Hjem » Bergen »  Vil mytene om kosmetisk kirurgi til livs

Vil mytene om kosmetisk kirurgi til livs

– At de som velger å gjøre brystene større enten er unge, blonde og dumme – eller veldig rike, stemmer ikke, mener Tom Inge Ørner. Plastikkirurgen ved Teres Bergen ønsker å avlive mytene knyttet til denne type operasjoner.

– Det er ingen sammenheng mellom pris og kvalitet i vår bransje. Det som betyr noe er hvem som utfører operasjonen og hvilken erfaring kirurgen har, mener Tom Inge Ørner ved Teres Bergen.

– Da jeg startet med privat plastikkirurgi i 1995, var det å ta en brystforstørrende operasjon tabubelagt og helst noe man ikke snakket om. Selv om slike inngrep i dag har fått større aksept i samfunnet, har det oppstått mange myter knyttet til det å fikse på kroppen, sier dr. Ørner.

Veloverveid fra vanlige kvinner

Den erfarne kirurgen mener det er på høy tid at mytene rundt kosmetiske operasjoner avlives, en gang for alle. Han trekker fram den kanskje mest utbredte myten og kanskje mest feilaktige oppfatningen av hvem som velger å få utført en kosmetisk operasjon: Kun unge, blonde kvinner med lav IQ velger å forandre på kroppen sin.
– Fullstendig feil! Alle mine pasienter er oppegående og reflekterte kvinner i alderen 20-45 år. Dette er helt vanlige kvinner fra alle samfunnslag, som verken er veldig rike eller mindre intelligente, sier dr. Ørner.
En annen utbredt myte er at kvinner som ønsker å få endret på brystene sine, gjør det for sine menn.
– Min klare oppfatning er at kvinnene gjør dette utelukkende av egne hensyn, slår han fast og legger til:
– Og det er alltid en veloverveid avgjørelse, en beslutning mange har brukt år på å komme fram til.

Ikke sammenfall mellom pris og kvalitet

At kvalitet koster er et argument som ofte brukes når man skal kjøpe en vare. Dette mener den erfarne kirurgen ikke gjelder når en skal «kjøpe» en kosmetisk operasjon.
– Det er ingen sammenheng mellom pris og kvalitet i vår bransje, slik mange later til å tro. Det som betyr noe er hvem som utfører operasjonen og hvilken erfaring denne kirurgen innehar. Høy pris gir ikke nødvendigvis et godt resultat eller en fornøyd pasient, påpeker Tom Inge Ørner.
Han avkrefter samtidig påstanden som ofte kommer frem i media om at «alle gjør det».
– Igjen en veldig unyansert og medieskapt påstand. Faktum er jo at det er veldig få kvinner som lar seg operere for å forandre eller bedre sitt utseende. Men det er riktig at det er flere og flere som velger å la seg operere, medgir dr. Ørner.

Få misfornøyde pasienter

Gjentatte ganger har han støtt på myten om at mange er misfornøyde med operasjonen og angrer.
– Det stemmer verken med de tilbakemeldingene jeg selv får, og det inntrykk jeg har fått av pasienter som har vært hos andre kirurger, sier dr. Ørner.
Han legger ukens bunke med evalueringer fra pasientene på bordet. Bortsett fra en enslig åtter, er det tiere og toppskår over hele fjøla for kirurgen og Teres Bergen.

Eksplosiv myte

Dr. Ørner smiler, ikke av evalueringsresultatene – det er slik han mener det skal være - men av den rarest og mest tullete påstanden han hører - en myte han ennå ikke har klart å finne opphavet til.
– Har du operert inn silikonimplantater, kan du verken kan fly eller dykke, fordi du risikerer at protesene kan eksplodere, sier kirurgen og ler.
– Har du hørt noe sånt vrøvl. Her må noen ha sett en film og ikke helt klart å skille mellom fiksjon og virkelighet.

Tekst: Geir Dahle | Foto: Teres Bergen

Følg IN magasinet på Facebook