Hjem » Interiør & design »  Trelasthandler`n

Trelasthandler`n

I 1919 startet Andreas Norum med sagbruk i Ski Bygg. Noen generasjoner videre har bedriften forgreinet seg, og har flere bein å stå på. Ski Bygg er i dag en liten lokal byggevarekjede som henvender seg til Oslo, Akershus og Østfold, og gløder for ekte treverk, smart logistikk, og som tenker grønt om fremtiden.

Ski Bygg er en bedrift som rommer mye. Fra trelast og byggevarer til kjøkkenmerker som franske Mobalpa og norske Sigdal. Men en vesentlig del av Ski Bygg sine tjenester er en effektiv logistikk, og distribusjon av varer til proffmarkedet. De jobber mot nybygg og rehabiliteringsmarkedet. Byggevarekjeden er Norges minste, men det er et bevisst valg. 
– Vi ønsker å være litt annerledes, sier Ingar Norum, konsernsjef ved Ski Bygg. 
For byggevarekjedene er ganske like. I Ski Bygg sitt tilfelle banker hjertet noen dunk ekstra for tre som materiale. Ekte tre er levende materiale, og skal behandles deretter. Bedriften tilbyr prosessen fra A til Å – uten short-cuts. For Ski Bygg er treet basisen og motoren som holder engasjementet oppe.

Høyhus i tre

Når man tenker på tre både i hus og interiør, er det fort gjort å tenke gulnede vegger, «furuhelvete» og gammeldags nostalgi. Men tidene har endret seg. Nå finnes det knapt et mer «moderne» materiale. Fremtidsrettet. 
– Om 5-6 år tror jeg det mest vanlige materialet å bygge boliger i høyden i vil være tre. Og da snakker vi høyhus. Gjennom de siste årene er det bygget en rekke prosjekter med høyhus i massivtre på 8-12 etasjer.
Ski Bygg har selv et nytt proffsenter i Askim under oppførelse på 4.000 m² som bygges med tre i både bærende konstruksjoner, som fasade på bygget og innervegger. Innervegger er i massivtre hvor overflaten er helt slett. Toppmoderne design. 
– Ski Bygg er opptatt av miljøaspektet – å leve grønnere. Vi er veldig opptatt av hvordan vi kan bidra til å utvikle morgendagens bolig med byggetekniske løsninger. Boligen skal være både energieffekt og gode å bo i.
Myndighetene setter rammene for hvordan ny boliger skal utformes. Det langsiktige målet er boliger som ikke bruker energi. Det finnes i dag «pluss-hus» som avgir energi til nettet. Når man sammenlikner gamle og nye boliger er forskjellen i energieffektivitet i stor grad knyttet til tettheten og selvsagt tykkelsen på veggen. Skal man rehabilitere eldre boliger er det viktig å lage en helhetlig plan. Nye vinduer med tetting og tilleggsisolering av vegg og tak gir stor effekt som gjør at man kan spare mye penger på energibæreren i huset. Et baderom med en eller flere flater i tre bidrar til energibesparelse fordi treverk har gode egenskaper i forhold til temperatursvingninger.

Gjerrig jord

Ski Bygg har en gjennomarbeidet strategi for trelast. Granen til konstruksjon og utvending kledning hentes fra samme område på i Eidskog og Värmland. Man prøver å unngå skog som er vokst i kystnære områder og syd i Sverige. Skog på «gjerrig jord» med sen vekst er bra og gir trelast med god kvalitet som det blir gode hus å bo i.
Overflatebehandling av tre er viktig. Sollys er ubehandlet treverks verste fiende. Sagbruksindustrien har kommet langt i industriell behandling av både utvendig og innvendig panel. 
– Vi er veldig sterke på overflatebehandling av tre og er opptatt av et godt sluttresultat. Dette oppnås ved at industriell behandling med grunning og mellomstrøk sluttføres med et siste strøk på byggeplass og en FDV (driftsmanual) som gir råd om fremtidig vedlikehold. Husk det vedlikeholdsfrie samfunnet.

Riktige lengder

Ski Bygg er opptatt av effektiv byggeprosess. Faste lengder på trelast bidrar til rask bygging og lite kapp som gir god totaløkonomi. Ski Bygg har et stort utvalg av alle relevante trelastdimensjoner i modullengder eller med millimeterkapp.

Paneler

Fra naturens side har alle trær kvister. Noen større, noen små. Furu har langt bedre egenskaper enn gran for industriell overflatebehandling, men furukvisten har hatt en tendens til å slå igjennom malingen etter en tid. Kvisten får en misfarging som oppleves som «skitten». Treets fuktighet på behandlingstidspunkt er viktig for å hindre kvistgjennomslag. Hvis fuktigheten i treverket ikke er over 8% på behandlingstidspunkt viser erfaring at kvistgjennomslag nesten elimineres. Avansert skjøteteknikk av tre har i de senere årene dannet grunnlag for trevirke uten kvister og andre virkefeil. Ski Bygg fører i dag overflatebehandlede paneler og listverk basert på 100% «rent» råstoff.
Tregulv er populært blant nordmenn. Men i stue, soverom og kjøkken er tendensen at de fleste hus har andre materiale enn treverk i himling. Norum slår et slag for å få øynene opp for potensialet som ligger i det innvendige taket i boligen. I dag finnes det produkter hvor taket er ferdig (malt) når snekkeren er ferdig med jobben. Hva med en innvendig hvitmalt himling med ru overflate? Som er ganske vanlig på kontinentet. 
Ski Bygg har det største utvalget av listverk i Norge på sin avdeling i Fredrikstad. 
– Vi har satt sammen listverk til tak, gerikter og fotlister i stil-
epoker. Vi kan tilby standard-sortiment eller skreddersøm. Dette gjelder også for utvendig kledning og innvendige paneler. Vi tilbyr tilpasning av stolper og utskjæringer i fasade som er særegent for Sveitserhus. Listverk er for øvrig et sentralt produkt på alle våre avdelinger i Ski, Ås, Enebakk, Fredrikstad og Askim (nyåpning i juni 2016) og ikke å forglemme på nettbutikken skibygg.no som når hele landet.

Tekst: Trine Texnæs | Foto: Ski Bygg & Trine Texnæs 

Følg IN magasinet på Facebook