Hjem » Trondheim »  Utviklet en bobil for alle sesonger

Utviklet en bobil for alle sesonger

Bilpartner1 på Kvål har vært med i et europeisk samarbeid om utviklingen av en helt ny type bobil. Bybobilen Tourne er perfekt til både varme somre og iskalde vintre.

– Vi har prøvd å konstruere campingbilenes Golf, forteller daglig leder Harald Hansen i Bilpartner1 engasjert.
Og det har han nok rett i. Tourne har nemlig blitt en meget smart bobil som kan kjøres på vanlig B-sertifikat, og er bygget og spesialisert for nordiske forhold.
– Vi har fått til en attraktiv vinterbobil med et meget godt utstyrsnivå, sier Hansen, som forteller at standardutstyret blant annet består av 4 sengeplasser med sengesett, puter og overmadrasser, interiør i heltre, 2 batterier i bodelen, kufanger, krok og 2-lags vinduer, markise, klimaanlegg, radio, DAB og ryggekamera.

Tåler kalde vinterdager

Hansen har flere tiårs erfaring fra bilbransjen. Sammen med en gruppe innovatører, som alle kommer utenfra bobilbransjen, har han siden 2015 utviklet flere prototyper av Tourne. Og i fjor kom bobilen, som er tegnet av en slovensk arkitekt med doktorgrad, og produseres i Slovenia, endelig i salg. Hansen mener at Tourne skiller seg ut fra andre bobiler på flere viktige områder – ikke minst nytteverdien.
– Bobiler med plastkarosserier har ikke godt av å stå ute på vinteren med store mengder snø på taket. Materialvalget på Tourne, isolasjonen og de doble vinduene gjør derimot at dette er en allsidig bil for alle årstider, sier Hansen.
I isolasjonen er det nemlig brukt Armacell, det samme isolerende materialet som brukes under ekstreme forhold i Nordsjøen, og som tåler fuktighet godt. I tillegg har bilen isolert spillvannstank som er oppvarmet av webasto og diesel, noe som gjør bilen velegnet for vintercamping. Hansen, som selv har vært eier av bobiler i en årrekke, mener dette utgjør en kraftig forbedring.
– Når du vintercamper i 40 minusgrader på Røros, klarer du ikke å tømme gassflaskene. Og de må tas inn i bilen for å varmes opp, forteller Hansen.
Slike opplevelser har inspirert ham i arbeidet med den nye bobilen.
– Jeg har jobbet med isolasjonen, utstyret og materialkvaliteten på bilen. Det har kun blitt brukt naturlige kvalitetsmaterialer, som eik og stål. Dessuten er alt av utstyr montert. Dette er en komplett bil, hvor til og med sengetøyet er inkludert, sier Hansen, som i vinter kjørte 6000 km gjennom Europa for å teste Tourne under vinterforhold. Alt fungerte utmerket.

Solgt mange biler

Bilen, som er bygd på varebilchassis, er 5,99 meter lang, kun 2,65 meter høy og er lett å manøvrere. Designeren har hentet inspirasjon fra seilbåter, og plassen er maksimalt utnyttet. Alle løsninger er gjennomtenkte. For eksempel er det fire sengeplasser uten bruk av forsetene. Hansen merker at stadig flere kundegrupper viser interesse.
– Vi har alle typer kunder, og det er stor pågang, både fra private, for eksempel familier med to barn, og bedrifter. Noen bedrifter har allerede kjøpt inn biler til losjibruk for sine ansatte. Og andre bruker den også som en nummer to-bil i byene, også på vinteren.
Bilpartner1 er forhandler av Tourne i hele Skandinavia, og allerede i åpningsåret solgte de 50 biler. I år regner de med et salg på 100 biler, og har allerede samarbeidspartnere over hele landet, blant annet Gjevik Bil på Lade.
– Nå bygger vi ut et salgsnettverk med seriøse forhandlere som skjønner verdien av produktene, sier Hansen, som forteller at Tourne har en konkurransedyktig pris sammenlignet med andre bobiler. Han mener det er lurt at potensielle bobilkjøpere tenker seg godt om før de investerer.

Lite verditap

– En undersøkelse som Gjensidige har gjennomført, viser at verditapet på bobiler over 10 år er bare 50 %. Tenker man å kjøpe en bruktbil til 500 000 kroner, vil dette derfor bli en dyrere investering enn å kjøpe nytt på grunn av vedlikeholdsutgiftene, sier Hansen.
Nå skal Bilpartner1 jobbe hardt videre for å få Tourne ut i et stadig voksende marked. En historie fra Nord-Norge forteller om allerede godt fornøyde kunder.
– To Tourne-eiere, en fra Karasjok og en annen fra Tromsø, møttes mange ganger på landeveien utenfor Tromsø. Til slutt måtte de bare stanse og slå av en prat om bobilene. Begge var kjempefornøyde med Tourne, avslutter Hansen.

FAKTA: Bilpartner1

• Adresse: Vassfjellvegen 3, Kvål
• Nettside: www.bilpartner1.no
• Facebook: www.facebook.com/TourneSkandinavia
• Tourne selges til 729.000 kroner inkludert moms

Tekst: Anders Ilstad | Foto: Tourne