Hjem » Oslo »  Vårstemning på Værtshuset Bærums Verk

Vårstemning på Værtshuset Bærums Verk

Etter kalde vintermåneder oppleves uteserveringen hos Værtshuset Bærums Verk nærmest som en drøm. Her kan du sitte blant store trær og bugnende blomsterkrukker mens du nyter fantastiske retter basert på det ypperste av råvarer!

Værtshuset Bærums Verk er ikke helt som alle andre spisesteder. I de gamle tømmerhusene sitter historien formerlig i veggene og i hagen ligger det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer. Første gang man kommer ut i hagen føles det nesten som om man har oppdaget en skjult perle. Her sørger store trær for svalende skygge, biene haster forbi på vei til bikubene og i alle krukker og potter bugner det av blomster. I det hele tatt er bare det å ta den korte turen ut til Bærums Verk fra Oslo nærmest som å komme til en annen verden. Med suset fra fossen i bakgrunnene er de gamle trehusene og mursteinsbygningene den perfekte rammen for en spasertur eller en handleopplevelse hos de mange butikkene eller kunsthåndverkerne. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger Værtshuset Bærums Verk.

Berømte rugbrød

Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641 og er Norges eldste spisested. I det lille rødmalte tømmerhuset på bredden til elven Lomma sitter historien fremdeles i tømmerveggene. I dag er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som er vertskap ved vertshuset, noe de har vært helt siden 2000. På et sånt sted sklir ansvarsområdene litt over hverandre, men Bob har hovedansvaret for maten og Ulla for serveringen og det administrative. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser. Alle værelsene i Værtshuset har ulik størrelser og innredning. Lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen her, selv om det nok ikke akkurat letter jobben det er å drive en moderne restaurant. Bob innrømmer gjerne at vedlikeholdsarbeidet på et sted som dette er et evighetsarbeid, og deler av påsken i år vil de holde stengt for å renovere de gamle tregulvene. 
– I år kommer jo påsken veldig sent. Rett etter påske bytter vi til sommermenyen og begynner å gjøre i stand uteområdet. Det er en deilig følelse når snøen begynner å forsvinne og vi kan begynne forberedelsene til sommeren. Etter vinteren har folk lyst til å sitte ute og det er godt å få litt ekstra plass med uteserveringen. Det er utrolig flott å sitte ute her når solen skinner. Det er verken støy eller trafikk, og mange av gjestene våre beskriver det som en hemmelig perle.

Lokale råvarer

Det er en rekke fristende retter på menyen ved Værtshuset. Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. Og på vakre solskinnsdager er det få ting som slår det nyte en salat og noe kaldt å drikke omgitt av historiske bygninger og blomstrende syriner. Det er også mulig å bestille retter som du kan grille på en egen grillstein, noe som gjør måltidet til en morsom og sosial opplevelse.
– Menyen endres i takt med årstidene og råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. I tiden fremover blir det en lettere meny med alt det gode som gror om sommeren, som asparges, jordbær og rabarbra. På menyen blir det også grillet ishavsrøye, fjellørret, salmalaks og vaktler. Og fine, store salater til lunsj. Skalldyr er veldig populært, blant annet er krabbe i fennikel en av våre mest solgte retter denne årstiden. Kalvefileten er også utrolig populær.

Stedet for feiringer

Med rom i ulike størrelser er Værtshuset det perfekte stedet for å feire livets små og store begivenheter. I løpet av våren og sommeren er det mange konfirmasjoner og bryllup her, og for mange er det fast tradisjon med et besøk her 17. mai. 
– Vi arrangerer selskaper fra fødsel til grav med alt i mellom. Både mai og juni er travle måneder for oss med mange konfirmasjoner, barnedåper, bryllup og avslutninger. St. Hansaften bruker også å være en fantasiske dag, særlig når vi er heldige med været. Da er det grilling, musikk og dans. 
Bærums Verk er jo en destinasjon i seg selv med kort vei til landlige omgivelser. Her kan du både besøke smia og glassblåseren og gå på skulpturvandring, før du avslutter det hele med et besøk hos Ulla og Bob på Norges eldste spisested!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

• Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
• Telefonnummer: 67 80 02 00
• Web: www.vaertshusetbaerum.no
• Facebook: www.facebook.com/vaerthusetbaerum.no
• Instagram: www.instagram.com/vaertshusetbaerum

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk

Følg IN magasinet på Facebook