Hjem » Trondheim »  Trendy utesommer

Trendy utesommer

Store sittegrupper, stemningsfull belysning, og puter og dekor som setter et personlig preg på interiøret. Slik innreder du uteplassen i sommer.

La det være sagt først som sist: vi trøndere vil ha det tradisjonelt og traust. Rottingmøbler i grått, beige og brunt, eller klassiske hvite tremøbler. Det er gjennomgangstonen hos tre av byens forhandlere av hagemøbler.

Urban eller klassisk

– Folk velger gjerne samme stil ute som inne. Vi vil ha komfort og kos, sier dekoratør ved Skeidar, Heidi Holgersen.
Hun deler inn sesongens stilretninger i klassisk og urban. Store sofagrupper og sjeselonger med myke linjer, og tilbehør i kurv, flett og sink representerer det klassiske. Rette, stramme linjer, krukker i betong, og dekor i kobber skaper en urban stil. Men helt fastlåst i én stil trenger man ikke være.
– Det frodige grønne skal inn selv i det minimalistiske urbane. Både ute og inne skal det være grønt, sier Holgersen.
Hun ser også at de som har god plass innreder uteplassen med en peis eller bålfat. Store spisebordsofaer som er gode både å sitte og spise i, er også svært populære.

Funkis-stol

En av møbelkjedens nyheter i år er hvilestolen Gozo, med tydelige referanser til den mer kjente og mye dyrere Acapulco-stolen.
– Gozo-stolene er populære, og vi ser at funkishus gjerne er møblert med disse. Stolene kommer i plast, og gir et delikat og stramt uttrykk, sier møbelansvarlig ved Skeidar, Kirsti Johansen. Florale blomstertrykk, sort/hvitt, strukturelle detaljer og grafiske mønstre er andre stikkord for sesongen. Og skinnende metaller er fortsatt med i bildet.
– Bland gjerne materialer, slik som det myke med det metalliske, for å skape spenning, lyder rådet fra Holgersen og Johansen.

Funksjonelt og fargerikt

Interiørdesigner ved IKEA Leangen, Ellen Halderager, forteller at det går mye i møbler som kan brukes både ute og inne, samt tilbehør i sterke farger som gressgrønt og knallgult. Vi vil ha møbler som er enkle og vedlikeholde, samtidig som vi vil ha en personlig stil. Varehusets nye Skarpö-stoler laget av 100 prosent resirkulert plast og med innebygd avrenningshull for regnvann, har blitt en kjempehit, ifølge Halderager.
– Mange kjøper den til en lounge-gruppe, men dette er også en stol folk tør å ha inne, sier hun.

Lager maten ute

Mange kjøper store sofagrupper tidlig på sommeren, for senere å supplere med solsenger og annet tilbehør når sola har begynt å varme litt.
– Her i Trondheim selges det mye av store sittegrupper, med særlig fokus på spisegrupper, sier Halderager.
Vi vil både lage og spise maten ute, og hos IKEA er også griller og trancherbord en del av sortimentet. Servise i knallfarger som gult, grønt, blått og rødt, fargerike puter og løpere, og store blomsterpotter gir rom for å skape et særegent uttrykk.
– Man kan mikse og matche med farger som man selv vil. IKEA-uttrykket er jo veldig fargerikt og grafisk, og kunder som tenker tradisjonelt tør kanskje litt mer når det er sommer, tror Halderager.
Nytt av året er også utvalget i dekorasjonsbelysning, med solcelledrevne lyslenker og lamper, som skaper en koselig stemning på sene sommerkvelder.

Populær bambus

Klassiske hvite tremøbler, kurv, betong og naturmaterialer er stikkord for sommeren ved Home & Cottage. Bambus er blitt et svært populært materiale, både på møbler og på tilbehør som lykter og blomsterpotter. I tillegg til å være miljøvennlig, er også bambusmøbler lette å flytte på.
– Kundene ønsker møbler som tåler vær og vind, og bambus tåler og stå ute. Jeg synes også treverket blir mye finere siden det blir gråere etter hvert. Bambus er noe jeg tror vi vil se mer av til neste år, sier interiørdesigner/ass. butikksjef Heidi Berg.

Kurv og korall

En klassisk modulsofa i kurv er en annen bestselger. Sofaen tåler vær og vind og har vannavstøtende puter. På tilbehøret forteller Berg at det går mye i fargene korall, gult, turkis og ulike blåtoner.
– Fargene skal gjerne være litt solbleket og på tekstiler ser vi en del dip dye. Slik får man litt ekstra sommerfølelse, sier Berg.
Møbel- og interiørbutikken har hentet inspirasjon fra fire stilretninger denne sommeren: Den italienske Portofino-stilen med korall, aprikos, kaki, sand, hvitt og brunt, Hamptons-stilen i klare blåtoner og hvitt, Boathouse-stilen med solbleket blått, beige og naturfarger, og den romantiske Summerhouse-stilen med det klare hvite, blek lyserosa og lyseblått.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift, Skeidar, IKEA & Home&Cottage

Følg IN magasinet på Facebook