Hjem » Sandnes »  Ung, italiensk mote

Ung, italiensk mote

Knapt noe annet europeisk land har et sterkere forhold til mote enn Italia. For italienerne er klær ganske enkelt kultur; like dypt forankret i folkesjelen som kunst, arkitektur og industridesign.

Det er en industri i full blomst. Alle har selvsagt hørt om ikoner som Armani, Ferre og Prada. Men faktum er at det i løpet av de siste tiårene har dukket opp flere moteskapere med internasjonal appell; unge navn som i høyeste grad har klart å tre ut av de gamle mesternes lange skygger. Ett av dem er Dondup.

Dondup – et kunstnerisk samarbeid

Bak Dondup står den italienske suksessduoen Massimo Berloni og Manuela Mariotti.
Merket er forholdsvis ungt; grunnlagt i åsene rundt Marche i 1999. Området har lange tradisjoner innen jeansproduksjon. Her lever tradisjonsrikt håndverk fortsatt i beste velgående, i dag sammensmeltet med moderne teknikker. Også Dondup startet tilværelsen via denim, men i løpet av bare få år utviklet merket seg til å romme en fullverdig look for både menn og kvinner.
De to kreative lederne følger ingen konvensjoner når det kommer til uttrykk, men gjør det til gangs når det kommer til gamle skreddertradisjoner. Kvalitet, søm og snitt minner like mye om haute couture som de anvendelige plaggene de faktisk er. Ingenting går på bekostning av klærnes funksjon. Frihet – og evnen til å kunne bevege seg, både i fysisk og mental forstand – er et gjennomgående tema i hver eneste kolleksjon.
– Det handler om å kunne utvikle seg. For oss er det en lidenskap, forteller Massimo Barloni i en pressemelding.

Ton-i-ton

Denne lidenskapen gjør at enhver kolleksjon fra Dondup blir møtt med stor spenning. Så langt har de aldri skuffet. Det gjør de heller ikke denne sesongen. Alle forventninger er innfridd – og vel så det. Kolleksjonen for kvinner er intet annet enn en fryd. Stilen spenner fra det enkle og rene til mer avantgardeinspirerte plagg. Fargepaletten er innbydende, og de ulike plaggene kan brukes til flere anledninger. Alt avhenger av stylingen.
«Prefall» er kjennetegnet ved sarte jordtoner og off-white. Silhuetten er myk og feminin. Korte skjørt kombineres med gensere i samme myke materiale og farge, mens skreddersydde bukser står seg utmerket sammen med en lekker bluse. Detaljene er mange, fra barokkinspirerte rysjer til 70-tallets frynser. Røffe skinnvester sørger for både varme og snert.
Når det nærmer seg vinter og selskapssesong er stilen noe strammere. Impulser fra tradisjonsrik herresøm sørger for et skarpt snitt, men uttrykket er likevel ytterst feminint. Korte blazere med innsvinget liv, klassiske bukser og yndige skjorter. Sesongen byr dessuten på en kvinnelig utgave av smokingen; en investering underegnede anbefaler alle. Detaljene er mange. Noen synlige og originale, andre mer skjulte og sublime. Det er sofistikert, elegant og ekte.
Grått og hvitt synes ved første øyekast som et tradisjonelt valg, men i hendene på Dondups designere blir det snarere motsatt. Innslag av høyrødt sørger dessuten for «det lille ekstra» som gjør ethvert antrekk.
Store deler av kolleksjonen er laget i sort, fra figursydde kjoler til rocka bukser prydet med glidelåser. Videre finnes jakker med dyreprint, biker-inspirerte skinnvester, gjennomsiktig chiffon og tyll. Kontrastplagg i metalliske stoffer åpner for en mer iøynefallende look. Man kan være chic, røff – eller begge deler. Valget er ditt.

Lar menn være menn

Kolleksjonen for menn er kanskje den beste noensinne. Den spenner vidt, og dekker alle behov. Klærne er maskuline, funksjonelle og kule. Ytterjakkene er røffe, men snittet gjør at de like gjerne kan bæres over en dress som jeans og en tykk ullgenser. Buksene har perfekt passform, men samtidig et ledig uttrykk. Sammen med en klassisk skjorte skaper de det perfekte jobb- eller festantrekk; kombinert med en romslig cardigan er de like godt egnet til fritid. Skjortene kommer for øvrig i mange former og fasonger, noen med mønster – andre uten.
Videre finnes myke collegegensere, t-shirts, klassiske ullgensere og selvsagt sko.
Også fargene holder en maskulin tone. Kamel, sort, grått, mørkeblått, grønt og burgunder. Dondup vet hva de gjør – og beviser det igjen og igjen. Fra den omfattende jeanslinjen for begge kjønn, til high fashion av det mest utsøkte slag.
Merket er eksklusivt, og er selektive i valget av sine forhandlere. Geddon er med sine fire butikker de eneste som representerer Dondup i Stavangerområdet.
– Dondup er noe av det beste som kommer fra Italia akkurat nå, og vi er utrolig stolte over å kunne tilby kundene våre dette merket, sier Bjørn Matzow Tønsberg, butikkleder ved Geddon Male.
– Både for menn og for kvinner, avslutter han.

FAKTA Hvem selger Dondup i Stavanger og Sandnes?

I Stavanger og Sandnes finner du Geddon hos Geddon Male/Female på Torgterrassen og Geddon Male/Female på Kvadrat. GEDDON handler om ANTREKKET. Fra sko og sokker til bukser, kjoler, belter, slips og vesker. Og kanskje et tørkle, klokke eller slipsnål som siste prikken over ièn.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Dondup

Følg IN magasinet på Facebook