Hjem » Reiser & opplevelser »  Vidunderlige Brasil – fotball og samba!

Vidunderlige Brasil – fotball og samba!

Når det er karneval i Brasil eksploderer hele landet i en folkefest av kostymer, musikk og dans. Hundretusener samles på tribunene på Sambadrome for å se paraden med hardtslående trommeslagere og lettkledde dansere.

I sommer er det på andre tribuner folkemengdene samles. Det er VM i fotball! Den 12. Juni sparkes mesterskapet i gang. Åpningskampen står mellom Brasil og Kroatia, og for vertsnasjonen er intet annet enn seier godt nok. Siden står toppoppgjørene i kø – helt frem til finalen den 13. Juli. Selv gleder jeg meg som et lite barn. Om interessen for fotball ellers kan være noe laber, er det noe eget med VM. Knapt noe annet sportslig arrangement vekker mer følelser. Hvem sier for eksempel at menn ikke kan gråte? Besøk en hvilken som helst fotballpub i sommer og det motsatte vil bli bevist. 
Og hvem husker ikke den sydlandske stemningen i Norges gater da vi slo – nettopp Brasil – under VM i 1998? Ellers følelseskalde nordmenn brøt i en spontan folkefest i fotballen og kjærlighetens navn. Folk danset samba til den lyse morgen.

Latinamerikanske rytmer

Det skal vi gjøre i år også. Glem at Norge aldri kvalifiserte seg. Vi heier på Brasil, samba og sommer! For dette er Brasils år. Det er tid for sambafotball!
– Av en eller annen grunn tenker jeg mest på damer med fyldige romper i små bikinier når det er snakk om sambafotball, forteller min venninne og fotballidiot Harriet. 
Men mange linker det mot den måten Brasil er kjent for å spille på; teknisk fotball der spillerne dribler seg elegant, men ikke alltid så effektivt på banen og tilskuerne skråler og synger fra sidelinjen. Det er leken fotball. Latinsk fotball. Sexy fotball. 
    Harriet, som har en ukentlig fotballspalte på P13, blir blank i blikket når hun minnes Brasils vidunderlige VM-lag fra 1982. Fantastiske Zico spilte på laget, shortsene var kortere og strammere enn nå, trøyene satt som limt på kroppen og svetten glinset. Laget spilte lekent og vakkert med nydelige individualister. Det var ganske enkelt god fotball. 
    Et søk på Youtube bekrefter raskt det madammen sier. Trøyene er riktignok noe løsere nå, men det blir nok sexy fotball i år også. Kampene vises jevnt fordelt på TV2 og NRK. Selvsagt er det mulig å se dem hjemme, men undertegnede anbefaler andre alternativer. Over hele Norge rigges det storskjermer utendørs. Under åpningskampen på Kontraskjær i Oslo blir det – i tillegg til fotball – show med Sambaladies. Det er bestilt sol, og stemningen kommer til å bli minst like sydlandsk og dampende som på fotballtribunene i Brasil. Man sitter tett inntil andre tilskuere, har solen midt i fleisen, det ropes, hyles og beveges – og så deler man målet eller skuffelsen med den ved siden av. Det er vakkert, kroppslig og sensuelt.
Kan fotball være like sensuelt og deilig som samba? 
Og ja, i høyeste grad. Fotball er sensuelt. Ta for eksempel frem noen gamle klipp av Zinedine Zidane (bare navnet er sensuelt) og se på bevegelsene hans; rykket og måten han snor seg gjennom banen. Eller se på Ronaldos øvre lårmuskulatur i det han kliner til et frispark i krysset. Den enkelte spiller kan være sensuell, og et nydelig angrep eller formasjon fra et hvilket som helst lag er sensuell. Veltrente menn som mestrer ballen er sensuelt. Ai, ai som jeg gleder meg! 
Dessverre, vil noen si, går ukene fotball-VM varer så altfor fort. Og bare tanken på at det da er fire år til neste gang kan få enhver til å få et akutt anfall av «post fotballblues». Det er da det er på tide å finne frem sambatonene. Ta på deg sandaler, bikini og paljetter – og dans deg inn i de lyse nettene. For den norske sommeren, i år krydret med latinske rytmer, er langt fra over. Den har så vidt begynt.

Samba på Operaen

Østlendinger kan toppe sesongen med et besøk i Operaen den 31. August. Da er det duket for familieforestillingen Sambadrome. Brasils stolte karnevaltradisjon er i fokus, men publikum får også en sjelden mulighet til å oppleve landets mange kontraster – fra Amazonas’ fuktige regnskog, via brasiliansk folkesang og atletisk capoeira. Det blir både bilder, sang og dans. På scenen møter vi blant andre Jenny Elizabeth Gjerløw, kjent fra Sambaladies – som også hadde flere show i forbindelse med fotball-VM. Hun er halvt brasiliansk, men født og oppvokst i Norge. 
– Jeg tok mitt første sambakurs for bare åtte år siden. Det ga mersmak, og jeg reiste til Brasil for å lære mer, forteller hun. 
Kunnskapen tok Jenny med seg tilbake til Norge, hvor hun sammen med Sandra Brekke Ugelstad dannet Sambaladies

Når damene opptrer er det gjerne iført habitter med høy glamfaktor
– Mange forbinder gjerne samba med karneval, og da er selvsagt kostymer en vesentlig del av dansen. Men det er viktig å påpeke at samba er langt mer enn bare glitter og stas. I Brasil er dansen en integrert del av kulturen. 
– Tror du vi klarer å gjenskape denne dansegleden i Oslo? 
– Å joda, vi skal nok klare å skape stemning her også. Denne sommeren står i sambaens tegn. 

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Presse

Følg IN magasinet på Facebook