Hjem » Trondheim »  Ekte følelser i stort format

Ekte følelser i stort format

Et familiefoto med et personlig uttrykk blir som et møbel man kan la henge på veggen i mange år.

– Noen bilder dokumenterer og noen bilder dekorerer, forklarer fotograf Torgrim Melhuus. 
I fotostudioet TiTT Melhuus, som han driver sammen med kona Tone, henger bilder av familier, søsken, konfirmanter, kjæledyr, brudepar og nyfødte. Bilder som fanger dette spesielle personlige uttrykket. Bilder man ifølge Melhuus aldri blir lei av å se på.
– Et bilde som viser at folk er glade i hverandre gir en annen dimensjon enn de oppstilte familiebildene der man ser rett inn i kamera, sier han.

Jobber med uttrykk

For nå vil vi ha de ekte følelsene på veggen, gjerne i stort format. De tradisjonelle, oppstilte familiebildene kan fort bli for påtrengende, mener Melhuus.
– Bildet blir et møbel fordi det har et uttrykk. Vi er bevisste på at vi skal ta bilder med it-faktor, sier han. 
Blikk og beundring skal fanges i brøkdelen av et sekund, søskenkjærlighet og småbrødres glede over en ny lillesøster skal lokkes frem og printes ut på lerret.
– Vi prøver etter beste evne å få frem at folk er glade i hverandre. Et brudebilde er ikke bra før det vises at de er skikkelig glade i hverandre. Det er ikke «enkelt» å ta disse bildene. Det å få de til å se rett i kamera er «enkelt». Vi jobber mye med uttrykk og å få de til å være avslappet når de er i studio, sier Melhuus.

Snørr og tårer

Kundene blir både rørt og overrasket når de får se det ferdige resultatet. Ofte kommer det både snørr og tårer ifølge Melhuus.
- De ser jo ikke for seg at det skal bli slik. Det er utrolig artig, sier han, og legger til at de fleste velger både det dekorative og det mer tradisjonelle bildet som dokumenterer. Sistnevnte som regel i et litt mindre format. De ekte følelsene, med smilerynker og hele pakka, får vises i stort format på stueveggen.
– Velger man denne type bilder må man gå på akkord med at folk ikke viser hele ansiktet, påpeker Melhuus.

Far er med

Han sier det er mye som har endret seg innen familiefotograferingen i løpet av de vel 30 årene han har vært i bransjen. Blant annet er far kommet mye mer på banen når familiens siste tilskudd eller konfirmanten skal fotograferes.
– Markedet har forandret seg i forbindelse med at far tar ut pappaperm. Ofte er det fedrene som kommer og bestiller babyfotografering. Også når det gjelder konfirmanter er det ofte far som tar kontakt, sier han.

Personlige takkekort

Titt Melhuus lager også takkekort til konfirmanter og brudepar, og hvert takkekort blir egendesignet av grafisk formgiver Tone Grøntvedt Melhuus. Da viser man gjerne frem hele spennet, fra den pyntede konfirmanten i dress til den fotballgale 15-åringen i fotballdrakt.
– Da prøver vi å få litt variasjon i det. De skal vises med hele seg. En brudeserie skal for eksempel gjenspeile både at de er glade i hverandre, men også at de har mye energi, hvis de har det, poengterer Melhuus.

Utvider

Han sier de jobber like mye utendørs som i studio når de tar bilder. Studioets beliggenhet rett ved Lykkens Portal betyr at de har lett tilgang til kulisser.
– Vi har en pen plassering med tanke på utefotografering, og vi bruker ofte veitene og domkirka, sier Melhuus. 
I disse dager holder de på å utvide studioet i Kjøpmannsgata, og vil med det få et studio nummer to, som også inkluderer et eget studio til babyfotografering. Lokalene til Titt Melhuus består i dag av et fotostudio, to gallerier, antikkbutikk, rammeverksted og produksjonslokaler.
– Vi lager bildene fra A til Å selv. Vi produserer de og ser prosessen hele veien. Det er en fordel, da det er lettere å gå inn og korrigere, sier Tone Grøntvedt Melhuus.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: TiTT Melhuus

Følg IN magasinet på Facebook