Hjem » Oslo » Mat & drikke » - Et eventyr av delikatesser

- Et eventyr av delikatesser

På Adamstuen ligger slakterbutikken Kokken og slakteren. Her ligger det delikatesser av alle slag, på rekke og rad. Maten er hjemmelaget med høy kvalitet og unike sammensetninger.
kokken og slakteren2
De tre kokkene Alexander de Brucq, Cato Mortensen, Sam Räsänen og slakteren Josef Chlipolla, overtok slakterbutikken 14. august. De har hatt hendene fulle med å pusse opp siden den gang. Butikken åpnet fredag 31. august, og de er spente på om stamkundene vil være like fornøyd med dem, som de forrige eierne. – Alle lykkeønskningene fra tidligere kunder har vært veldig koselig. Det har kommet enormt med kunder, forteller Cato Mortensen med iver. De er opptatt av at alle i driften skal være jevnbyrdige, og vil kalles kokker i dagligdrift. – Vi vil begrense tittelbruken, forklarer Alexander de Brucq.

Lett og god stemning

Her er stemningen lett, og det er mye humor og varme. I døra møtes man av en blid betjening, god service, delikatesser på rekke og rad, og et trivelig lokale. Delikatesser som hjemmelaget spesialpølser, kjøtt i marinader, spekeskinke, gyros, indrefilet og hakkebøff lam fylt med blant annet feta ost og oliven, fyller opp disken. Her ligger også et stort utvalg av svarte og grønne oliven, feta ost og soltørkede tomater. I hyllene står det mange ulike oljer, marinader og sauser. – Det er et eventyr av delikatesser. Vi satser mer og mer på økologiske produkter. Flere blir mer og mer interessert i det, smiler Cato. I en fryser har de til og med is, for de som skulle ønske en liten dessert etter maten. De ønsker å nå et bredt publikum og alle er velkomne. – Vi ønsker alle gamle og nye kunder velkommen, sier Alexander. Kundene kommer i alle størrelser og former. – Her kommer det alt mulig. Fra de som kun vil ha snacks i hånda, til de som skal ha mat til 30 personer, og de som bare skal ha pålegg, forteller han. Kunden kommer tilbake på grunn av kvalitetsproduktene, og de har unike produkter som kun fås der. – Det vi ikke har, kan vi bestille, sier Cato.
kokken og slakteren3

100 års materfaring

– Vi har 100 års materfaring til sammen. Vi satser stort på varm lunsj for dem som er i farten, og varm mat for de som kommer sent hjem. Det er sunn og hjemmelaget mat, sier han. – Det er litt in nå med sunn mat, legger Cato til. Josef, Alexander og Cato viser frem fryserommet. Her henger det griser og lam fra kroker på veggene. De poserer villig med et lammeslakt mellom seg og ler. – Her behandler vi maten kjærlig, sier Cato Mortensen, og gir dyrekadaveret et lekent klaps på siden. I hjørnet henger noen pølser. – Dette er salamipølser med rom, sier Josef og peker stolt på en rems med tykke pølser, som henger fra en krok på veggen. Alle pølsene og påleggene er produsert på huset, og er kun å få her i butikken. Det ligger åtte forskjellige typer pølser i disken. De har blant annet spesialiteten lammepølse med feta og oliven. De har også lammepølser med chili. – Slagordet er ”biffen er mør”. Det har vært slagordet her i mer enn 50 år. Det var det eneste som sto i annonsen før, med firmanavnet under. Det er ganske morsomt, sier Cato.

Gamle tradisjoner

De følger oppskrifter etter gamle tradisjoner. – Vi har middagsretter som gryteretter, kjøttkaker, lappskaus og masse annet spennende. Det er grunnkjernene på retter og så har vi en til to forskjellige hver dag, forteller Cato. De er opptatt av å bruke små, lokale leverandører, fremfor store. – Vi bruker små tradisjonelle norske kjøttleverandører med kvalitetskjøtt. Det som gjør oss litt spesielle er at vi har egne oppskrifter, forklarer Alexander. Hva selger dere mest av? – Leverposteien er vår best selger. Det er den det går mest unna. Den er veldig god. Vil du ha med en hjem. Da kan du bare kjøpe deg et par rundstykker, så har du den perfekte lunsj, smiler Cato.
kokken og slakteren main picture1

– Beste slakteren i byen

En fast kunde dukker opp. Hun har vært stamkunde i mange år. – Dere er de beste slakterne i byen. Det er mange som sier det. Jeg kjøper alt her. Jeg var helt fortvilet når det var stengt her i sommer. Jeg skulle lage lapskaus, men fant ikke salt kjøtt noen steder. Jeg skulle også lage ertesuppe, men fant ikke det heller. Jeg blir helt matt når ikke sentre som CC Vest har det. Cato Mortensen viser stolt frem den nye kokkelogoen og slagordet på vinduet. Slagordet sier – Ble det ikke fint når vi fikk opp kokken, spør han og smiler bredt. – Jo, det ble veldig fint. Nå synes butikken mye bedre også, samtykker hun. Kunden ønsker dem lykke til i det hun går, og er tydeligvis fornøyd med produktene og de nye ansiktene. Mat med kjærlighet – Vi lager mat med kjærlighet. Den er egenprodusert og fås kun her. Å handle mat her skal være en sosial prosess. Det skal ikke bare handle om å kjøpe mat, sier Alexander. På nyåret vil de komme ut med, overtidsmat med levering av mat på døren. De leverer også sine særegne produkter til kafeer og restauranter. – En nyhet er at vi nå leverer catering i alle mulige former. Ingen er for store og ingen er for små, opplyser Alexander. Det er mest hektisk hos dem mellom klokken tre og seks. – Når folk slutter på jobb er det helt kaos her, ler Cato. De arrangerer gratis pølsekurs for sine registrerte kunder. Det vil starte ved juletider, og det vil komme et par ganger i året. Det er ikke fastsatt noen dato ennå, men informasjonen blir lagt ut på deres hjemmeside. Tekst og bilder: Alexandra Løvås Gonzalez