Hjem » Trondheim » Klær & mote »  Viktig å sjekke øyehelsen

Viktig å sjekke øyehelsen

Det er like viktig å sjekke øynene som alt annet. En utvidet synsundersøkelse kan avdekke både synsfeil og tegn på øyesykdommer. Når sjekket du øynene dine sist?

Mange av oss tar det for gitt, men synet er den viktigste sansen vi har. Optiker og eier av Interoptik Sjøhaug og Sande, Klaus A. Sjøhaug, understreker hvor viktig det er å ivareta øyehelsen. 
– Synet vårt er avgjørende for å fungere i dagliglivet. Det er en av de mest tillærte sansene vi har, noe vi kanskje har glemt. De første leveårene våre går med på å trene opp kropp og syn, og de aller fleste av oss tar synet for gitt, sier han. 

Sjekk hvert 3. år

En sjekk hvert tredje år er fornuftig, ifølge Sjøhaug. Har du ikke sjekket synet før, bør du gjøre dette for å få en status. En synstest bør ikke lenger bare bestå av en synstest, men også en utvidet synshelseundersøkelse. Interoptik Sjøhaug og Sande var en av de første optikerne som i sin tid tok i bruk netthinneskanneren, som gjør at man kan undersøke øyets innside grundig. Skanneren kan avdekke faresignaler som grønn stær, grå stær, forkalkninger i øyebunnen, rift eller hull netthinnen, diabetes eller tegn som kan indikere hjerte- og karsykdommer.

55 år i Midtbyen

Det er gått 15 år siden Klaus A. Sjøhaug og Beathe H. Sjøhaug tok over optikerforretningen i Murgården i Thomas Angells gate 22 etter Klaus’ far, Nils H. Sjøhaug og hans partner Einar M. Sande. Da hadde Sjøhaug og Sande drevet butikken i de samme lokalene siden 1959, og etablert seg som en av byens fremste innen sitt fag. Nils H. Sjøhaug var blant annet en av de første i landet om utdannet seg innen kontaktlinseteknologien på 60-tallet. I 1984 ble butikken en del av Interoptik-kjeden, og kan i år feire 30-årsjubileum som en del av kjeden. I dag er Sjøhaug og Sande en av de tre største optikerforretningene i kjeden, og er også medeier av Interoptik Brilleringen Søndre Gate.

En «rivende» utvikling

Mye har endret seg i optikerfaget de siste tiårene. Fra å være et rent håndverksfag med fokus på tilvirkning og salg av briller, ligger mye av fokuset i dag på øyehelse. I tillegg til å screene for sykdommer, kan optikeren i dag også henvise direkte til øyelege uten å gå via fastlegen først. 
– Sakte men sikkert ser vi at folk har blitt mer oppmerksomme på å sjekke både syn og øyehelse. Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å informere om hva en optiker kan gjøre tidligere, sier Sjøhaug. 
I en bransje der utviklingen har gått raskt, legger han stor vekt på og hele tiden oppdatere seg selv og staben sin. 
– Vi satser på fag, kompetanse og innovasjon. «Din personlige optiker» er visjonen vår. Det har vært en rivende teknologisk utvikling i faget, og vi har alltid ønsket å være en av de fremste teknologibedriftene. Det var også en av kjepphestene til min far og Einar Sande, sier Sjøhaug.

Årets optiker

Nylig ble han av sine kolleger i Interoptik-kjeden kåret til Årets Optiker, og han sitter også i Interoptik-kjedens fagråd. Et av områdene det forskes mye på er nærsynthet og årsakene knyttet til dette. Sjøhaug og Sande var en av de første optikerne i Trondheim som tok i bruk en type progressiv kontaktlinse som skal bremse utviklingen av nærsynthet. Nattlinseterapi er en annen behandlingsform mot nærsynthet. 
– Dette er en hard linse som former øyet om natten og som gir normalsyn når man tar den av om morgenen. Det forskes mye ute i verden på nærsynthet, og derfor vil vi løpet av de neste to årene se en stor utvikling i behandlingen mot nærsynthet, forteller Klaus A. Sjøhaug.

Tekst & foto: Renate Brødreskift