Hjem » Hjem & fritid »  Vakkert, fargerikt og slitesterkt

Vakkert, fargerikt og slitesterkt

En gammel villa midt i Oslos kommersielle glassjungel fylt av fargerike Dobag-tepper. Et pust av en annen tid. Av andre verdier. For å beskrive et Dobag-teppe, trengs et ikke-kommersielt språk og ord som opplevelse, inspirasjon og glede.

Når man opplever et Dobag-teppe, opplever man noe som er levende. Det er vakkert uten å være perfekt. Det ikke-perfekte ligger i at det er laget av mennesker, skapt i en kreativ prosess, en prosess som følger gamle tradisjoner, ikke en A4 oppskrift. Å møte et slikt teppe gir inspirasjon og glede fordi det er en ekthet over det. Ekthet er mangelvare i vårt samfunn. Det blir derfor nesten som å oppleve noe nytt.
Dobag har forstått hvordan de kan formidle denne opplevelsen, inspirasjonen, til gamle og nye kunder. Når den nye teppekolleksjonen ankommer, inviterer de til Teppeutpakkingsfest. Dette er Dobag-teppenes visning. Høytidelig presenteres teppene på sin helt spesielle catwalk, midt på gulvet med gjestene sittende rundt. Hvert teppe blir kommentert både fra Galleri Dobag sin side og fra de fremmøttes. Kanskje er det en kunde som vil ha et teppe lagt til side for å prøve det hjemme. Lang erfaring, kunnskap og entusiasme særpreger alle som jobber her. Slikt skaper tillit hos kunden.

Teppene er unike

Teppene er unike, sier Eckhart Schroeter, som møter meg i det store åpne kjøkkenet i Villa Aavold på Skøyen, opprinnelig fra 1700-tallet. Her opplever jeg samspillet mellom norsk 1700-talls-arkitektur, orientalsk tradisjonell teppekunst og et minimalistisk interiør med innslag av limegrønt – alt innhyllet i duften av nytraktet espresso! 
Det er tre kriterier som karakteriserer Dobag-teppene, og som gjør dem unike: Materialer, håndverk og farge. Dobag-teppene er alle laget av den beste vinterullen på sauer som beiter i fjellområder. Ullen som brukes i teppene er derfor ny, slitesterk og vakker. Hver eneste tråd er håndspunnet med enkle redskaper.
Ullen farges ved hjelp av utvalgte planter, i tråd med gamle tradisjoner. Faktisk har forskere analysert eldgamle tyrkiske tepper for å avdekke hemmeligheten bak de vakre og særdeles holdbare fargene. På denne måten har man funnet tilbake til de glemte oppskriftene.
Ullen blir farget med utvalgte planter som for eksempel kamille og krapp. På ullfargingsdagen samles kvinnene for å bivåne den spennende prosessen. Kan hende blir noe av ullen farget om igjen sammen med andre planter for å oppnå en annen farge. Kan hende får de se hvordan gult på sekunder forvandles til indigo idet ullen trekkes opp av vannet og blir påvirket av oksygen!

Iboende harmoni

Plantefarger har en iboende harmoni. Disse fargene har nemlig over- og undertoner som syntetiske farger mangler. Bare tenk på klangfargen vi opplever fra en synthesizer – hvor steril den er i forhold til et levende instrument. 
Terapeuter har gitt tilbakemelding på at plantefargene har helbredende virkning. De gjør noe med menneskesinnet. Det samme har vært sagt av folk som arbeider med Feng Shui – et interiørkonsept som vektlegger harmoni, ro og balanse. 

To typer tepper

Dobag selger to hovedtyper tepper, begge av 100 % ull. Den ene typen er knyttede tepper med ullrenning der knuter av ulltråd blir knyttet på hver renningstråd horisontalt. To vanlige innslag fungerer deretter som feste for ”knuteinnslaget”. Alt veves meget tett. 
Den andre typen er kelimer som er vevde tepper med ullrenning og -innslag. Disse teppene er noe tynnere, da de ikke har knuter. De faller også noe rimeligere i pris. 
Begge typer tepper er meget slitesterke og anvendelige. De kan brukes i mange forskjellige rom, i stuen så vel som på kjøkkenet eller gjerne på badet.  
Et Dobag-teppe skårer så høyt i et interiør, at mange har begynt å ta utgangspunkt i teppet når de skal møblere et rom. 
På grunn av de utsøkte materialene i teppet, er det meget slitesterkt. Teppet blir bare vakrere med årene, sier Schroeter. Det eneste som trengs er støvsuging. Væske som blir sølt på teppet, vil prelle naturlig av på grunn av fettet i ullen. Flekker vil følgelig heller ikke trenge ned i teppet. 
British Museum i London har siden 1989 hatt et Dobag-teppe i et utstillingsrom – på gulvet. Å tåle å bli tråkket på av så mange mennesker i 18 strake år, sier mye om slitestyrken! Å bli valgt ut som leverandør av dette spesialbestilte teppet, på 27m2, sier mye om Dobags internasjonale status. Samtidig er et Dobag-teppe for folk flest og koster ikke mer enn et godt møbel.

Følg IN magasinet på Facebook