper som rasjonalitet, logikk og harmoni til designene sine.
Slaatto har en mastergrad fra Danmarks designskole, en grad han tok etter at han studerte musikk ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Denne bakgrunnen gjenspeiler seg i verkene hans, som gjerne oppleves like enkle og lette som et musikkstykke. Slaattos arbeider omfatter alt fra høyttalere og biler til møbler og lysarmaturer. Å utvikle belysningsløsninger har alltid vært en lidenskap for designeren, som har en forkjærlighet for lys og et ønske om å optimalisere våre opplevelser av lys og stemning.
Slaattos Paterapendel ble lansert første gang i 2015. Den gang i hvitt. Lampen, som er en moderne utgave av den klassiske lysekronen, gir et glødende fokuspunkt og myk, dynamisk belysning til moderne rom.I år lanseres den i et nytt sølvfoliemateriale. Patera i sølv er klassisk i formen, men tar likevel et modig skritt bort fra minimalismen. Den reflekterende profilen fanger umiddelbart øyet enten lampen lyser eller ikke og blir et uimotståelig fokuspunkt og en viktig del av stemningen. Lampen er ideell for rom som ikke er redd for å skille seg ut, uansett lokale og fasilitet. Den er vakker å se på fra alle vinkler; den er sofistikert og dristig.
– Lyset fra Patera i sølv er mer lekende sammenlignet med den klassiske hvite versjonen, sier Slaatto.
– Men dette er fortsatt en Louis Poulsen-lampe, så den er blendingsfri og preget av den komfort, atmosfære og funksjon som Louis Poulsen er kjent for.
Som alle av Slattos arbeider er Patera i sølv ansett å være et tidløst tillegg til interiør, og overgår trender med sin universelle appell.
– Jeg prøver å designe for generasjoner, ikke for trender, avslutter Slaatto.

Finn din lokale Louis Poulsen forhandler her.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Louis Poulsen

Følg IN magasinet på Facebook