Hjem » Trondheim » Kultur & underholdning »  UNN DEG EN MAGISK MUSIKKOPPLEVELSE

UNN DEG EN MAGISK MUSIKKOPPLEVELSE

Trondheim Symfoniorkester (TSO), er en av de største kulturinstitusjonene i landet. Mer enn 90 musikalske ildsjeler jobber aktivt hele året for å skape gode musikkopplevelser for både små og store.

Torsdag 28. november inviteres du til den fantastiske walisiske barytonen Bryn Terfel som synger utdrag fra Wagners operaer. Denne konserten vil en storslått markering av Wagners 200-årsjubileum.

TSO er opptatt av å presentere et bredt musikalsk repertoar, og være et folkelig orkester for alle. I høst kan du virkelig se frem til rikholdig program. Kommunikasjonsjef i TSO Nina Steen, forteller at de jobber aktivt for å nå mange gjennom ulike musikalske sjangre.
– Vi er opptatt av å modernisere oss, og ønsker å skape en ujålete stemning med engasjerende og underholdende konserter av høy kvalitet. Barn og unge er også et viktig publikum for oss. Lørdag 5. oktober inviterer vi til en spennende familiekonsert med TSO og keiserpingvinen Bismarck, som igjen er på krigsstien mot håpløse foreldre. Denne gangen er tema: Bismarck på sirkus og vi samarbeider med sirkuselevene fra kulturskolen i Trondheim. Det blir masse ablegøyer, sier Steen.

Barnas høydepunkt

Den populære familiekonserten har etter hvert blitt en tradisjon for mange familier, og arrangeres femte året på rad. Pingvinkonsertene er barnas store høydepunkt, og en morsom måte for de små å bli kjent med symfoniorkesteret. Andre populære arrangementer du kan få med deg er den klassiske julekonserten, åpent hus og lillesøsterkonserten. Formidling av orkestermusikk til barn og ungdom er en viktig del av TSOs virksomhet. Hvert år de siste ti årene har mellom 10 000 og 20 000 barn og unge besøkt disse konsertene, som er tilrettelagt spesielt for disse aldersgruppene. TSO har forøvrig et nært samarbeid med Den kulturelle skolesekken og Kulturskolen i Trondheim, for på best mulig måte ivareta at barn og unge skal få oppdage og oppleve orkestermusikken og miljøet.

Unik autoritet

Torsdag 21. november kan du oppleve den kjente koreanske dirigenten Han-Na Chang, som ble tatt godt imot av publikum og orkester da hun forrige sesong ga en stor konsertopplevelse.
Denne høsten blir hun TSOs 1.gjestedirigent, samtidig som hun tiltrer som Music Director i Qatar Philharmonic Orchestra. Chang har allerede gjort seg bemerket som en internasjonal renommert solocellist før en raskt stigende karriere som dirigent tok over.
– Vi føler at vi har skutt en ny gullfugl. Det er virkelig frydefullt det hun skaper, vanvittig flott og helt magisk, sier Steen engasjert.
Produksjonsleder for TSO Geir Solum, forteller at Chang ønsket å ha med seg en solist fra distriktet. Valget falt på den 13 år gamle trondheimsgutten Joakim Røbergshagen, som gjorde en flott opptreden på TSOs Nyttårskonsert i 2013. Den unge og talentfulle nykommeren har allerede gjort seg bemerket med sitt fantastiske spill.
– Denne karen er en kul og naturlig type, som vi har stor tro på, sier Solum som påpeker at konserten er i ferd med å bli utsolgt.

Ungt fiolintalent

Fiolintalentet Joakim Røbergshagen ble blant annet kåret til årets musiker under Ungdommens musikkmesterskap, som 11-åring. Røbergshagen har rukket mye på sine elleve år. Han begynte på Trondheim kommunale kulturskole allerede som 7-åring. De siste årene har han blant annet spilt solist med Trondheimssolistene og Trondheim Symfoniorkester. Han har også hatt opptreden under Stavern Kammermusikkfestival, Oslo Kammermusikkfestival og under Olavsdagene i Trondheim. Røbergshagen har imponert de fleste med sin enorme innlevelse og store talent. Deriblant hans store idol, Arve Tellefsen, som oppdaget han for første gang i 2011 under Vinterspillene på Røros. Tellefsen ble tydelig imponert og plukket ut den unge fiolinisten til å få være med å spille på Oslo Kammermusikkfestival i august i fjor.

200-års jubileum

Publikum har mye å glede seg til fra TSO denne høsten. Torsdag 28. november inviteres du til den fantastiske walisiske barytonen Bryn Terfel som synger utdrag fra Wagners operaer. Denne konserten vil en storslått markering av Wagners 200-årsjubileum. 
– Den kjente operastemmen må virkelig oppleves. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra et fornøyd publikum etter den flotte konserten han hadde i 2011. Wagners musikk er dramatisk og virkelig noe å få med seg, sier Steen med et stort smil.
Bryn Terfel er spesielt kjent for sine praktfulle tolkninger av roller som Wotan i Nibelungens Ring og tittelrollen i Den Flyvende Hollender. Nå kan du unne deg en kraftfull helaften med den store operastemmen, som har med seg den amerikanske sopranen Rachel Willis-Sørensen og dirigent Gareth Jones.

Stor utståling

Bryn Terfel er en allsidig sanger med en fantastisk utstråling og stort scene-nærvær.
Denne mannen er like bekvem med tradisjonelle folkesanger og musicals som større operaroller. Noe mer kraftfullt og sjarmerende innen operaverden skal man lete lenge etter. Han har sunget ved de største operahusene verden over siden debuten hjemme med den walisiske opera, som Guglielmo i Mozarts Cosi fan Tutte. Siden har han gått fra den ene suksessen til den andre, i roller som Figaro og Faust, i tillegg til så forskjellige begivenheter som åpningen av Wales Millenium Center, BBC «Last Night of the proms» og «The Royal Variety Show» i Central park i New York. Gled deg til en aften i selskap med en av operaverdens helt store stemmer.

Richard Wagner

Han er tross sine 200 år stadig en sterk kraft i den klassiske musikken, mest på grunn av sine operaer. Over hele verden markeres jubileet med sang og musikk, naturligvis også i Olavshallen. Wagners operaer er store og lange, men først og fremst så hypnotiske at man blir fullstendig suget inn i musikken. Er man først fanget av Wagner er det som regel ingen vei tilbake. Hans musikk er vanedannende, og man behøver ikke se en hel opera for å bli rammet av musikken.

Kom som du er

Om du ønsker deg en stemningsfull opplevelse, kan du trygt oppsøke Trondheim Symfoniorkester. TSO har til enhver tid et topptrent orkester i forhold til form og prestasjon. 
– Vårt orkester øver hver dag for å gi publikum en mektig musikkopplevelse. Vi har et stort repertoar og favner flere ulike målgrupper. Det er ingen kleskode hos oss. Kom som du er, helt enkelt, avslutter Nina Steen.
For mer informasjon om TSO og de ulike programmene, kan du besøke hjemme-siden: www.tso.no

Tekst: Mari Janne Støle | Foto: Mari Janne Støle & TSO

Følg IN magasinet på Facebook