Hjem » Trondheim » Kultur & underholdning »  Trøndelag Teater feirer 75 års jubileum

Trøndelag Teater feirer 75 års jubileum

Neste år har Trøndelag Teater 75-års jubileum. Dette feirer de med en rekke spennende premierer. To av deres fem scener blir dessuten renovert, og de håper med dette å kunne ta enda bedre i mot publikum.

 Når vi går inn i et nytt år, 2012, markerer dette også starten på 75-års jubileet til Trøndelag Teater. Bygget i Prinsens gate 20 ble reist allerede i 1816. Problemet for teateret den gang var at planleggerne ikke hadde tatt hensyn til plass for dekorasjoner, garderober eller teatermaskineriet. Etter hvert ble teateret restaurert både utvendig og innvendig. I 1937 kom den svenske skuespilleren Henry Gleditsch til Trondheim. Han grunnla Trøndelag Teater, og ble også teatrets første sjef. Teateret har 5 scener: Hovedscenen, Studioscenen, Gamle Scene, Theatercafeen, og Teaterkjelleren. Trøndelag Teater er Nordens eldste teaterhus i kontinuerlig drift.

 
4. oktober ble neste års program presentert for presse, teaterets ansatte og øvrige inviterte gjester. Fordi teaterproduksjon involverer så mange blir alle stykkene planlagt god tid i forveien.
– Alle teatersjefer har sin unike stil, men i løpet av en sesong skal det finnes noe for alle. Vi har en stor variasjon i vår teaterprogram, sier markedssjef Merete Wist Adde.
Både Gamle Scene og Theatercafeen skal pusses opp neste år. Dette medfører at det er to mindre scener i bruk frem til september. Når Theatercafeen åpnes igjen håper vi at den skal fungere som en helt vanlig kafé utenom forestillinger. Dette håper Wist Adde vil trekke flere folk inn i teateret.
 

12 premierer neste år

 Det er to teaterstykker igjen på plakaten hos Trøndelag Teater før jul. Forestillingen «Et Juleeventyr» hadde premiere 12. november på Hovedscenen. Fra 25. november kan du også få med deg stykket «En liten irritasjon» i Teaterkjelleren. I denne forestillingen møter du Edward og Flora, som er et aldrende ektepar. De lever stille og tilbaketrukket i fullkommen velstand. Det eneste skåret i gleden er at en uteligger har stilt seg opp utenfor hageporten deres. Der har han tenkt til å bli stående. Dette er en «trusselkomedie» som spilles på teatrets mest intime scene. Også andre deler av teaterbygningen dras inn i stykket som er skrevet av Harold Pinter. Det er skuespillerne Helga Wendelborg og Harald Brenna som spiller ekteparet Edward og Flora. Når teppet går ned for siste gang takker Wendelborg for seg etter femti år ved teateret.

 
I løpet av jubileumsåret er det hele 12 premierer hos Trøndelag Teater. Fire av disse er urpremierer. Allerede 20. januar åpner teateret sine dører når «Arturo Ui – og hans knirkefrie vei til makten» har premiere på Hovedscenen. Stykket er skrevet av Bertolt Brecht. Han satt i eksil i Finland under andre verdens krig, og var sterkt kritisk til Hitler. Stykket er en parodi på Hitlers vei til makten hvor handlingen er lagt til den amerikanske byen Chicago. Den dag i dag belyser stykke en aktuell problemstilling. I hovedrollen finner du Hans Petter Nilsen som Arturo Ui.
 
3. mars har Ibsens stykke «Gjengangere» premiere på Studioscenen. Dette er en visuelt moderne versjon av den kjente forestillingen som fortsatt har en stor aktualitet. I rollene finner du Hildegunn Eggen, Espen Klouman Høiner, Nils Johnson, Øyvind Brandtzæg og Siri Schnell Juvik.
 

Samarbeider med andre teateraktører

 Musikalen «Hair» har premiere fredag 23. mars på Hovedscenen.

– Dette gleder vi oss veldig til, sier Wist Adde.
Stykket ble for første gang satt opp i Norge på Den Nationale Scene i 1970, og er stadig like populært blant publikum. I rollene ser du blant annet Jon Lockert Rohde, Mads Bones, Ingrid Bergstrøm, Hans Petter Nilsen, Kohinoor Nordberg og Mari Haugen Smistad.
 
Samarbeid med andre teateraktører er viktig for Trøndelag Teater. Prosjektet «Unge dramatikere» er et samarbeid mellom Trøndelag Teater og Kjernehuset. Ungdom i alderen 13-19 år ønskes velkommen til å skrive for scenen. Innsendingsfrist er 10. desember 2011. Åtte tekster plukkes ut til en workshop hvor de blir videreutviklet, og fire av disse vil bli vist som enkle produksjoner i teaterkjelleren med premiere 25. april
 
Forestillingen «G7» er et samarbeid mellom Pontenegrinerne, Teaterhuset Avant Garden og Trøndelag Teater. Stykket er skrevet av Eivind Salen og Ingrid Werne Nilsen, og vil ha urpremiere på Teaterhuset Avant Garden 5. mai. 
 

Egen jubileumsforestilling

 «Prinsessedrama» har premiere på Studioscenen 29. august. Stykket er skrevet av Elfriede Jelinek som tidligere har vunnet Nobels litteraturpris. Forestillingen handler om 3 brokete kvinneskjebner, Askepott, Tornerose og Jackie Kennedy Onasis.

7. september har «Jeppe på Bjerget» premiere på hovedscenen. Stykket av Ludvig Holdberg er en klassiker som fortsatt er viktig den dag i dag. Dette er en modernisert utgave av forestillingen. Teater skal berøre og engasjere publikum, og dette stykket gjør nettopp det.
 
Videre utover høsten neste år er det to upremierer. «Jubileet» er skrevet som en jubileumsgave spesielt til trønderne og Trøndelag Teater i anledning 75 års jubileet. Stykket er skrevet av Jo Strømgren og har premiere på Gamle Scene 13. oktober.
 
3. november har et nytt prosjekt av Pia Marie Roll og Terje Nordby premiere på Studioscenen. Dette prosjektet er foreløpig så nytt at det ikke har fått noe navn.
 
Når vi nærmer oss julesesong neste år er det mye som skjer. «Jul i Prøysenland» har nypremiere på Hovedscenen 16. november. Dette er en forestilling av Hilde Olausson basert på Alf Prøysens viser og julefortellinger. Stykket handler om julens forventninger og mysterier.

«Du skal få høre fuglesang» er et barneteater som har urpremiere i Teaterkjelleren 24. november. Dette stykket er laget av Lise Hovik og Teater Fot.

«Alle tiders julebord» er svært etterspurt blant publikum. Det er derfor en glede for Trøndelag Teater og fortelle at denne suksessen vil komme på plakaten igjen i løpet av november neste år.
 
Tekst: Cathrine Jakobsen | Foto: Trøndelag Teater